Boğazda tahribat oluşturan kuru öksürük aynı zamanda gıcık da yapabilmektedir. Bu öksürük türü nezle ve grip gibi durumlarda görülebileceği gibi astım, reflü, üst hava yolu öksürük sendromu bulunan kişilerde daha yaygındır. Reflü, sinüzit gibi hastalıkları bulunan kişilerde kuru öksürüğü geceleri görmek mümkündür.
Soğuk algınlığında öksürük refleksi, geniz akıntısının boğaz dokularını gıdıklamasıyla meydana gelir. Semptomlar tipik olarak 7 ila 10 gün arasında sürer. Daha şiddetli veya kalıcı bir soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi başka bir durumun belirtisi olabilir.
Kuru öksürüğü olan kişilerin mutlaka bol su içmesi ve boğazını sürekli nemli tutmaları gerekir. Özellikle temiz ortamlarda ve açık alanlarda durarak kısa sürede gıcık ve öksürükten kurtulabilirsiniz. Halk arasında bu durum hastalık olarak bilinse de üst solunum yollarının korunma mekanizması da olabilir.
Geçmeyen kuru öksürük, çoğunlukla sık sık tekrar eden üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı olan bir durumdur. Ancak geçmeyen kuru öksürük bazı kişilerde reflü, akciğer hasarlanmaları, kalp yetmezliği, tüberküloz gibi daha ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir.
Gargara Bir çay kaşığı tuz bir bardak ılık suya koyulur, karıştırılır. Bu şekilde günde 7 8 kere gargara yapılır. Boğazda gargara yapmak gıcık hissini düzeltecektir.
İlgili 44 soru bulundu
Gıcık öksürük için tuzlu su ile gargara yapmak çok faydalıdır. Sabah akşam gargara yaparsanız zaman içinde bu rahatsız edici gıcık ve öksürüğün son bulduğunu fark edeceksiniz. Bal ve zencefil karışımını içebilirsiniz. Ya da bunları ılık suya karıştırıp da tüketebilirsiniz.
Bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyin. Eğer ki mide probleminiz yoksa ve lezzetinden şikâyet etmeyecekseniz hazırladığınız bu suyu içebilirsiniz. İçmek istemezseniz bu suyla günde üç kez gargara yaparak boğazınızdaki gıcık hissini geçirebilirsiniz.
Balgamsı veya balgamsız ya da akut veya kronik gibi çeşitleri bulunan öksürük için Kulak Burun Boğaz polikliniğine gidilmesi gerekmektedir. KBB bölümü dışında dahiliye bölümüne de gidilmesi mümkündür. Boğaz hastalıkları sebebi ile ortaya çıkan öksürüğe KBB bakmaktadır.
3 haftadan kısa süren akut öksürük nedenleri arasında kış aylarında başta üst solunum yolu enfeksiyonları gelir. (Farenjit, tonsilit, otit, sinüzit, krup-larenjit vs…) 3 haftadan uzun süren kronik öksürüklerde ise enfeksiyonlarla birlikte alerjik hastalıklar (alerjik bronşit, astım) ön planda düşünülür.
Hastalık belirtileri görülünce ne yapmak gerekir? Yeni tip koronavirüs enfeksiyonunun ilk belirtileri öksürük, burunda akıntı, boğaz gıcıklanması ve ateştir. Bazı hastalarda ishal de görülür.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Bebeklerde “öksürüğün ciğere inmesi” olarak aileler tarafından kullanılan deyim , hekim için astım demek olabilir. Bebek ailelerinin öksürüğün ciğere inmesi nasıl anlaşılır sorusuna karşılık ; göğüsten ıslık sesi veya balgam fokurtusu çıkması olarak verilebilir.
Boğazda kaşıntılı öksürük ise akla alerjik reaksiyon semptomları, alerjik rinit ve gıda alerjilerinin yaygın belirtisi olarak görülür. Bu durum bazen boğaz tıkanmasına ya da bilinç kaybına sebep olan aşırı alerjik reaksiyonlar için mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Akciğer kanserinin belirtileri arasında yer alan öksürük, çoğunlukla başka nedenlere bağlı olduğu düşünülerek yeterince önemsenmiyor. Oysa iki haftadan uzun süren, giderek artan ve nedeni belirlenemeyen inatçı öksürük, akciğer kanserinin temel göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
Alerji öksürükleri tipik olarak hava yollarının şişmesi veya tahrişinden kaynaklanır. Ayrıca burun akıntısı geliştirirseniz, sinüslerinizde asılı kalan mukus boğazınızın arkasına damladığında da öksürük yaşayabilirsiniz.
Kuru öksürüğün en çok bilinen nedenleri arasında virüsler sebebiyle oluşan solunum yolu enfeksiyonları gelir. Diğer sebepler arasında ise alerji, havada bulunan ve boğazı irrite edebilecek partiküller ve uzun süre kuru hava solumak bulunur. Bazı ilaçların yan etkileri de kuru öksürüğe sebep olabilir.
Zeytinyağı ve sarımsak ikilisi, gece yatmadan önce mutlaka ayak altına sürülmeli. Bu kür sayesinde, hastalığa yakalanmaktan ve ateşten kurtulacaksınız! Alternatif tıp, yıllardır hayatımızda olan ve birçok hastalığa şifa bulmamıza yardım eden bir aracı.
Sıcak bitki çayları içmek de boğazı yatıştırır. Bal, boğaz bölgesini kaplayarak tahrişi azaltır ve öksürüğün yatışmasına yardımcı olur. Sıcak bir duş, burundaki sekresyonları incelterek öksürüğün hafiflemesine katkı sağlar. Sıcak duş hem soğuk algınlığı hem de alerjilerden kaynaklanan öksürükte etkili olabilir.
Bol sıvı tüketin: Su, bitki çayları ve doğal meyve suları gibi sıvılar, boğazınızı nemlendirerek öksürüğün hafiflemesine yardımcı olabilir. Nemli havayı solumak: Nemli bir ortamda bulunmak öksürüğü rahatlatır. Duş almak veya buhar banyosu yapmak gibi aktivitelerle havanın nemini artırabilirsiniz.
Günümüz mide hastalıkları arasında önemli bir yer kaplayan mide reflüsü, ilerleyen dönemlerde boğazda da gelişebiliyor. Mide reflüsünün adeta bir uzantısı şeklinde gelişen sorun, boğazda gıcık hissi, yanma, acı tat, ses kısıklığı gibi şikayetlere neden oluyor.
Yarım litrelik suya kırdığınız keçiboynuzları kaynatılır. Elde edilen su içilince balgam atılmaya başlanır. Gıcık öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından aynı şekilde çözülmüştür.
Boğazda akıntı hissi, sürekli boğaz temizleme ve çok sık yutkunma ihtiyacına sebep olan geniz akıntısı toplumda sık karşılaşan rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Geniz akıntısı çoğunlukla burnun yapısal problemleri, üst solunum yolları enfeksiyonları ve alerjik hastalıklar sonucu meydana geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri