Havaların soğumasıyla beraber ağız yoluyla alınan virüs ve bakteriler ile birlikte gribal enfeksiyonlar çok daha bulaşıcı hale geldi. Ağız yoluyla alınan virüs ve bakteriler bademciklere yapışmaktadır. Bu bakteriler ve virüsler sonrasında ses tellerinde iltihaplanmalara sebep olmaktadır.
Larenjit Neden Olur? Larenjit; ses tellerinin aşırı kullanımı, tahriş olması ve viral bir enfeksiyon kaynaklı meydana gelir. Özellikle enfeksiyon durumuna ise soğuk algınlığı ve grip sebebiyet verir. Bu sebeple belirtileri grip belirtileriyle de benzerlik gösterir.
Fazla kafein tüketimi boğaz kuruluğuna neden olur. Gün içinde kafein alımını kısıtlamak ve bol su tüketmek belirtilerin hafiflemesine yardımcı olabilir. Akut larenjit; ortalama üç hafta içerisinde iyileşme gösterir.
Havanın akciğerlerden çıkarak ses telleri yardımıyla dönüşümüne ses dönüştürülmesi adı verilir. Bu duruma bağlı gelişmelerden biri olan larenjit ise halk arasında gırtlak yahut ses kutusu denilen larinksin tahriş olması veya iltihaplanması durumudur.
İlgili 29 soru bulundu
Soğuk algınlığı gibi birkaç günle sınırlı iyileşme süresi olabileceği gibi daha uzun süreli problemlerle de karşımıza çıkabilmektedir. Ses kısıklıkları, eğer 1 haftayı geçiyor ise mutlaka kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır.
Ses teli cerrahisi gündeme geliyor
Ses tellerinin felçleri ses cerrahisi tekniğiyle rehabilite edilebilmektedir. Ses teli felcine bağlı sorunlarda, ses telinin yeniden çalışır hale getirilmesinden çok oluşan şikayetin kısmen düzeltilmesine yönelik cerrahi girişimler yapılmaktadır.
Ses teli nodül ameliyatı Riskleri Var mıdır? Ses teli nodül ameliyatı, ciddi risk barındıran bir müdahale değildir. Operasyon sonrasında doktor tarafından belirtilen tavsiyelere ve talimatlara uyulmadığı takdirde nadiren ses kaybı, kanama, ses teli travması kaynaklı kalıcı ses bozukluğu, ses teli felci yaşanabilir.
Üç haftadan kısa sürerse akut larenjit, üç haftadan fazla sürerse kronik larenjit olarak tanımlanır. Larenjit vakalarının çoğunda geçici bir virüs kaynaklı enfeksiyon görülür ve durum ciddi değildir. Eğer ses kısıklığınız uzun süre devam ederse, altta yatan daha ciddi bir tıbbi sorun araştırılır.
Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
Bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanan ses kısıklığı şikayetlerinde antibiyotik önerilebilir. Kronik larenjit hastalarında ses kısıklığı nasıl tedavi edilir sorusunun cevabı ise altta yatan sebeplere göre farklılık gösterir.
Sesin yanlış ve fazla kullanımından başka sigara, alkol kullanımı, yeterince su içilmemesi, çok kahve tüketilmesi, boğaz reflüsü eşlik eden üst solunum sisteminin enflamasyonları da ses tellerine zarar verip disfoniye yol açabilir.
Larenjit olan kişinin nefes almada güçlük ve yutkunurken zorlanma gibi şikayetleri olabilir. Kısa süreli ve ciddi olmayan bir durumda olmasına rağmen larenjit bazı kişilerde ilerlediği zaman ses telleri iltihabı yaratabilir.
Larenjit vakalarının çoğu 1 ya da 2 haftada kendiliğinden iyileşir.
Her yaştan kadın ya da erkekte görülebilen bu iltihabi hastalık, bebeklerde de ortaya çıkabilir. Bebeklerde larenjit, sıklıkla krup olarak adlandırılan viral bir enfeksiyonun parçası olarak karşımıza çıkar. Krup, esas olarak bebek ve küçük çocukların solunum yollarını etkileyen bir enfeksiyondur.
Nedeni belli olmayan ses kısıklığı oluşması durumunda özellikle sigara içen hastaların en kısa zamanda KBB uzmanına başvurmaları gerekir. Aşırı bağırma sonrasında ya da gribal enfeksiyonlarda oluşan kısıklıklarda 4-5 günden sonra düzelme başlamaması durumunda muayene olmak uygun olur.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Ses estetiği ameliyatı fiyatları ortalama 15 bin ile 25 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. . Ameliyat süresi ise kullanılan tekniğe göre 20-40 dakika arası değişiyor.
Ses kısıklığı ile birlikte veya bağımsız olarak; ses değişiklikleri, nefes almada güçlük, kronik boğaz ağrısı, kulak ağrısı, kanlı öksürük, yutma ve yutkunma güçlüğü, boyun bölgesinde hissedilen yumrular / kitleler, kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilir.
Su-tuz gargara: Ses tellerini her daim korumak isteyenler günde sabah ve akşam olmak üzere iki kez bir bardak suyun içerisine yarım çay kaşığı tuzu karıştırarak gargara yapabilir. Elma sirkesi: Elma sirkesi doğal bir antimikrobiyaldir.
Tanı nasıl koyulur? Ses teli skarı tanısı, ses tellerinin videolaringostroboskopi adını verdiğimiz özel bir ışık tekniği ile ağız içerisinden muayenehane koşullarında endoskopik muayenesi sırasında, ses telinin iç yüzeyindeki titreşim hareketinin görülememesi ile koyulur.
Zencefil ve bal karışımı hem çocuklar hem de yetişkinler için rahatlatıcı bir etki sunar. Buna ek olarak zeytinyağı da ses kısıklığına çözüm olan doğal ürünler arasında yer alır. Boğazda görülen enfeksiyonların giderilmesi sağlar ve bu şekilde de ses tellerini yumuşatır..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri