Güneş yanığı durumunda, cildin yeterince soğutulması önemlidir. Cilde soğuk tatbiki, acıyı hafifletir ve iltihabı önler. Bununla birlikte, buz küpleri gibi aşırı soğuk maddeler tedavi için uygun değildir. Soğuk suya batırılmış havlu kullanmak yeterli olacaktır.
Çok soğuk su ile duş almak da buz ile aynı etkiyi oluşturur ve yanık bölgenin tedavisini geriye çeker. Bunun yerine hafif serin ıslatılmış havlu düzenli olarak bölgede tutulabilir. Ayrıca içeriğinde aleo vera, E vitamini içeren kremsi ürünler veya güneş yanığı kremi düzenli olarak uygulanabilir.
Soğuk su ile ıslatılmış steril bezler ile kompres yapmak rahatlatıcı olacaktır. Ayrıca serin su ile duş alabilirsiniz. Yanık olan bölgeye cilt tipinize uygun ve mümkünse alkol içermeyen nemlendirici krem sürün. Etkili bir tedavi için dermatoloji uzmanına da başvurabilirsiniz.
Dolayısıyla geçiş süreci de ciltten cilde göre değişebilir. Genellikle güneş yanığı acısı 3 ila 5 gün içerisinde azalarak bitmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Güneş yanığını ve yarattığı ağrıyı en hızlı şekilde geçirmeye yardımcı olacak yöntem soğuk su kompresidir. Yanık bölgeye soğuk suya batırılan havlunun uygulanması ağrıyı hafifletir, cildi rahatlatır. Bunun yanında bol bol ek sıvı takviyesi alınarak yanık kaynaklı su kaybı önlenmelidir.
Aloe vera jelini mutlaka tercih etmeniz yanıkların geçmesi için çok önem teşkil eder. Aloe vera jeli sürülen bölgede acıyı hafifletir ve daha iyi hissetmenizi sağlar. Bundan dolayı aloe vera jeli doktorlar tarafından da öneriliyor. Aloe vera jeli cilt sağlığı açısından son derecede faydalı olarak bilinmektedir.
Cilde soğuk tatbiki, acıyı hafifletir ve iltihabı önler. Bununla birlikte, buz küpleri gibi aşırı soğuk maddeler tedavi için uygun değildir. Soğuk suya batırılmış havlu kullanmak yeterli olacaktır. Soğuk kompres uygulamasına en az yarım saat ve mümkünse yanık bölgedeki ağrı kesilinceye dek devam edilmelidir.
Cildin nem dengesini yeniden sağlamak için bol miktarda su içmelisiniz. Yanık bölgelerin doğrudan güneş ışığı ile temas etmesini engellemelisiniz. Yanık bölgelere soğuk kompres uygulaması yapılarak cildin gerginliği azaltılabilir. Yanıklara soğuk su ile ıslattığınız steril bir bez yardımıyla kompres yapabilirsiniz.
Güneş yanığının neden olduğu ağrı ve ısıyı hafifletmek için ılık (soğuk olmayan) bir banyo yapın veya cilde nazikçe soğuk, ıslak kompres uygulayın. Aspirin (Reye sendromu tehlikesi nedeniyle çocuklara ve gençlere asla aspirin verilmemelidir), asetaminofen veya ibuprofen gibi bir ağrı kesici alın.
Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem oluşur. Yaklaşık olarak 48 saatte iyileşir.
SİLVERDİN PLUS; yara ve yanıklarda ortaya çıkan iltihaplanmaların (enfeksiyonların) önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır.
Soğuk su ile duş alın veya soğuk kompres uygulayın: Hafif bir güneş yanığı durumunda, serin bir duş almak veya soğuk bir kompres uygulamak, cildinizi rahatlatabilir ve inflamasyonu azaltabilir. Bunun için, temiz bir bez veya havlu kullanarak soğuk suya batırılmış bir kompres hazırlayabilirsiniz.
Neyse ki, Bepanthol güneş yanığı kremi gibi özel ürünler, güneş yanığına hızlı ve etkili bir şekilde müdahale ederek cildimizi rahatlatır ve iyileşmesine yardımcı olur.
Öncelikle şu husus bilinmelidir ki, yanık olan bölgeye yoğurt, diş macunu, bronzlaştırıcı krem, vazelin ya da içeriği tam olarak bilinmeyen yoğunlaştırılmış kremler sürmek herhangi bir faydaya sahip değildir.
Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri bulunan bal yaraları dezenfekte ederek yanıkların iyileşmesine yardımcı oluyor. Yanıkların yara izi bırakmasına engel de oluyor ayrıca. Yapmanız gereken balı bir gazlı bez üzerine yaymak ve yanığın üzerine sarmak. Bu sargıyı günde 3-4 kez değiştirebilirsiniz.
Genel olarak güneş yanığı; 5 ile 15 gün arasında azalarak geçer. Bazı vaziyetlerde daha uzun süreli olabilmektedir. Uygulanacak olan doğal tedavi alternatifleriyle beraber güneş yanığı, bu sürelerden daha az sürede geçer.
İbrahim Saraçoğlu güneş yanığı için ise patates kürünü öneriyor. Salatalık, içeriğinde bol miktarda bulunduğundan yanıklar için oldukça faydalı bir sebzedir. Aynı zamanda salatalığın cildi yenileyici ve onarıcı özelliği vardır. Cilde sürülen salatalık suyu, cildi yeniler ve onarılmasını hızlandırır.
Güneş yanığı ultraviyole (UV) ışınlarının neden olduğu deri hasarıdır. Cilt kırmızılaşır, hassaslaşır ve acı verir.
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
Dolayısıyla güneş yanığı tedavilerinde rahatlıkla lavanta yağı kullanılmaktadır. Lavanta yağının ağrı kesici ve acı dindirici özelliği bulunmaktadır. Güneş yanığından kaynaklanan acıyı anında kesen lavanta yağı mucizevi bir bitkisel yöntemdir.
Güneş yanığı sonrası aloe vera jeli, yulaf ezmesi, yoğurt ve zeytinyağı gibi doğal ürünleri kullanarak hem temizliğini sağlayabilir, hem de aşırı kuruyan ve hassaslaşan cildin yumuşamasına ve kendi kendini iyileştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
Yanıklar için aleo vera oldukça etkilidir. Aleo vera jeli yanıkların acısını ve kızarıklığı alır. Jel kıvamında olması sebebi ile bu bölgenin soğumasını sağlar ve oldukça rahatlatıcı bir etkisi vardır.
Aloe vera bazlı krem ve solüsyonlar, hem cildi serinletir hem de diğer etken maddelerle hızlıca emilebilir. Yanık kremi olarak sıkça kullanılan Hamamelis virginiana içeren krem ve pomadlar, güneş yanığı iyileştirmede de etkilidir.
Tarif için 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı taze limon suyu yeterlidir. Bu karışımı gözler hariç tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz. Karışım, 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkanabilir. Bu yöntem aynı zamanda cildi beyazlatma özelliğine de sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri