Tuzlu su ile gargara yapmak, Ağrıyan bölgeye buz küpü ve benzeri şekillerde soğuk uygulamak, Diş etinin ağrıyan kısmına karanfil veya zerdeçal tozu sürmek, Ağrı yapan bölgeye ılıtılmış papatya poşet çayı koymak olarak sayılabilir.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Düzenli diş fırçalamak, gargara yapmak, soğuk kompres uygulamak gibi bazı yöntemler diş eti ağrısı için çok sık tercih edilir. Evde uygulanan bu yöntemler, ağrı bölgesinde iyileşme görünmesini sağlayabilir. Diş eti ağrısı yaşandığında, düzenli olarak dişleri fırçalamak hayati öneme sahiptir.
Diş eti ağrısına iyi gelen bitkiler arasında; karanfil, papatya, meyan kökü, siyah çay, ekinezya, nane ve ısırgan otu bulunmaktadır. Evde diş eti ağrısı için bitkisel tedavi yolları başında düzenli tuzlu su gargarası yapmak gelmektedir.
Diş eti iltihabı nasıl geçer sorusunun en basit cevabı ağızda gerekli hijyenin sağlanmasıdır. Tüm sağlıklı bireylere önerildiği gibi diş eti iltihabı sorunu yaşayan kişilere de günde 3 kez dişler ve dilin uygun teknikle fırçalanması, düzenli diş ipi kullanımı önerilir.
İlgili 32 soru bulundu
Tuzlu suyla yapılacak gargara diş etinin çekilmesinden kaynaklanan ağrıların azalmasına yardımcı olabilir.
Diş etlerini güçlendirmek için vitaminler içerisinde özellikle c vitamini oldukça önemli bir yere sahip olsa da a, b, e, d ve k vitaminleri de oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle besinlerden alınan vitaminlerin yeterli miktarda olmaması halinde mutlaka vitamin takviyeleri kullanmak gerekmektedir.
Birçok ağrıda olduğu gibi parol da diş eti ağrısının önüne geçmek konusunda etkili olabilir. Ancak ilaç kullanımı hassas bir konu olduğundan doktor kontrolünde alınması daha sağlıklı olacaktır.
Şiddetli diş eti ağrısı durumunda antibiyotik kullanımı da sağlayabilmektedir. Diş eti şişmesini evde geçirmek için şu yöntemlerden yararlanabilirsiniz: Diş etlerinizi daha yumuşak bir fırçayla, nazikçe fırçalayın ve diş ipi kullanın. Enfeksiyona neden olan bakteri önlemek için ağzınızı tuzlu su ile çalkalayın.
Süt kalsiyum kaynağı bir içecektir ve diş eti kanamalarının oluşmasını engeller. Diş eti kanaması yaşadığınız anlarda ılık süt içmeniz tavsiye edilir. Ilık süt, diş etini onarır ve yumuşatır. Böylece kanamaların devam etmesine engel olur.
Tuzlu su ile gargara yapmak, Ağrıyan bölgeye buz küpü ve benzeri şekillerde soğuk uygulamak, Diş etinin ağrıyan kısmına karanfil veya zerdeçal tozu sürmek, Ağrı yapan bölgeye ılıtılmış papatya poşet çayı koymak olarak sayılabilir.
Diş eti şişmesinin öne çıkan nedeni diş eti iltihabıdır. Diğer nedenler arasında gebelik, yetersiz beslenme, enfeksiyon, kanser tedavisi, aftlar, kötü ağız hijyeni, bazı ilaçların kullanılması yer alır.
Nar suyu: Diş etinde şişme yaşanıyorsa ve ağrıyorsa nar suyu İbrahim Saraçoğlu tarafından da önerilmiş bir tedavi şeklidir. Nar suyu ile gargara yapabilirsiniz.
Tuzlu, karbonatlı veya sirkeli suyla gargara yapmak, ağız içindeki bakterileri yok eder ve diş ağrısını azaltır. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra düzenli olarak tuzlu, karbonatlı veya sirkeli suyla gargara yaparak diş eti problemlerinizi kısa sürede çözüme kavuşturabilirsiniz.
Elma sirkesi ile gargara yapıldığında dişlerin arasındaki bakteriler yok olur. Bu sayede diş eti iltihabı sorunu ortadan kalkmış olur. Elma sirkesi ile günde 2-3 kez gargara yaparak, diş eti iltihabı sorununu ortadan kaldırabiliriz. Diş eti iltihabına elma sirkesi iyi gelmektedir.
Sert yiyecekler yerine yumuşak yiyecekler tercih etmelisiniz. Sebebi ise diş etleriniz daha fazla yıpranmaması ve biraz daha fazla şişkinlik olmaması için küçük bir önlem olmasıdır. Diş eti şişliği fazla ağrı yapıyorsa eğer bir buz yardımı ile soğuk kompres yapmayı tercih edebilirsiniz.
Eğer diş eti şişliğinin temel nedeni diş eti iltihabı ise, iyi bir ağız hijyeni iyileşmenin ilk adımıdır. Beslenme biçiminizi iyileştirin. Beslenme düzenine fazladan meyve ve sebze ekleyin ve bir süre kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durun. Ağzınızı tuzlu su ile çalkalayın.
Hadis: Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyururlardı: Ağrıyan dişinin üzerine şehâdet parmağını koyup Yâsin-i şerîfin son tarafını nihayete kadar oku, biiznillah teâlâ şifâ bulur."
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur.
Augmentin diş apsesi tedavisinde en sık verilen ilaçlardan biridir.
Ağız sağlığı için sakız çiğnemek öncelikle diş minesini güçlendirir ve diş taşı oluşma riskini azaltır. Dişler arasında oluşabilecek boşlukların önlenmesine yardımcı olarak çürük riskini de azaltır.
Yeşil çay içilirken alınan yudumun ağızda bir iki dakika bekletilmesi bile, diş etlerindeki ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Yeşil çay, aynı zamanda diş etlerinde başlayan çekilmelerin hızını da yavaşlatmaya yardımcı olmaktadır. Aloe vera ise, diğerlerinden farklı olarak uygulanan bir tedavi seçeneğidir.
Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerden biridir. Bu gıdalar kaplamak suretiyle diş minesini korumaktadırlar. Bu besinler içerdikleri yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor ile mineral oluşturabilmesi için yardımcı olmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri