Veri: Olaylar ve varlıklar ile ilgili kaydedilebilir dolaylı olarak bir anlam ifade eden ve işlenmemiş (ham) gerçekler veya ölçümlerdir. Veri Nedir? Enformasyon: Karar vermek için bir değeri olan ve organize edilmiş verilerin özetlenmesi ile elde edilen gerçeklerdir.
Enformasyon , bilginin iletişim ile aktarılması veya verinin anlamlı bir konu etrafında işlenmiş halidir. Örneğin; Bu sınıfın not ortalaması , son 1 yılın en yüksek ortalamasıdır.
Bilişim biliminde enformasyon sözcüğü bir bilişim sistemi tarafından kayıt, depolama, sorgulama, düzenleme ve özetleme işlemlerinden geçirilerek biçimlendirilmiş ve anlamlandırılmış veriler anlamında kullanılmaktadır. Veriler tek başlarına herhangi bir anlam taşımamaktadır.
Enformasyon, karar verme sürecini kolaylaştırmak üzere verilerin toplanması, şekillenmesi ya da işlenmiş olan verilerin ortaya koyduğu gerçeklik ve sayılar olarak ifade edilir.
Veri, olguların harf, sayı, renk gibi sembollerle ifade edilmesi iken, bilgi, herhangi bir konu ile ilgili verilerin bir araya gelmesi ile oluşan açıklayıcı ifadeler bütünüdür.
İlgili 25 soru bulundu
Veri: Olaylar ve varlıklar ile ilgili kaydedilebilir dolaylı olarak bir anlam ifade eden ve işlenmemiş (ham) gerçekler veya ölçümlerdir. Veri Nedir? Enformasyon: Karar vermek için bir değeri olan ve organize edilmiş verilerin özetlenmesi ile elde edilen gerçeklerdir.
Akgün ve Keskin (2003: 176) veri, enformasyon ve bilgi arasındaki ilişkiyi şu şekilde belirtmişlerdir: “Veri ve enformasyon beyin dışından transfer edilen, alınan ve kaydedilen formlardır. Bilgi ise, sadece insanların beyinlerinde bulunmaktadır.
Enformasyon, “danışma, tanıtma, haber alma, haber verme ve haberleşme” anlamlarına gelmektedir (TDK, 2005: 637). Enformasyon (malumat) en genel anlamda belirli ve görece dar kapsamlı bir konuya (bağlama) ilişkin, derlenmiş bilgi parçasıdır (Wikipedia, t.y.).
Bir enformasyon süreci, verilerin toplanmasıyla başlar. Veri olarak adlandırdığımız kavram ise; ham, özetlenmemiş, analiz edilmemiş gerçeklerdir. Veriler enformasyonun hammaddeleridir. Enformasyon ise verinin alıcı için anlamlı ve kullanışlı bir biçime dönüştürülmesidir.2 Yani, enformasyon, verinin anlaşılmış şeklidir.
Matematiksel İletişim Kuramı ya da enformasyon teorisi olarak da bilinir. İkilinin geliştirdiği modelde iletişim kaynaktan hedefe doğru akan tek yönlü bir enformasyon yani ileti seti olarak görülür. Bu modelde iletişim süreci; kaynak, verici, kanal, alıcı, hedef ve gürültü kaynağı ögelerini içerisinde barındırır.
Enformasyon ise verinin bilgiye dönüşmeden önceki evresidir. Organize edilmiş bir veri seti olarak tanımlanabilen enformasyon, verinin işleme tabi tutulmasından sonra aldığı anlamlı bir biçimidir, bir içeriği ve amacı bulunmaktadır. Bilgi, enformasyon ve verinin üst seviyesinde konumlandırılır.
Telefon uygulamaları, 5G teknolojisi, bulut bilişim, algoritmalar, yapay zeka, büyük veri, nesnelerin interneti gibi teknolojiler pandemi sürecinde sıkça kullanılan enformasyon teknolojileri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Charles S. Peirce'in enformasyon teorisi, semiyotik olarak adlandırdığı daha geniş sembolik iletişim teorisine gömülüydü, şimdiyse göstergebilimin önemli bir parçasıdır.
Bilgi, verilerin, belirli bir veri süreçleme yöntemiyle yararlı ve anlamlı duruma gelmeleridir. Bilgi sistemleri açısından veri, belli başlı iki aşamadan geçerek bilgiye dönüşür ve kullanıcıya ulaşır. Bu aşamalardan birincisi, verinin yaratılması (toplanması); ikincisi, verinin işlenmesidir.
Epistemolojik bağlamda veri, enformasyon, bilgi ve bilgelik kavramlarından oluşan bilgi üretme süreci bilgi hiyerarşisi veya bilgelik hiyerarşisi olarak adlandırılmaktadır.
Olaylar hakkında birbirinden ayrı nesnel gerçekleri ve tutulmuş kayıtları ifade eden verinin amaca yönelik olarak kategorize edilerek, hesaplanarak, düzeltilerek ve özetlenerek değer katılmış haline enformasyon adı verilmektedir.
Bilgisayar-Enformatik Bölümü; bilginin dünden bugüne evrimini, nesilden nesile nasıl aktarıldığını bilgisayar teknolojileriyle birlikte inceleyen bilim dalıdır.
Funda Başaran''a göre, Enformasyon İletişim Teknolojileri (EİT), hem kullanıcılar arasındaki hem de kullanıcılar ile enformasyon arasındaki karşılıklı iletişimi, içerisinde bulunan mikro-işlemcilerle sağlayan veya geliştiren iletişim araçlarıdır (Başaran, 2002).
Enformasyon Toplumu olarak tanımlanan bu toplumun en temel özelliği, maddi ürünlerin üretimine dayalı bir sistemden enformasyonu merkez alan bir sisteme doğru toplumun dönüşmesidir.
Veri ya da diğer adıyla data işlenmemiş gerçek enformasyon parçacığına verilen isimdir. Veri; ölçüm, deney, gözlem, sayım ya da araştırma yolu ile elde edilir. İngilizce olarak data anlamına gelmektedir. Bir konu ile ilgili araştırma, tartışma, bilgi edinme ve akıl yürütme sonucunda oluşur.
Veri (data), birbiri ile ilişkilendirilmemiş ham kayıtlardır. Enformasyon (malûmat, information), işlenmiş veya anlam kazanmış verilerdir. Bilgi (knowledge) ise, değer kazanmış enformasyondur ve enformasyonun amaca yönelik olarak bir araya getirilmesidir.
İstatistiki açıdan veri, yorumlanmak amacıyla toplamış gerçeklerdir. Bilgisayar biliminde veri, harf veya sayı olarak kodlanmış, işlenmemiş bilgidir. İşletme yönetiminde veri ise müşteri ilişkileri, performans yönetimi gibi kritik konularda fayda sağlayan finansal hareketliliktir.
Enformasyon kavramının kullanımı Eski Roma'ya dayanır.
Herkesin ifade özgürlüğü hakkı olmalıdır; bu hak, her türlü bilgi ve fikirleri sınır olmaksızın, sözlü, yazılı, basılmış, sanat veyahut da herhangi dilediği bir medya ortamıyla öğrenme, alma ve verme hakkıdır.
Bilgisayar ortamında bulunan bilgilerin, programlar tarafından işlenebilmesini sağlamak amacı ile derlenmiş ve formüle edilmiş şekline veri denir. Bu kavram genellikle enformasyon alanında kullanılan bir terimi ifade etmek için kullanılır. Tek başına anlam ifade etmez ve kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri