Bodur Meyve Fidanlarının Ömrü Kaç Yıldır? Bodur meyve fidanları dikiminin ertesi yıl verime başlar ve 4. senesinde tam verime ulaşır, bunun yanında ömürleri geleneksel bahçelere göre daha kısadır. 15 yıl ekonomik ömrü vardır.
Hangi bodur meyveyi tercih ettiğinize göre farklılık gösteren bodur meyve fidanlarının boyları, ortalama 1, 1,5 metre kadar uzamaktadır. Ancak boyunun bu kadar uzayabilmesi için meyve fidanın ihtiyaç duyduğu sağlıklı ortam şartlarında yetiştirilmesi gerekir.
Meyve bahçeleri oluşturmada, klasik sistem için ortalama 30, bodur elma yetiştiriciliği için 15-20 yıl ömür biçilir.
Bodur ağaç; ağaçları küçülterek bir alana daha fazla ağaç dikilmesi şeklinde olmaktadır. Bu ağaçların budaması, hasat ve ilaçlaması kolay bir şekilde yapılmaktadır. Bu ağaçlar bodur olmasına rağmen küçük meyveler vermezler. Bodur olan bu ağaçlar küçük bir alana birçok şekilde ekilmesi mümkündür.
Ağaçlardaki bütün meyveler merdiven kullanmaksızın rahatça toplanabilir. Verimli topraklarda ağaç başına 60-70 kg ürün alınabilir. Dönümden ortalama 6-8 ton ürün alınabilmektedir. M9 anacı boğaz çürüklüğüne dayanıklı; ateş yanıklığına ve pamuklu bite hassastır.
İlgili 29 soru bulundu
Yatırımın İlk Yıllarında Geriye Dönüş Bodur elma fidanları yatırımın üçüncü yılında verim vermeye başlarlar. Geleneksel elma anaçlarında ise 7-8 yılda verim vermeye başlarlar. 12-15 yıllarında tam verime geçerler.
Elma ağaçları, serin ve ılıman iklimlerde yetiştirilen bir ağaç türüdür. Elma ağaçları, bol ışıklı ve güneşli alanları severler. Elma ağacı, humus bakımından zengin, kumlu, nemli, tınlı ve geçirgen topraklarda yaşar. Elma ağacı, hafif asit karakterli ve derinliği fazla toprak cinsinde yetişmeye meyillidir.
Klasik anaçlar 6*6 metre aralıklarla, yarı bodur anaçlar 3*5 metre aralıklarla, bodur anaçlar ise 2*4 metre aralıklar ile dikilir.
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır. Bu ağaçlar, bahçenizde lezzetli meyveler almanızı sağlayacak ve çabuk büyüme hızları sayesinde kısa sürede gölge sağlayacaklar.
Armut ağaçlar oldukça uzun ömürlüdür. İyi bakılan bir armut ağacı 50-75 yıl arasında verimli bir ömür sürebilir. 4 yaşını geçen armut ağaçlarının meyve vermesi beklenir. 10 yaş civarı da en verimli olduğu dönemidir.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Tam Bodur fidan demek aşılı meyve fidanı üretiminde yarı bodur anaçlar üzerine aşılanarak üretilmiştir fidan demektir.
Kayısı Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Kayısı fidanının ömrü fidanın anacına göre değişmektedir. Bir kayısı ağacının ekonomik ömrünün klasik anaçlarda 30-35 yıl olduğu düşünüldüğünde; bodur ve tam bodurlarda 15-20 yıldır.
Merhaba!! Cevap İzmir olacaktır. Çünkü kısa boylu bodur ağaç demek maki demektir. Maki ise akdeniz ikliminin bitki örtüsüdür.
Meyve fidanları genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde dikilir. İlkbaharda dikim yapmak, ağacın daha sağlıklı büyümesi için daha uygun bir zamandır. Sonbaharda ise, ağacın köklerinin daha hızlı büyümesi için daha uygun bir zamandır.
Bodur meyve fidanı denildiğinde akla ilk gelen, elde edilen meyvenin küçük boyutlu olması gibi görünse de durum böyle değildir. Bodur meyve fidanları anaç kısmı (kökü) kısa fidanlardır dolayısıyla ağaç haline geldikleri dönemde de boyları fazla uzamaz. Bu nedenle bodur meyve fidanları olarak adlandırılırlar.
Yaz mevsiminde tüm bitkilerin su ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın. Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın.
Cinslerine göre 12 veya 20 yıl süreçten sonra yetişkin bir ağaca dönüşürler.
Ağaç sınırı sadece yüksekliğe göre değil bölgenin bulunduğu enleme göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin Ekvator bölgesinde ağaç sınırı 5000 metreye ulaşabilirken yüksek enlemlerde 1000 metreye kadar düşebilir.
Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir.
Toprak nemini kaybettiğinde elma ağaçlarının suya ihtiyacı vardır. Ancak, her gün çok fazla su vermek ağacınızı suyla boğar ve öldürür (4). Elma ağaçlarını haftada bir kez derinlemesine sulamak idealdir.
Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcakların olduğun sert kışlara dayanıklıdır. Kış dinlenmesi sırasında odun kısımları –35o-40oC'a açmış çiçekler –2,2o-2,3o C ve küçük meyveler ise – 1,1o-2,2 oC'a dayanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri