Kapalı Kalp Ameliyatı Avantajları Kesi daha küçük olduğundan ameliyat sırasında daha az kanama olur ve komplikasyon riski daha düşüktür. Göğsün ön tarafında ameliyat izi olmadığından estetik açıdan iyi bir görünüm sağlar ve psikolojik olarak hastayı olumsuz etkilemez. Komplikasyon ve enfeksiyon riski düşüktür.
Açık Kalp Ameliyatı Riskleri Nelerdir
Dolaşım sistemi ile kalp damar sisteminin oldukça karmaşık ve birbiri ile ilişkili olması sebebi ile diğer cerrahi uygulamalara oranla daha riskli bir ameliyattır.
Güvenli ve rahat bir çalışma alanı sağlayan bu standart yöntemin tek handikabı ameliyattan sonra kemiğin kaynamasının uzun sürmesi ve bu sürede kemiğin sabit tutulması gerekmesinin hastaları sıkıntıya sokmasıdır. Hastaların standart kalp cerrahisinden sonra normal yaşantılarına dönmeleri en az 2 ay almaktadır.
Geleneksel bypass cerrahilerinde açık kalp ameliyatlarında olduğu gibi hastaların göğüs kafesine dik yapılan geniş bir kesi üzerinden kalp açığa çıkarılır ve kalp durdurularak hasta yapay kalp-dolaşım makinesine bağlanır. Bu sayede cerrah hareket etmeyen kalp üzerinde damar değişimini sağlar.
Açık kalp ameliyatları uzman kalp damar cerrahları tarafından yapıldığında hayati riski yüzde 1'in altında olan ameliyatlardır. Oldukça güvenlidir.
İlgili 32 soru bulundu
Dr. Belhhan Akpınar, en zor ameliyatın en az yapılan ameliyat olduğunu söylüyor. Bunun yanında göğüs ve batın bölgesini içine alan büyük damar genişlemesi yani 'torakoabdominal anevrizmalar' cerrah açısından zorluk riski yüksek ameliyatlar arasında bulunuyor.
Kapalı ameliyatlarda karın içerisindeki dokulara el ile dokunulmaması, karın içi organların (tüplerin, rahmin, yumurtalıkların) açık havaya maruz kalmaması, kanama kontrolünün daha iyi yapılması nedeni ile kapalı ameliyat sonrası karın içerisinde oluşabilecek yapışıklıklar açık ameliyata göre daha azdır.
Kapalı Kalp Ameliyatı Ne Kadar Sürer? Minimal invaziv cerrahi ile yapılan kalp ameliyatları ortalama 3-4 saat sürer. Kalp ameliyatlarında uygulanan modern bir yöntem olan minimal invaziv cerrahi sonrasında da hastalar günlük yaşamlarına daha kısa sürede döner.
"HASTA KALBİNİ KİMSEYE AÇMAMIŞTI"
Yaptığı binlerce başarılı tedaviler ve buluşlar ile kalp, damar ve varis ameliyatlarında ismini dünya literatürüne yazdıran, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Ünlü Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Ahmet Akgül'e “Yılın en iyi cerrahı” ödülü verildi.
Yaş, cinsiyet, obezite, KOAH, diyabet, hareketsiz yaşam, yeni geçirilmiş kalp krizi… gibi faktörlerin etkisi olabilmektedir. Ameliyattan sonra hastanede kalış süresinin azalması: Ortalama minimal invaziv cerrahiden sonra 2 ila 5 gün kalırken geleneksel kalp ameliyatından sonra ortalama kalış süresi 7 ila 10 gündür.
Ameliyat sonrası hastaları ortalama ilk bir-iki hafta oturup kalkarken yardım alması önemlidir. Sağa ve sola yatmak bu dönemde göğüs kemiğinin kaynamasını engellediği için iki ay boyunca sırt üstü yatılması önem taşır. Yataktan doğrulurken, öksürürken ve yürürken göğüs korsesi kullanılarak göğüs kemiği sabitlenmelidir.
Yani, bebek ve çocuklara kalp ameliyatı yapmak için bir yaş sınırı yoktur. Burada önemli olan bebeğin ya da çocuğun bu cerrahi operasyonu yapabilecek donanımda bir merkezde bulunmasıdır.
Açık Kalp Ameliyatı Sonrası
Hastanın kendisini yormaması gerekmektedir. 6 – 7 haftalık süreçte mutlaka sırt üstü yatılmalıdır. Yana doğru dönülmemelidir. Bu hareket göğüs kemiğinin açılmasına neden olabilmektedir.
Kalp Krizine Geç Müdahale Edildiğinde
Kapaklarda ciddi hasar meydana gelebiliyor, hatta kapak kopabiliyor. Bu da hastanın acil ameliyat olmasına neden oluyor. Bu ameliyatların başarı şansı yüzde 50. Ancak hasta ameliyat olmazsa, kurtulma şansı yüzde 10'da kalıyor.
Kalp Ameliyatlarında Risk Standart Bir Risk Değildir.
Çok sık yaptığımız kapak ameliyatlarının riski %1 civarında ama damarı yırtılmış ana damarı çatlamış bunun kanaması problemi acil servise gelen bir hastanın diseksiyon ameliyatı dediğimiz bir hastanın örneğin ameliyatının riski %20'lere %30 'lara çıkabilir.
Açık kalp cerrahisinden sonra iyileşme süresi 6-8 haftadır. Bu süre içinde yorgun ve güçsüz olabilirsiniz. İlk birkaç hafta geceleri 8-10 saat uyumaya özen gösteriniz.
Kardiyoloji bölümü, kalp hastalıklarının tanı ve teşhisiyle ilgilenir, gerekli olan tedaviyi de planlar. Ancak kişide bulunan kalp hastalığının tedavisi için cerrahi bir işlem gerekiyorsa kalp damar cerrahisi bölümüne yönlendirilir ve gerekli işlem bu bölümlerde yer alan cerrahlar tarafından yapılmaktadır.
Kalp Damar Cerrahisi Doktoru İçin Maaş Geçmişi
eleman.net verilerine göre, Kalp Damar Cerrahisi Doktoru 2023 yılında ortalama 83.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Kalp Damar Cerrahisi Doktoru , Temmuz 2023 yılında ortalama 83.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 72.600 TL maaş alıyordu.
Kalp Ameliyatı sonrasında hastalar ortalama 4 ila 6 saat içerisinde uyanıp solunum cihazından ayrılırlar. Kalp Ameliyatı sonrasında; hastalar genellikle ortalama 24 saat yoğun bakımda takip edilirler. Bu süre sonunda servise çıkartılırlar. Ortalama 4 ila 5 gün içerisinde taburcu edilirler.
Ameliyat sonrasında kesi yerlerinde baskı ve yanma, omuz, boyun, sırt ve göğüs bölgesinde bazı ağrılar hissedilebilir. Özellikle ilk iki hafta hekim tarafından önerilen ağrı kesicilerin kullanılmasında fayda vardır. Genellikle asetaminofen ve ibuprofen içerikli ilaçlar ağrıların dindirilmesi için yeterli olur.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik cerrahi ameliyatı, açık ameliyatlara göre çok daha az düzeyde hasar veren bir işlemdir. Bu nedenle minimal invaziv cerrahi yöntemlerinden biri olarak tanımlanmaktadır.
Laparoskopik cerrahinin riskleri nelerdir? Laparoskopik cerrahi açık cerrahiye göre daha uzun sürebilir. Anestezi altında uzun süre kalmak kompliksayonların riskini artırır. Bazen komplikasyonlar hemen ameliyat sırasında ortaya çıkmaz, birkaç gün sonra ortaya çıkar.
Hasta açısından bakıldığında kapalı ameliyatın açık ameliyata göre sayısız avantajı vardır. Fakat kapalı ameliyat cerrah açısından açık ameliyata göre çok daha zor olan ve deneyim gerektiren bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri