En basit olarak boğazda takılma olmasının sebebi boğaz kuruluğu olarak tahmin edilmektedir. Aynı zamanda boğazda oluşan gıcık hissine psikolojik sorunlarında sıklıkla sebep olduğu bilinmektedir. Kaygı ve stres bozuklukları da tetikleyici sebepler arasında bulunmaktadır.
Boğazda Gıcık Boğaz Reflüsü Belirtisi Olabilir!
Genellikle boğazda takılma hissi, gıcık hissi gibi sorunlarla kendini belli eden boğaz reflüsü oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Astım krizi yaşanmasına dahi sebebiyet verebilen bu sorunun mutlaka tedavi dilmesi gerekir. Boğaz reflüsü mide reflüsünden farklıdır.
Sinüzite bağlı olarak oluşan geniz akıntısı da, boğazda bir şey varmış hissi yaşatabiliyor. Yaşanan durumları netleştirmek için uzman KBB doktorlarına muayene olmak gerekiyor. Bireyler doktorlara muayene olarak hastalıkları hakkında bilgi sahibi olabiliyor.
Boğazda yabancı cisim hissi sık rastlanan ve hisseden için oldukça rahatsızlık verici bir duygudur. Kesin bir yabancı cisim öyküsünün olmaması halinde sık rastlanan nedenleri larengofarengeal reflü hastalığı, kronik farenjit, üst özofageal dismotilite bozuklukları ve psikojenik nedenlerdir.
Reflü şikayetleri birçok başka hastalık tarafından da oluşturulabildiğinden, reflü şikayetleri olan hastanın bir Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından muayene edilmesi gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
Enfeksiyondan dolayı ortaya çıkan boğazda takılma hissi, antibiyotik ilaç türleriyle tedavi ediliyor. Bireylerin diğer zamanlara göre daha iyi beslenmesi ve bol su tüketmesi gerekiyor. Kullanılacak olan ağrı kesici ilaçlar da, boğazda yaşanan takılma hissini ortadan kaldırmaya yardımcı olabiliyor.
Mide reflüsünde göğüste yanma çok tipik bir bulgudur. Boğaz reflüsünde bu etki görülmeyebiliyor. Boğaz reflüsünün tipik özellikleri ise, boğazda gıcık hissi, yanma, temizleme hissi, öksürük, ses kısıklığı gibi yakınmalardır. Kimileri de ağzına sanki acı su geliyormuş gibi hissettiğinden yakınıyor.
Belirtiler genellikle kısık bir ses içerir ve ateş, öksürük, boynun önündeki ağrı ve yutma rahatsızlığını içerebilir. Tipik olarak, bunlar iki hafta sürer.
Boğazda yumru hissi, Görh olarak tanımlanan Reflü hastalığının varlığını hissettirme şekli olarak tanımlanabilmektedir. Reflü mide asidi, safra tuzlarına karışan besinler içerebilmektedir. Sırtta ve göğüs arkasında yanma şeklinde kendini gösterebilmektedir. Boğazda yumru hissi Globus olarak tanınmaktadır.
Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
Mide reflüsünde göğüste ağrı, yanma ve ekşime şikayetleri yaşanırken, boğaz reflüsünde bu şikayetlere rastlanmamaktadır. Boğaz reflüsünde hastalar, boğazda geçmeyen takılma hissi, öksürük, ses kısıklığı, genizde akıntı ve bazen ağız kokusu şikayetleriyle hekime başvurmaktadır.
Hızlı yiyeceklerin tüketimine ara verilmeli, yemek yerken acele edilmemelidir. Mide sağlığı için kötü olan durumlardan kaçınılmalı, yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Verilen ilaç tedavisi ve beslenme programına uyulması halinde boğaz reflüsü problemi çözülebilir.
Yemek borunuzun her iki ucunda da bir kas halkası bulunur. Normalde bu kas halkaları midenizin içeriğini ait oldukları yerde, yani midenizde tutarlar. Ancak boğaz reflüsü iseniz, bu kas halkaları düzgün çalışmaz. Mide asidi boğazınızın arkasına, gırtlağınıza ve hatta burun solunum yolunuzun arkasına geri döner.
Reflü belirtileri genellikle yemeklerden yarım saat sonra ve geceleri ortaya çıkar. Reflünün en yaygın görülen belirtileri ekşime, yanma, geğirme, gaz, kusma, yutma güçlüğü, mide bulantısı ve ağıza acı su gelmesidir. Ancak reflü belirtileri sadece bunlarla sınırlı değildir.
Psikolojik yutkunma güçlüğü olan bazı kişiler yemekle aralarına mesafe koymaya başlar. Bu süreç kimileri için yavaş yavaş sert yiyeceklerden kaçınma ile başlayıp tamamen sıvı beslenmeye geçiş ile tamamlanabilir. Kimileri ise yutkunma güçlüğü yaşadıktan sonra aniden katı yiyeceklerden uzaklaşır.
Globus, kişilerin boğazlarında yumru hissi oluşması veya yutkunma zorluğu yaşamasına verilen isimdir. Globus Nedir? Globus, tıp alanında kullanılan bir terimdir. Globus terimi genellikle boğazlarında sorun yaşayan insanlar için kullanılır.
ÖZET Globus farengeus; boğazda yumru veya yabancı cisim hissi şeklinde tarif edilen, ağrısız, sü- rekli ya da aralıklı zamanlarda ortaya çıkan ve genelde yemek yeme esnasında artış gösteren klinik bir semptomdur.
Globus histerikus, yutkunmayla ilişkili olarak boğazda (ösefagus yada hava yolunda) yumru yada yabancı cisime ait bir takılma hissi varlığı ile karakterize bir konversi- yon bozukluğudur (1). Globus histerikus bazı yayınlarda “globus pharyngeus” yada “globus sensation” olarak da adlandırılmaktadır (2).
Özellikle yumuşak gıdalar su ile birlikte tüketilerek, boğazdan çıkarılması kolaylaşır. Gazlı içecek tercihi de, boğazda takılan kılçıklar için oldukça yararlı bir yöntemdir. Gazlı bir içecek içilerek, boğazın yumuşaması sağlanabilir ve takılan kılçığın çıkarılmasına yardımcı olabilir.
Genç bir hasta, boğazında düğümlenme veya sıkışma gibi bir his tanımladığında ve bu şikayeti emosyonel streslerle artıyorsa globus histericus olasılığı yüksektir ve genellikle ileri bir tetkik yapmaya gerek yoktur.
Bireylerin yaşadığı yoğun stres ve kaygı hisleri, boğaz düğümlenmesini ortaya çıkarabiliyor. Stresli bir dönem yaşayan kişilerde boğaz düğümlenmesi daha yaygın olarak görülüyor. Depresyona yakın duyguların hissedilmesi vücudun birçok tepki göstermesine neden olabiliyor.
Boğaz reflüsü herkeste görülebilir, ancak insanlar yaşlandıkça görülme sıklığı artar. Aşağıdaki gruplarda boğaz reflüsü daha yaygın gözlenmektedir: Kötü beslenme alışkanlıkları olan kişiler. Sürekli sıkı ve dar kıyafet giyen kişiler.
Bu maddelerin yanı sıra; fazla kilolarınızdan kurtulmak, rahat şekilde giyinmeyi tercih etmek, geç öğünlerden kaçınmak gibi temel yapılması gerekenlere dikkat edilmesi mide asidinin boğaza gelmesine iyi gelir. Bireyin her zaman yaşamadığı, dönemsel olarak görülen reflü bir müddet sonra kendiliğinden geçebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri