Antiseptik bir içeriğe sahip olan zerdeçal balgamlı öksürüğe karşı kullanılabilir. Sütün içerisine eklene zerdeçal gün içerisinde sabah ve akşam tüketilerek boğazda oluşan balgam yumuşatılır. Balgam söktürme ve öksürüğü azaltmada etkili olan zencefil, balgamlı öksürüğe karşı kullanılan doğal çözümlerdendir.
Alerjik rahatsızlıklar sonucunda ya da solunum yoluyla boğazın tahriş olması, kişinin boğazında gıcık olarak tanımlanan durumun yaşanmasına yol açabilir. Boğazda gıcıklanma hissi, soğuk algınlığı, geniz akıntısı, gastroözofageal reflü hastalığı gibi pek çok farklı hastalıktan kaynaklanabilir.
Doğal ve etkili bir balgam sökücü olan limonu, bir bardak ılık suyun içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içtiğinizde balgamı atmanızı kolaylaştırır. Ayrıca biri limon, karabiber ve bal karışımı da balgamlı öksürüğü söktürmede etkilidir.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Bal, Tarçın ve Zencefil (1) tatlı kaşığı bal, 1 çay kaşığı tarçın ve 1 Çay kaşığı zencefil karıştırılıp günde 2 kez emilerek, yavaşyavaş tüketilir. Sonrasında en az yarım saat bir şey yenilip içilmez. Bu şekilde boğaz nemli tutulur ve yumuşayan boğazda gıcık hissini ortadan kaldırır.
İlgili 16 soru bulundu
Hastalık belirtileri görülünce ne yapmak gerekir? Yeni tip koronavirüs enfeksiyonunun ilk belirtileri öksürük, burunda akıntı, boğaz gıcıklanması ve ateştir. Bazı hastalarda ishal de görülür.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Vücudun belirli bir miktarda ihtiyaç duyduğu bu yapışkan sıvının aşırı üretilmesinin bazı nedenleri vardır. Bunlardan en yaygın neden; soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepkidir. Bağışıklığınız, soğuk algınlığı ile savaşırken daha fazla mukus üretir.
Astım, bronşit, alerjiler, zatürre ve soğuk algınlığı gibi bazı hastalıkları yaşayan kişilerin ürettikleri balgam miktarı artar. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı halk arasında bilinen adıyla KOAH hastası kişilerde de balgamın artması durumu yaşanır.
İbrahim Saraçoğlu'nun balgam söktürücü keçiboynuzu kürü de faydalı olacaktır. 4-5 adet keçiboynuzunu küçük parçalara bölüp kaynar suyun içine atın ve birkaç dakika kaynatın. Soğuduktan sonra her sabah ve akşam yemeğinden sonra 1 çay bardağı içebilirsiniz.
Geçmeyen kuru öksürük, çoğunlukla sık sık tekrar eden üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı olan bir durumdur. Ancak geçmeyen kuru öksürük bazı kişilerde reflü, akciğer hasarlanmaları, kalp yetmezliği, tüberküloz gibi daha ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir.
Boğazınızda bir türlü geçmeyen gıcıktan şikâyetçiyseniz bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı bal karıştırıp için. Balın antibakteriyel özelliği ve boğazı yumuşatan etkisi sayesinde gıcık hissinden kurtulun.
Boğazda tahribat oluşturan kuru öksürük aynı zamanda gıcık da yapabilmektedir. Bu öksürük türü nezle ve grip gibi durumlarda görülebileceği gibi astım, reflü, üst hava yolu öksürük sendromu bulunan kişilerde daha yaygındır. Reflü, sinüzit gibi hastalıkları bulunan kişilerde kuru öksürüğü geceleri görmek mümkündür.
Bol bol su tüketmek de balgamın vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur. Sıcak buhar solumak da balgama iyi gelmektedir. 5-10 dakika boyunca sıcak buhar solumak daha rahat nefes almaya yardımcı olmaktadır. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı limon suyu eklemek de balgam sökücü etki göstermektedir.
SEKROL, balgam salgısını sulandıran ve salgılanmasını kolaylaştıran balgam söktürücü bir ilaçtır. Bu sayede balgamın kolayca atılmasını sağlayarak solunum güçlüğünü giderir ve öksürüğü azaltır. SEKROL, 150 mL şurup içeren, amber renkli cam şişelerde, 2.5-5 mL işaretli kaşık ölçek ile birlikte sunulur.
Adeta öksürük savar, doğal öksürük şurubu ve aynı zamanda balgam sökücü olarak da nitelendirilen pekmez tereyağı tüketimi özellikle çocuklar için bağışıklık sistemini güçlendirmek ve daha pek çok konuda etkilidir.
Genellikle bakteriyel pnömonilerde balgamlı öksürük olurken koronavirüs ve grip gibi viral pnömoni durumlarında balgamlı öksürük olur. Ancak yukarda görüldüğü gibi koronavirüs vakalarının %27'sinde balgamlı öksürükte olabilmektedir.
"Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?" sorusunun cevabı kapsamında bol su içmek, sıcak duş almak, tuzlu su gargarası yapmak, boğaz pastili kullanmak ve bitki çayları içmek yer alır cevabı verilebilir. Doğal yöntemler en keskin balgam söktürücü olarak nitelenebilir. Ancak doktor tavsiyesiyle ilaç takviyesi alınabilir.
Balgam eğer ağız kısmına hiç gelmediyse yutmak oruca herhangi bir zarar vermiyor. Ancak ağız içerisine geldiği takdirde balgamın dışarı atılması gerekiyor.
Öksürük için en etkili yol su tüketimidir. Günde 2 veya 2,5 litre su tüketilmeli. Öksürük şurupları da doktor kontrolü olmadan kullanılmamalı. Ayrıca kekik, zencefil-tarçın ve ayva öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olabilir.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
Sıcak bitki çayları içmek de boğazı yatıştırır. Bal, boğaz bölgesini kaplayarak tahrişi azaltır ve öksürüğün yatışmasına yardımcı olur. Sıcak bir duş, burundaki sekresyonları incelterek öksürüğün hafiflemesine katkı sağlar. Sıcak duş hem soğuk algınlığı hem de alerjilerden kaynaklanan öksürükte etkili olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri