Ses teli kisti belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterse de, genellikle ses kısıklığı ve çatallaşması, ses yorgunluğu, sesletim güçlüğü ve konuşma esnasında boğazda ani batmalar şeklinde ağrı hissedilmesi ile kendisini gösterir.
Boyunda Kist Tehlikeli mi? Öncelikle boyun bölgesinde meydana gelen her kitlenin hastada endişe yaratmasına gerek yok. Çünkü boyunda kist çoğu zaman kansere neden olan yapılan değildir. Elbette çeşitli muayene ve tetkikler ile gözden geçirilmesi ve kist yapısının incelenmesi gerekir.
Çoğunlukla boyun orta hatta küçük bir şişlik dışında bulgu vermez ancak iltihap kaparsa kitle üzerinde kızarıklık, ağrı, kitlede büyüme ve kitleden akıntı olabilir. Çok nadir olarak yutkunma ve solunum güçlüğüne neden olabilir. Küçük ve basit bir cerrahi girişimle kistik lezyonunun çıkarılması gerekir.
Boyun kistleri genelde konjenital yani doğumsal kökenlidir. Nisbeten ileri yaşlarda belirti vermelerinin nedeni, zaman içinde spontane olarak veya enfeksiyon sonucu büyümeleri ya da şişmeleridir. Boyunda yerleşen 3 ana kist çeşidi; tiroglossal kist, brankial kist, ve dermoid kisttir. Her üçü de doğumsal kökenlidir.
İlgili 45 soru bulundu
Genellikle ağrısızdır, ancak birey uzun süre konuştuğunda ses telleri çevresindeki kasların uygunsuz kullanımına bağlı boyun kaslarında ağrı oluşabilir.
Doktor,çocuğuma aşağıdaki işlemin yapılacağını anlattı; Boyun üst kısmındaki kesiden doğuştan kaynaklanan tiroglossal kistin ve larynx üzerindeki hyoid kemiğin bir kısmının çıkarılması. Ameliyat yaklaşık olarak 2-3 saat sürebilir.
Kısa zamanda ortaya çıkan kitleler önemsenmeli
Büyüyüp küçülen ve uzun zamandır var olan boyun kitleleri genellikle doğumsal veya enfeksiyona bağlı yani iyi huylu olarak değerlendirilir. Sürekli büyüme eğiliminde olan ve çok kısa zamanda ortaya çıkan kitleler ise kötü huylu bir oluşumu düşündürmektedir.
Yetişkinlerde boyun kitlesi ve tümörünün nedeni lenf bezi büyümesidir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte vücudun ihtiyacından fazla antikor üretilir. Bu antikorlar lenf bezinin şişmesine neden olur. Bu da boyunda ve boğazda büyüklüğü 1 - 2.5 mm. arasında değişen kitlelerin oluşmasına yol açar.
Tüm yaş gruplarında baş ve boyundaki bir kitlenin en sık nedeni lenf bezi büyümesidir. Çocuklarda ve genç erişkinlerde daha çok enfeksiyona ya da iltihaba bağlı gelişen bu durum, ileri yaşlarda sıklıkla kötü davranışlı olma eğilimi gösterir. Baş-boyun bölgesinde yaklaşık 100 adet lenf bezi bulunur.
Memede kist kansere kesinlikle yol açar denilemez. Meme kanseri riskini artıran bir durum değildir. Ancak meme kanseri için kist oluştuğu zaman zararsız olan kistlerle tümörlü kistleri ayırmakta zorlanılabilir. Bu sebeple meme kisti olan kadınlar düzenli olarak meme kontrolü sağlamalıdır.
Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
İyi huylu olduğu tespit edilen, büyüme eğiliminde olmayan ve kişide herhangi bir rahatsızlığa yol açmayan kistlerde genellikle düzenli takip önerilir. Belirli bir süre takip edilen ve türüne göre ilaç kullanımı ile desteklenen kist olgularında kendiliğinden iyileşme gözlenebilir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Vücudun her hangibir bölgesinde görülen kistlerin tedavisi de sıklıkla Genel Cerrahi'nin kapsama alanına girmektedir. Kistlere uygulanan değişik tedavi modalitelerinin çoğu genel cerrahinin ilgi alanı içerisindedir.
Boyunda genellikle tedavi edilebilen ve iyi huylu tümöral kitleler olmakla birlikte kötü huylu kitleler de azımsanmıyacak kadar çok görülür. Bu nedenle herhangi bir boyun kitlesi 2 haftadan uzun süredir var ise mutlaka Kulak burun boğaz doktoruna gidilmelidir.
Birçok bölgede gruplar halinde bulunurlar. Boyunda sayıları 200-300 adet civarındadır. Vücudun savunma görevlerinden dolayı enfeksiyon ve kanser gibi yabancı tehditlere karşı savaşırlar.
Gırtlak bölgesinin kötü huylu kitlesel hastalıklarına gırtlak kanseri denir. Tıbbi jargonda gırtlak, larenks olarak isimlendirilir. Bu nedenle gırtlak kanseri, larenks kanseri olarak da bilinir. Gırtlak kanserleri çoğunlukla gırtlakta bulunan glottis bölgesinde ortaya çıkar.
Sıklıkla iltahaplanır, iltahaplı kist büyür ve bazen de abseleşir; cilde açılarak içinden irin gelen bir yara haline gelebilir. Brankial yarık kistleri, tiroglossal kist ve diğer doğumsal boyun kitlelerinin tedavisi için cerrahi ile tam olarak çıkartılmaları gereklidir.
Hangi Kistler Tehlikelidir? En tehlikeli kanser türleri kanser dokulu olan kistlerdir. Özellikle 8 ile 10 cm gibi uzunluğa ulaşan kitseler tehlikeli olabilir. Doktorlar yaptıkları kontrollerden sonra bu uzunluğa ulaşan kitseler buldukları zaman mutlaka cerrahi operasyonlar ile duruma müdahale ederler.
Kolloid kistler iyi huylu beyin tümörlerindendir. Beyin içindeki içi su dolu olan boşluklardan üçüncü ventrikül adını verdiğimiz odacığın tavanına yerleşen içi jöle kıvamında genellikle yumuşak jel gibi bir yapı ile dolu olan iyi huylu beyin tümörleridir.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı açık ameliyatlardan daha az risk taşır. Ancak bazen, cerrahi sonrası yapışıklıklar görülebilir. Çevre dokuların zarar görmesi yapışıklıklara neden olur. Bu nedenle alanında deneyimli bir cerrahın ameliyatı gerçekleştirmesi gerekir.
Diş kisti ameliyatının zorluğu, kistin bölgesine ve boyutuna göre değişiklik gösterse de korkulacak derecede zor bir ameliyat değildir. Hastalar ameliyat sonrasında hiçbir ağrı yaşamazlar.
Fonksiyonel kistler ve kanser şüphesi bulunmayan kistler kendiliğinden yok olmaktadır ve genellikle tedavi gerektirmez ancak boyutu büyümeye başlarsa cerrahi operasyon uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri