Boğaz ağrısında nane, zencefil, papatya, ekinezya, ıhlamur ve hatmi gibi bitki çayları içmek. Bol su içerek boğazı nemli tutup, yumuşatmak. Ilık tuzlu su ile gargara yapmak. Sıcak su, limon ve bal karışımı içmek boğaz ağrısını rahatlatır.
Sıcak ve soğuk gıdaların tüketimi: Boğazda yer alan dokuların iltihap nedeniyle şişmesini önlemek için sıvı ağırlıklı olmak üzere sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmesi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Boğaz İltihabı İbrahim Saraçoğlu Kürü Tarifi
Ebegümeci ve adaçayını demleyin. Soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra bu çay ile gargara yapın. Bu iki şifalı bitki hem boğaz iltihabını iyileştirir hem de ses kısıklığını ortadan kaldırır.
İlgili 27 soru bulundu
Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir. Bakterilerden en sık A grubu B hemolitik streptokok enfeksiyonu boğaz iltihabına yol açar.
Boğaz enfeksiyonu belirtileri altta yatan nedene bağlı olarak genellikle 5 ila 10 günde iyileşme eğilimi gösterir. Bununla birlikte süre etken mikroorganizmaya bağlı olarak kısalıp uzayabilir. Örneğin gribe bağlı boğaz enfeksiyonu semptomları 5 günde geçebilirken öpücük hastalığında bu süre 4 haftaya kadar uzayabilir.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Ballı ılık su, bilinen en eski yöntemlerden biri olup yutkunurken boğaz ağrısı şikayetine de iyi gelir. Bunlar dışında; tuzlu su ile gargara yapmak, papatya çayı içmek, sarımsak çiğnemek ve pastil kullanmak boğaz ağrısına iyi gelen şeyler arasındadır.
Tuzlu su, papatya, rezene, adaçayı veya nane çayı gibi doğal ürünlerle gargara yapabilirsiniz. Doğal anti-enflamatuarlar tüketmek: Bal, elma sirkesi, sarımsak gibi doğal ürünler, boğaz ağrısını hafifletir ve iyileşme sürecini hızlandırır. Dinlenmek: Vücudun dinlenmesi, enfeksiyonla mücadelede önemlidir.
Buhar duşu ve anne sütü ile sık besleme gibi yöntemlerle viral enfeksiyon iyileştirilebilir. Bakteri kaynaklı iltihaplanmada ise, çocuklarda ve yetişkinlerde olduğu gibi, mutlaka antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir.
Uzmanlar dondurmanın su ile beraber tüketildiğinde boğaz enfeksiyonu sıklığının azaldığını belirtti. Kavurucu sıcaklarda serinlemek için en çok tercih edilen şüphesiz ki dondurma olduğunu ifade eden uzmanlar, “Dondurma doğru şekilde tüketildiği takdirde herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.
Sıcak duş, özellikle buharı bol bir banyo ile birlikteyse rahatlatıcı olabilir. Adaçayı (ılık) ile gargarayı deneyin.
Özellikle hastalandığınızda ılık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekleri tercih edin. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içmeyin.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Bademcik iltihabında en sık kullanılan antibiyotikler, penisilin veya penisilin türevi ilaçlardır. Penisiline veya penisilin gurubu ilaçlara alerji varsa, başka grup antibiyotikler reçete edilir. Antibiyotik tedavisine başlandıktan sonra 48 saat içinde rahatlama başlar.
Geçmeyen boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu bir haftadan fazla sürer ve bunlara nefes darlığı, eklem ağrısı ve boğaz şişmesi gibi şikayetler eşlik ederse mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Arveles, ağrı kesicidir. Arveles, doktorlar tarafından reçete edilen bir ilaçtır. Doktor yazmadan kullanılması sakıncalı olabilmektedir. Arveles, kas-iskelet sistemi ağrıları, adet ağrısı, diş ağrısı gibi kısa süreli ağrıların tedavisinde kullanılır.
Boğaz ağrıları genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi enfeksiyonlardan kuru ya da tozlu hava gibi çevresel faktörlerden kaynaklanır. Boğaz ağrısı bireyler için oldukça rahatsız edicidir. Virüslerin neden olduğu boğaz ağrıları genellikle kendi kendine düzelir.
Virüs kökenli boğaz enfeksiyonu genellikle 5 ila 7 gün içinde geçer. İlaç tedavisi viral enfeksiyonlarda etki göstermediği için hastalığın kendi kendine iyileşmesi beklenir.
Boğaz ağrısını hafifletmek için sıcak içecekler, tuzlu gargara, bal ve limon karışımı, tıbbi bitki çayları gibi doğal yöntemler kullanılabilir. Ayrıca nemli havanın sağlanması ve tahriş edici maddelerden kaçınılması da boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bal, öksürük ve boğaz ağrısını dindirmede etkilidir. Bu nedenle çay ya da ılık suya karıştırılarak içilebilir. Tuzlu su da bu dönemde ağız salgılarının azaltılmasında etkili olabilir. 1 su bardağı ılık suya 1 çay kaşığı tuz eklenerek iyice karıştırılabilir ve bu su ile gargara yapılabilir.
BETA enfeksiyonu boğaz enfeksiyonudur. BETA enfeksiyon tedavisinde penisilin türevi antibiyotikler kullanılmaktadır. BETA enfeksiyonu tedavisinde kullanılan penisilin türevi ilaçlar ağızdan alınacaksa 10 günlük antibiyotik tedavisi önerilmektedir.
Ilık su limon karışımıyla boğaz iltihabının etkilerini hafifletmek mümkündür. Limonda bulunan C vitamini bağışıklığı güçlendirmeye ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur. Bitki özlü boğaz pastilleri boğazı nemlendirerek ağrı ve öksürük gibi belirtiler üzerinde olumlu etki gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri