Üç – Dört yaşından itibaren meyve vermeye başlar.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar.Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Bodur zeytin yetiştiriciliğinin sağladığı en önemli avantajlardan birtanesi de zeytinlerin 2. Yaştan itibaren verime başlaması ve 4. Senesinde ekonomik verime ulaşabiliyor olmasıdır. İspanyada optimum koşullarda alınan ortalama verim 1,5-2 tondur.
Doğru şekilde ve düzenli bakımı yapıldığı zaman, Bonsai zeytin ağacı 3 ya da 4 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar. Özellikle bakımını uygun şekilde oldukça bol meyve verme özelliğine sahiptir.
Zeytin ağaçları, 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar bu ağaçların verimi artar, daha sonra meyve veriminde giderek azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının meyve verebilmesi için yenilenmesi gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
Zeytin ağaçlarının iklim koşullarına göre yıllık su ihtiyacı değişiklik gösterir. Ortalama 1-3 ton arasında suya ihtiyaç duyar. Kuraklığın veya sulama yapılmamasının zeytin ağaçlarına etkileri zeytinin kuraklığa dayanıklı olması, sulanmaması anlamına gelmemelidir.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Yüksek verimli ve erken verime yatabilen bir çeşittir. Yoğun dikime müsade eder, kötü toprak koşullarına kolayca adapte olur ve soğuğa dayanıklıdır. Arbequin bodur zeytin fidanı kendine verimlidir, peryodisite göstermez ve meyvesi safha safha olgunlaşır.
Zeytini evde balkon ortamında yetiştirebilirsiniz.
Bodur bir zeytin fidesi alarak zeytin yetiştiriciliğine saksıdan başlayabilirsiniz. Daha sonra büyüyen fidenizi bahçe ortamına alabilirsiniz.
Sıra üzeri 1,35 ile 1,5 m ve sıra arası 3,5 ile 4 m arasında değişebilir.
Bodur zeytinin boyu 1.50 santimetredir. Bir bodur zeytinden ortalama olarak 10 kilogram zeytin alınmakta. Bu arada dikimden 3 yıl sonra bodur zeytinlerden ürün alınmaya başlanır. Bodur zeytinin ömrü ise 25 yıldır." dedi.
Bodur Zeytin Çeşitleri
İspanya orijinli olan bu çeşidin büyüme gücünün belirgin derecede düşük olması, ülkemizde “bodur zeytin” olarak anılmasına neden olmuştur. Hâlbuki daha sonra geliştirilen Arbosana i-43®, Sikitita ve Tosca 07®, Arbequina'ya göre çok daha bodur çeşitlerdir.
Arbequina zeytin bodur bir zeytin çeşidi olmasından dolayı yoğun ve yüksek yoğunluklu dikimler için uygundur. Önerilen yüksek yoğunluklu dikim aralığı 1,35 x 4 metredir. Bir dönüme yaklaşık 200 ağaç dikilir. Ülkemizde çoğunlukla 1,5 x 4 metre aralıklarla dikimi yapılmaktadır.
Gübre ve bitki besin elementleri kullanarak gelişime katkı sağlanır ama hızlı büyümesine en iyi etki eden bitki gelişim düzenleyici içerisinde benzyladenin ve gibberellin hormonlarının bulunması zeytin ağacını hızlı bir şekilde büyütmesine ve gelişmesine etki eder.
Bu sebeple zeytin tarımı Gaziantep ve Kilis illerimizde önemli bir yere sahip- tir. Zeytin, kuraklığa dayanıklı olduğu için zeytinlikler genelde, kıraç arazilerde tesis edilmiştir. Sadece yağışla sulanan (150 – 300 mm) bu alanlarda zeytinin yıllık su ihtiyacı karşılanamamaktadır.
Koroneiki (Bodur) Zeytin Fidanı
Yağlık olarak üretilen bu zeytin türü, oldukça erken zamanda meyve verir. Yağ kalitesi bakımından son derece meşhurdur. Aynı zamanda yüzde yirmi civarındaki yağ oranı ile de oldukça yüksek bir yağ verimine sahip olan Koroneiki zeytin fidanı, kuraklığa da oldukça dayanıklıdır.
Dikimi yapılan bölgenin iklim ve toprak yapısına göre sulama aralığı değişmektedir. Genel olarak zeytin ağacı 20-30 gün bir sulanmaktadır.
Zeytin ağacı için en verimli ortam yazları sıcak, kışları ise ılıman geçen iklimlerdir. Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir.
Neme de ihtiyacı yoktur. Bitkilerini iyi sulanmaya özen gösterebilirken, dikkate almadığınız bir şey, bitkilerinizin yeterli drenaj olup olmadığıdır. Zeytin ağaçlarının drenaj delikleri olan büyük bir kapta tutulması esastır ve bu tür bir bitki için kumlu bir saksı toprağı daha iyidir.
Çoğu zeytin ağacı çeşitleri kendi kendine döllenir, yani sadece bir ağaç dikerek meyve alabilirsiniz.
Muhtarlık adına fidanları bıraktılar, o da ihtiyaca göre dağıttı. Hasadı için kesin 5 yıl, 6-7 yıl geçecek. Zaten 5 yıllık zeytin ağacı da 3 kilo zeytin verir. 8-9 yaşında fidan, bir katından 25 kilo verir.
Bunun nedeni, tam çiçeklenme aşamasında dehidrasyon (su kaybı), dişicik tepesinin kuruması ve tozlanmayı ve meyve oluşumunu engelleyerek çiçek dökülmesine neden olmalarıdır. Bununla birlikte, yüksek sıcaklık, kuru rüzgarlar ve su kıtlığı birlikteliği çiçeklere ve meyve tutumunda en ciddi şekilde zarar vermektedir.
Zeytin meyvesinin daha iri ve kaliteli olması için yaz aylarında çekirdek sertleşmesi tanenin gelişmesi için suya ihtiyaç vardır. Bu dönemde yağışlarla karşılanamayan su ihtiyacı sulama ile karşılanır. Diğer yağış türleri yani dolu ve kar zeytincilik için istenmeyen yağışlardır.
Bir dönümde 30 yetişkin ağaç olduğunu var sayarsak bir dönümden 30 teneke yani 30×18=540 litre yağ elde edilir. Yağın özgül ağırlığı 0,8 olduğundan yani 1 litre zeytinyağı 0,8 kg ettiğinden bir dönüm zeytinlikten 540 litre x 0,8= 432 kilo yağ alınır.
Zeytin fidanları genellikle 5x5 dikilir. 5x5 dikime göre 1 dönüme(1000 metrekare)30-32 adet fidan (ağaç) dikilmektedir. Düzgün dikdörtgen veya kare arazi tipine uygun, genellikle tavsiye edilen dikim şeklidir. Tarlanın iki kenarından dikim arasının yarısı kadar mesafe bırakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri