Böcek zekası omurgalı hayvanlar kadar gelişmiş olmasada, insan beyni kadar karmaşık sorunları çözme yetenekleri olmasada ezberleme yeteneği, yön bulma, koku alma, tat alma ve öğrenme yeteneği gibi yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebilecek kadar da zeki oldukları ispatlanmıştır.
Böceklerin gözleri insanlara göre daha geniş açıları görebilmektedir. Çevrelerinde bulunan ışıkları çok daha gelişmiş şekilde toplarlar ve bu sayede ani değişimleri çok hızlı algılamaktadırlar. Görme işlemi derinlik, ışık, hareket gibi özelliklerin beyinde yorumlanması sonucunda gerçekleştirilir.
Birçok bilim insanı böceklerin acı ve keyif gibi duyguları hissedip hissetmediklerini anlamaya çalışmaktadır. Bilimsel çalışmalar böceklerin sinir sistemlerinde benzer yapıların bulunduğunu ve çevresel uyaranlara tepki verdiklerini göstermektedir.
Ses, havada taşınan titreşimlerle oluşur. Bir hayvanın “duyma” özelliği olması havadaki titreşimleri algılayan ve yorumlayan bir veya daha fazla organa sahip olduğu anlamına geliyor. Böceklerin çoğunda durum böyledir. Böcekler sadece duymakla kalmaz, diğer hayvanlardan daha hassas titreşimleri algılayabilirler.
"Böcekler araştırmalar ve çiftçilik faaliyetleri sırasında acı verici uyaranlara maruz kaldıkları için bu, etik açısından önemli" Birleşik Krallık'taki Queen Mary Üniversitesi'nden araştırmacılar, böceklerin de tıpkı insanlar gibi acı hissedebildiğini kanıtlayan bir çalışmaya imza attı.
İlgili 35 soru bulundu
Böceklerdeki sinir düğümü adı verilen gangliyonlar, bizdeki beyin işlevini görür. Böcek öldürücü ilaçların bir kısmı bu sinirleri kullanarak onları öldürür. Böceklerde ipmerdiven sistemi vardır. Başta birbiriyle kaynaşmış üç çift gangliyonla, bunlardan gözler, anten ve diğer baş organlarına uzanan sinirler bulunur.
İnsan vücudunda herhangi bir zamanda 2,5 milyona kadar Demodex yaşadığı tahmin ediliyor. İnsanlara bu mikroskobik böcekler, partnerleri ve yakınları aracılığıyla geliyor. Bununla birlikte, dünyanın çeşitli ortamlarında yaşayan, çıplak gözle görülemeyen binlerce akar türü bulunuyor.
Böcekler uyur mu? Bu sorunun en kısa cevabı evettir, ancak tüm böcekler aynı şekilde uyumaz. Aslında yola, Britannica'da yapılan uyku tanımı ile çıkabiliriz: "Fizyolojide karmaşık ve öngörülebilir değişikliklerin eşlik ettiği, dış uyaranlara karşı normal, tersine çevrilebilir, tekrarlayan azalmış tepki verme durumu..."
Böceklerden veya benzeri canlılardan korkmaya Entomofobi denir. Çoğu böceğin ısırmasından ve zehirli olmasından dolayı evrimsel olarak bir fobi gelişmiş olabilir. Bir diğer nedeni ise bilinmezlik korkusu olabilir.
Dolayısıyla böcekler olmasaydı; bitki örtüsünün önemli bir bölümünü, kuş türlerinin çoğunu, sürüngenleri ve amfibiyanları çok kısa bir süre içinde kaybederdik. Tabi yok olan her bir tür, beraberinde birçok türü de kısa bir zaman içinde kaybetmemize neden olurdu.
Böceklerde dolaşım sistemi iki bölüme ayrılan bir boru sisteminden oluşmaktadır. Vücutun dorsalinde bulunan iki kısım olarak görülen bir boru şekilndedir. Abdomende bulunan kısım kalp olarak adlandırılır ve çok sayıda bölmelerden meydana gelir. Thoraksda ise boru şeklindedir ve aorta adını alır.
Kısa cevap: Evet uyurlar! Bitkiler ve mikroplardan farklı olarak böceklerin sinir sistemi vardır ev elbete ki 24 saatlik devirleri. Bazı böcekler gece aktiftir.
Böcek korkusu entomofobi olarak da adlandırılır ve böceklerden aşırı şekilde korku duymak olarak tanımlanır. Bu korku genelde böceklerin görüntüsünden, hareketlerinden veya sayısından kaynaklanan iğrenme ve tiksinmekten kaynaklanır.
Fotoreseptör hücreler sayesinde kızılötesinden morötesine farklı dalga boylarındaki ışığı algılayabilen böcekler ışığı yiyecek bulma, yön belirleme, tehlikelerden korunma gibi amaçlarla kullanır. Böcekler insanlardan farklı olarak morötesi dalga boyundaki ışığı da algılayabilir.
İlginç bir gerçek: Karıncalar ve örümcekler dahil çoğu böcek, naneden hiç hoşlanmaz. Tek yapmanız gereken nane yağı ve suyu karıştırarak sprey sıkma şeklinde bu karışımı dilediğiniz köşelere uygulamak. Evinizin mis gibi nane kokması ve taze bir hava ise bir diğer artı.
Ancak gözler de, böceklerin yaşama biçimlerine göre apozisyon ve süperpozisyon, yani gündüz gözleri ve gece gözleri, olmak üzere iki şekilde oluşmaktadır. Gece gözleri, geceleri faaliyette bulunan böceklerde bulunur ve bunlarda pigment miktarı çok azdır. Bu nedenle ışığa karşı fazla duyarlık gösterirler.
Pennsylvania Üniversitesi'nden sinirbilimci Dr. Wenqin Luo, bu durumu geçmişimizde yatan ve kaşıntıyı tetikleyecek anılara bağlıyor. Eğer böceklerle aranızda hoş olmayan bir mazi varsa, böceğe ya da kaşınmaya dair görsel ya da işitsel olarak uyarılmalar kaşıntı hissetmenize neden olabilir.
Bazı insanlar çürük meyve kokusunun bu böcekleri kaçıracağını düşünmektedir. Lavanta yağını da hamam böceklerini yok etmek için kullanabilirsiniz. Narenciyeler, sarımsak, kırmızı biber, biberiye yağı gibi keskin kokular kalorifer böceklerinin en haz etmediği kokulardır.
Böcekler parçalara ayrılmış göz yapıları nedeniyle insanlardan farklı görme yeteneğine sahiptir. Görme algılarının harekete duyarlı olması ve renkleri ayırt etme yetenekleri bulunması nedeniyle diğer canlılar kadar güçlü görüşe sahip değildir.
Su kaynaklarını kes:
Bu böcekler yaklaşık 1 ay besinsiz bir şekilde yaşayabilir. Ancak susuz kaldıklarında 1 hafta içerisinde ölür. Bu yüzden evinizde bulunan tüm su sızıntılarını en kısa sürede tamir edin. Özellikle tatile giderken su vanalarını kapatmayı ihmal etmeyin.
Hamam böcekleri aç susuz ne kadar yaşarlar.? Hiç yiyecek bulamadıklarında yemeden 1 ay su içmeden 10 gün yaşarlar.
Ağustos böceğinin ötüşü doğanın en hoş seslerinden biri olarak görülür. Bu böceğin sesi gizemli olduğu kadar yüksektir de. Erkek ağustos böcekleri karın boşluklarındaki davul benzeri yapıyı kasma yoluyla ses çıkarır. Büyük böcekler daha sesli öttüğü için çiftleşme şansı daha fazladır.
Normal bir insan, her yıl yaklaşık 430 böcek yutar (yanlışlıkla tabii). Her 9.300 yılda bir, bir insan düşen bir göktaşı altında kalarak can veriyor.
En zehirli böcek isimleri arasında sivrisinek, Afrika katil böceği, tekerlek böceği, siyah korsan böceği, bot fly, kedi tırtılı ve çeçe sineği bulunmaktadır. Ateş karıncası, pireler ve bal arıları da oldukça zehirli böcek türleri arasında yer almaktadır.
Dünyanın en tehlikeli böceği olarak kayıtlara eklenen Bulldog Ant Karıncaları 1988'den beri Bulldog karıncaları yüzünden yaklaşık üç insan ölümü yaşanmıştır. Karınca türünün en büyükleri olarak bilinen Mermi Karınca'ları adını merminin insana verdiği acıdan almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri