Tencerede 2 litre kadar suya 2 çorba kaşığı tuz ekle. Suyu kaynat, karidesleri içine at. Bu su, yarım kilo karides için yeterlidir. Su tekrar kaynamaya başlayınca tencerenin altını kıs ve karidesleri renkleri pembe ve opak bir hâl alana kadar 3 ila 6 dakika haşla.
Eğer karides güveci, karides kızartma, karides tava, karides sote, karides tempura, karidesli börek ve çorba gibi yemekler yaparsanız önce kabuklarını soyup sonra haşlamanız gerekir.
Tavaya yağ, limon suyu, sarımsak, tuz ve çeşitli baharatlar ekleyin. Ardından tavadaki yağın kızgın bir hale gelmesini bekleyin. Hazır hale gelen tavanın içerisine karidesleri atın ve kızartın. 5-6 dakika içerisinde karidesler pişmiş olacaktır.
Yıkanıp süzülmüş karidesleri ve limon suyunu ekleyip baharatlarla iyice karışana kadar karıştırın. Yaklaşık 5-6 dk kavrulana kadar karıştırın. Son olarak tuz ve karabiberi ekleyip ocaktan alın. Maydanoz veya roka yapraklarıyla karıştırıp sıcakken servis edin.
İlgili 40 soru bulundu
Haşlama karides:
Karidesler bütün halde kaynar suya atın ve kabukları pembe renk alıncaya kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Bu süre çimçim diye bilinen küçük boy karideslerde 2-3 dakika, jumbo karides gibi büyük boylarda ise 4-5 dakikadır.
Sote karides için birer kaşık zeytinyağıyla tereyağını birlikte 'yapışmaz' tavada eritip, kafalarıyla püsküllü bacakları ayıklanmış yarım kilo kabuklu iri karidesi tavaya attıktan sonra yüksek ateşte hızla karıştırarak pişiriyorsunuz. Karideslerin rengi pembeye döndüğü anda yemeğiniz pişmiş demektir.
Az oranda kalori ve doymuş yap içeren karides sağlıklı besin maddelerinden biridir. Karides pembe, gri, kahverengi ve sarımsı renklerde olabilir. Tüm yıl boyunca hem donmuş hem de taze olarak tüketilebilen bu canlı özellikle omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir.
Ne tür bir yemek yapacağınıza göre kabuklu veya kabuksuz haşlayabilirsiniz. Meze şeklinde veya sos eşliğinde sunmak istediğinizde Kafalarını koparıp kabukları üstündeyken haşlayabilirsiniz. Karides çok çabuk pişen bir üründür.
Orta ateşte 2 yemek kaşığı tereyağını bir tavada eritin. Karidesleri, tuz ve karabiberi ilave edin ve pembeleşinceye kadar hafif karıştırarak 2-3 dk kavurun. (merak etmeyin bu süre gayet yeterlidir çok uzun süre pişirirseniz karides lastik gibi olur.)
Bu konuda en temel ve basit tarif olarak 1 kuru soğanı küp şeklinde doğrayıp tencereye atın. Yarım fincan sirke ilave ettikten sonra suyu kaynatın. Kabuklu karidesleri 3-4 dk veya kabuksuz eklediklerinizi 2-3 dk haşlayın yeterli.
Karidesleri kaynar suda kaynatırken, suya tarçın çubuğu koyun; bu da kokuyu giderir ve korkutucu tadı etkilemez. Tarçın çubukları, güneşte kurudukları zaman çubuklara sarılmış tarçın çubuklarıdır. Çoğu sebze pazarı ve baharat mağazası bunlara sahiptir. Karides pişirirken, sirke eklemek, balık kokusunu çözebilir.
Karides Tüketmek Neye İyi Gelir? Karidesin içeriğinde omega-3 yağ asitleri bulunurken, iyot, çinko, fosfor, D vitamini ve Selenyum da bulunur. Bu içeriği ile kemik ve diş sağlığına iyi geldiği gibi zihinsel fonksiyonların da daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Çimçim karideslerde 2-3 dakika, Jumbo karideslerde ise bu süre 4-5 dakika arası değişiklik göstermektedir. Bu süreçte karideslerin kabukları pembe renk olana kadar pişirmeye devam edin. Bu süreçten sonra karidesleri tüketebilirsiniz.
İlk adım olarak karidesin taze olduğundan emin olun. Karidesleri buzdolabında saklayın. Çiğ karides satın alındıktan sonraki 48 saat içinde, pişmiş karides ise 5-7 gün içinde tüketilmelidir.
Eğer karidesin başında ve vücudundasiyah noktacıklar varsa, bunlar karidesin taze olmadığına işaret ediyor demektir. Nasıl ki açıkta bırakılan elma bir süre sonra kararıyorsa karidesler de bekledikçe kararmaya ve vücutlarında siyah noktalar oluşmaya başlıyor.
İster jumbo karides, ister ufak boy çimçim karides olsun tavada tereyağı, limon ve sarımsak aroması ile pişince harika bir lezzet ortaya çıkıyor. Öyle çok da uzun uzadıya hazırlığa da gerek yok.
Karidesin kabuğu çıkarıldıktan sonra uzun ip şeklinde uzantılar görülür. Bu uzantıların da mutlaka alınması gerekir. Karides temizleme işlemi bittikten sonra iç organlar çıkarılmalıdır. Karideslerin karnı hafifçe yarılmalıdır.
Sos için; Karıştırma kabında ,1 yemek kaşığı sirkeyi,ince kıyılmış dereotu ve maydanozu, 1 tatlı kaşığı mayonez ve hardalı, 1 tutam ince kıyılmış taze soğanı, 1 diş ezilmiş sarımsağı karıştırın. 1 çay kaşığı soya sos ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyerek kıvam elde edin.
Donmuş karidesin buzunu çözmek için,1 litre soğuk suya 2 yemek kaşığı tuz ekleyin. Buzlu karidesleri bu suda 20 dakika beklettikten sonra suyun altında durulayın. Donmuş karidesleri çözmek için uygulayabileceğiniz diğer yöntem, karidesleri kevgire alarak soğuk suyun altında tutmaktır.
Bir tavaya karidesleri alın. Üzerine doğranmış sarımsak, biber, tereyağı ve tuzu ekleyip, yağ eriyip kızana kadar karıştırın. Yağ fokurdamaya başlayınca, 1 dakika tutun ve servise alabilirsiniz. İşte bu kadar basit.
Karides etinin proteinlerinin dekompozisyonu sonucu tirosin ve de hidrosifenilalanin açığa çıkar. Tirozinaz enziminin etkisiyle bu aminoasitler oksitlenerek melanin pigmentlerine dönüşür. Melanin pig- mentleri siyah renkli olduğu için et siyahlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri