Boğaz enfeksiyonunun nedeni çoğunlukla virüs ve bakterilerdir. Özellikle tonsilit olarak da bilinen bademciklerin iltihaplanmasının en yaygın nedeni beta hemolitik streptokoklardır. Vücudu hastalıklardan koruyan beyaz kan hücreleri (lökosit) üreten bademciklerin görevi, bu anlamda bakteri ve virüsleri uzak tutmaktır.
Akut Tonsillit: Akut tonsillitte belirtiler yaklaşık olarak 3 ila 4 gün sürer. Ancak bu süre 2 haftaya kadar uzayabilir. Rekürren Tonsillit: Bir kişinin yılda birçok kez akut bademcik iltihabı geçirmesi durumudur. Kronik Tonsillit: Akut tonsillitten daha uzun sürer.
Bademcik iltihabı ilerlerse, bademciklerde aşırı şişme nedeniyle solunum güçlüğü gelişebilir. Enfeksiyonun, bademciklerin etrafındaki derin dokulara yayılması sonucu selülit ve apse oluşumu görülebilir. Apse gelişmişse, boşaltılmalı ve hastalığın ilerlememesi için dikkatli şekilde tedavi edilmelidir.
Bakteri enfeksiyonları başta olmak üzere, boğaz iltihabına neden olan çeşitli durumlarda eğer zamanında ve yeterli tedavi verilmezse, boğaz iltihabı hayatı tehdit edebilen daha ciddi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Gargaranızı, bir su bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Gargara mikropları öldürmenin yanı sıra boğazınızı da yumuşatır.
Eğer boğaz ağrısı ani bir şekilde başlarsa ve yutkunma sırasında şiddetli ağrıya neden oluyorsa, strep boğaz enfeksiyonu olabilir. Bu durum tedavi edilmezse komplikasyonlara yol açabilir, bu nedenle doktora danışmak önemlidir.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Tekrarlayan Boğaz Enfeksiyonu Nedenleri
Sigara içmek veya pasif içicilik. Kronik sinüzit veya geniz akıntısı Genetik yatkınlık. Sürekli olarak streptokok enfeksiyonu geçirme.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı genellikle beş ila yedi gün sürer ve tıbbi tedavi gerektirmez. Nitekim hafif soğuk algınlığı ve grip vakalarının yol açtığı boğaz ağrısı bol miktarda sıvı tüketimi ve dinlenme ile düzelir. Doktorunuz boğaz ağrısını hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir.
Virüs kökenli boğaz enfeksiyonu genellikle 5 ila 7 gün içinde geçer. İlaç tedavisi viral enfeksiyonlarda etki göstermediği için hastalığın kendi kendine iyileşmesi beklenir. Ancak doktorlar tarafından yutkunma zorluğu ve öksürük gibi belirtilerin hafifletilmesini sağlayan reçetesiz ilaçlar önerilebilir.
Bademcik iltihabı bulaşıcı mıdır? Bademcik iltihabı bulaşıcıdır. Bademcik iltihabına sebep olan mikroplar, havadaki damlacıklarla ya da mikrop taşıyan biri ile direkt temas edilmesiyle sağlıklı insanlara geçer.
Özellikle hastalandığınızda ılık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekleri tercih edin. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içmeyin.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Uzmanlar dondurmanın su ile beraber tüketildiğinde boğaz enfeksiyonu sıklığının azaldığını belirtti. Kavurucu sıcaklarda serinlemek için en çok tercih edilen şüphesiz ki dondurma olduğunu ifade eden uzmanlar, “Dondurma doğru şekilde tüketildiği takdirde herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.
Antibiyotik tedavisine rağmen düzelmeyen boğaz enfeksiyonu varsa akla pfapa hastalığı gelmelidir. Boğaz ağrısı, ağız içerisinde aft, yüksek ateş, farenjit ve lenfadenit şeklinde seyreden hastalık genellikle yüksek ateşle başlayıp boğaz ağrısı, halsizlik şeklinde ortaya çıkıyor.
Bademciklerde beta enfeksiyonu gelişmiş ise mutlaka 10 gün süreyle penisilin grubu antibiyotik kullanımı gerekir. Eğer penisilin alerjisi var ise alternatif antibiyotikler kullanılabilir. Tedavide antibiyotik ağız yolundan alınabileceği gibi damar yolu veya kalçadan enjeksiyon şeklinde de kullanılabilir.
Enfeksiyon belli başlı bakteri ya da virüsler yoluyla ortaya çıkar. Hava ve su gibi çoğu ortamda bulunan mikroorganizmalar, vücuda bulaştığında hızlı bir şekilde çoğalır. Bu çoğalma sonucunda reaksiyon gösterdiğinde ise enfeksiyon meydana gelir.
Soğuk Boğaz Ağrısına İyi Gelir Mi? Soğuk yiyecekler kısa süreli olarak boğazdaki ağrıyı hafifletebilir fakat daha sonrasında mevcut ağrıyı daha çok arttırabilir ve boğazların şişmesine neden olabilir.
Boğaz İltihabına İyi Gelen Meyveler
Özellikle nar ve muz oldukça büyük önem verilmesi önerilmektedir. Nar, enfeksiyonlar ile savaşmaktadır. Düzenli olarak nar suyunun içilmesi ile birlikte iltihaplanma azaltılmaktadır. Muz ise boğaz ağrısı esnasında zorlanmadan kolayca tüketilebilmektedir.
Boğazda akıntı hissi, sürekli boğaz temizleme ve çok sık yutkunma ihtiyacına sebep olan geniz akıntısı toplumda sık karşılaşan rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Geniz akıntısı çoğunlukla burnun yapısal problemleri, üst solunum yolları enfeksiyonları ve alerjik hastalıklar sonucu meydana geliyor.
Tütün çiğnemek, sigara içmek, pasif içicilik, alkol almak ve baharatlı yiyecekler de boğazı tahriş edebilir. Uzun süre dinlenmeden ve/veya yüksek sesle konuşmak, bağırmak boğazdaki kasları gerer ve boğaz tahrişi yaratabilir. Boğaz, dil ve gırtlakta bulunan kanserli tümörler de yutkunurken boğaz ağrısına sebep olabilir.
KBB doktoru gerekli tedavileri uygular ve sonuç alamazsa diğer branşlardan yardım alabilir. Diğer bölümlere yönlendirme ise hastanın tıbbi öyküsü, fizik muayenesi ve yapılan testleri esas alınarak yapılır.
Bu bakteri ve virüsler bademciklerde hapsolur ve vücuda ilerleyemez. Bu nedenle bağışıklık sistemi için bademcik önemlidir. Ama vücut için olmazsa olmaz değildir. Bademcik varken şikayetler çok daha fazla ise, bademcikleri aldırmak doğru bir karardır vücutta önemli sorunlara neden olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri