Tedavi edilmediği durumlarda enfeksiyon, bademcik apsesine dönüşebilir. Tedavide boğaz ağrısı, ağrı kesicilerle (analjeziklerle) hafifletilir. Streptokok bakterisinin neden olduğu enfeksiyon ise antibiyotiklerle tedavi edilir. Bazı durumlarda bademciklerin ameliyatla alınması gerekebilir.
Tedavi edilmezse bademcik iltihabı apse, ağrı ve hatta romatizmal ateş gibi komplikasyonlara yol açabilir. Nadir durumlarda, böbrek hasarı veya sepsise de neden olabilir. Bu nedenle bademcik iltihabını ihmal etmemek ve semptomlar devam ederse veya kötüleşirse tıbbi yardım almak önemlidir.
Akut farenjit; yutkunma ve konuşmada zorluk, boğazda şişlik, sesin kısılması, bademciklerin kızarması gibi belirtilerle kendini gösterir. Kronik farenjitte ise bu belirtilerin yanı sıra baş ağrısı, öksürük ve ateş gibi belirtiler de görülür.
Bademcik enfeksiyonları genelde kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır, ancak bazen enfeksiyon çevre dokulara yayılabilir ve enfeksiyon genişleyebilir. Yeterli tedavi edilmeyen bazı hastalarda eklemleri ve böbrekleri etkileyen kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.
Bademcik enfeksiyonları genelde kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır, ancak bazen enfeksiyon çevre dokulara yayılabilir ve enfeksiyon genişleyebilir. Yeterli tedavi edilmeyen bazı hastalarda eklemleri ve böbrekleri etkileyen kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Akut Tonsillit: Akut tonsillitte belirtiler yaklaşık olarak 3 ila 4 gün sürer. Ancak bu süre 2 haftaya kadar uzayabilir. Rekürren Tonsillit: Bir kişinin yılda birçok kez akut bademcik iltihabı geçirmesi durumudur. Kronik Tonsillit: Akut tonsillitten daha uzun sürer.
Halk arasında “kalp romatizması” olarak adlandırılan akut romatizmal ateş hastalığı, tüm dünyada çocukluk ve erişkinlik döneminde görülen kalp hastalıklarının en sık sebebidir. Tedavi edilmeyen boğaz enfeksiyonları ise yaklaşık 3 hafta sonra bu ciddi hastalığa neden olabilir.
Bakteri enfeksiyonları başta olmak üzere, boğaz iltihabına neden olan çeşitli durumlarda eğer zamanında ve yeterli tedavi verilmezse, boğaz iltihabı hayatı tehdit edebilen daha ciddi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabilir.
Bademcik iltihabında en sık kullanılan antibiyotikler, penisilin veya penisilin türevi ilaçlardır. Penisiline veya penisilin gurubu ilaçlara alerji varsa, başka grup antibiyotikler reçete edilir. Antibiyotik tedavisine başlandıktan sonra 48 saat içinde rahatlama başlar.
Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir.
Geçmeyen boğaz ağrısı altta yatan ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Kronik boğaz ağrısı, reflü hastalığı, bademcik iltihabı, sinüzit, tümörler veya alerjiler gibi çeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilir. Geçmeyen boğaz ağrısı şikayeti olan kişiler mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmalıdır.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
Hafif boğaz iltihabı vakalarında genellikle evde uygulanabilecek doğal yöntemlerle iyileşme sağlanabilir. Bu yöntemler arasında tuzlu su gargarası, bitki çayları, bol sıvı tüketimi, boğaz pastilleri ve dinlenme gibi adımlar bulunur. Ayrıca ağrı kesiciler, boğaz ağrısını hafifletebilir ve rahatlatıcı olabilir.
Boğaz iltihabı için tuzlu su ile gargara yapın
Tuzlu su ile gargara yapmak, birçok iltihap ve enfeksiyonun iyileşmesinde etkili olduğu gibi boğaz iltihabının iyileşmesinde de adeta ilaç rolü üstlenir.
Bademcik iltihabı hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle hafif viral enfeksiyonlarda belirtiler 3-4 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Daha uzun süren enfeksiyon durumlarında ise doktora başvurmak gerekir. Enfeksiyonun bakteriyel olması durumunda antibiyotik tedavisine başlanması da söz konusu olabilir.
Bademciklerde beta enfeksiyonu gelişmiş ise mutlaka 10 gün süreyle penisilin grubu antibiyotik kullanımı gerekir. Eğer penisilin alerjisi var ise alternatif antibiyotikler kullanılabilir. Tedavide antibiyotik ağız yolundan alınabileceği gibi damar yolu veya kalçadan enjeksiyon şeklinde de kullanılabilir.
Boğaz veya bademcik enfeksiyonlarının oluşumunda neden olduğu yönünde bilimsel bir gerçek yoktur. Bu hastalıklara yol açmayı bırakın, boğaz enfeksiyonu olan çocuklarda dondurma yenilmesinin boğazdaki ağrı ve yanmayı azalttığı gösterilmiştir. Bademcik ameliyatlarından sonra ilk verilen gıda dondurmadır.
Virüs kökenli bademcik iltihaplarının, bağışıklık sisteminin etkisiyle kendiliğinden düzelmesi beklenir, şikayetleri hafifletecek destek tedaviler uygulanır. Buna karşın, bakteriyel kaynaklı olan hastalıklarda antibiyotik kullanımı gerekir.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Boğaz ilthiabının pek çok nedeni vardır. Bunlardan en sık görüleni virüslerdir. Boğaz enfeksiyonları ayrıca; bakteri, mantar, parazit kaynaklı olabilir ya da sigara kullanımı gibi yabancı maddeler boğaz enfeksiyonuna yol açabilir. Ayrıca, tekrarlayan boğaz enfeksiyonu nedenleri bu sayılanlardan daha farklı olabilir.
Doktora Ne Zaman Gitmeliyim? Boğaz ağrısı, basit bir soğuk algınlığının yol açtığı beş ile yedi günden daha uzun sürüyorsa, kaçınabileceğiniz bir alerji veya tahriş edici maddeden olmuyorsa, doktora görünmelisiniz.
Tekrarlayan Boğaz Enfeksiyonu Nedenleri
Sigara içmek veya pasif içicilik. Kronik sinüzit veya geniz akıntısı Genetik yatkınlık. Sürekli olarak streptokok enfeksiyonu geçirme.
Viral enfeksiyonlar, faranjit olarak adlandırılan boğaz iltihabı için en yaygın neden olarak gösterilir. Faranjit yani tam Türkçe karşılığı ile yutak iltihabı için etken olabilecek bazı yaygın virüsler şunları içerir: Soğuk algınlığına (nezle) sebep olabilen rhinovirus, coronavirus veya parainfluenza virüsü
Bu durumda, boğaz şişliği; kulak ağrısı, tükürükte kan, deri dökülmeleri, yüksek ateş, boyun ve çene altında görülen büyük yumrular, boyunla birlikte yüzde de görülen şişlikler, konuşurken ya da yemek yerken ağrı hissi ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri