Guatr, tiroid bezinin büyümesidir. Eğer bez yavaş çalışmıyorsa tek başına guatr varlığı kilo alımına neden olmaz. Şişmanlığın çok az bir bölümünün sebebinin tiroid bezi ile ilişkili olduğu unutulmamalıdır.
Tiroid hormonları metabolizma hızının yanında ısı dengesi, yağ ve şeker metabolizması, yağların yakılmasını da etkiler. Tiroid fonksiyonlarında yaşanan bozukluklar vücudun enerji tüketiminde değişikliklere yol açarak kilo alma veya kilo vermelere neden olabilir.
Tiroid hormonlarının az salgılanmasında, yani hipotiroidi durumunda ise istirahat sırasındaki enerji tüketimi azalır. Hipotiroidide enerji tüketiminde oluşan yüzde 7-8'lik değişiklik, yağ depolarında da değişikliğe neden olur ve kilo alımı meydana gelir.
Tiroid bezinin büyümesi anlamına gelen guatr ve tiroid nodülü oluşumunun temelinde iyot eksikliğinin önemli olduğu düşünülmektedir. Beslenme alışkanlıkları ve içme sularındaki iyot eksikliğine bağlı olarak ülkemizin bazı bölgelerinde diffüz guatr ve nodüler guatr hastalıklarını daha sık olarak görmekteyiz.
Tiroid ilaçları kilo aldırmaz, tersine metabolizmayı düzenleyerek gereksiz kilo alımını engeller. Dolayısıyla hiçbir hasta kilo alacağım endişesiyle, doktorunun tavsiye ettiği tiroid ilaçlarını almayı bırakmamalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Tiroid beziniz yavaş çalışıyorsa yani hipotiroidi hastalığınız varsa metabolizmanız daha yavaştır. Kilo vermek isteyenler kolaylıkla kilo verememeye başlar. Kabızlık problemleri görülebilir. Ancak spor yaparak metabolizmayı hızlandırabilir, daha kolay kilo verebilirsiniz.
Tiroit fazla çalışıyorsa, tiroit hormonlarını baskılayan bir tedavi uygulanır. Hormon fazlalığı düzeldiğinde kişi doğal olarak kaybettiği kiloları geri alır. Tiroit dengesi normale ulaşana kadar kişi sağlıklı kilo alır. Diğer taraftan tembel olan tiroit hormonları eksik olduğu için kullanılan ilaçlar kilo verdirebilir.
İçerisinde sıvı ya da kan birikmiş olan ve kişilerde ağrı hissi yaratan nodüllere kistik nodül adı verilmektedir. Kistik Nodüller kanser riski çok daha az olan nodüllerdir. Ancak, 4 cm çapın üzerinde ise kanser riskleri artar.
Bazen dışarıdan görülebilecek veya hissedilebilecek kadar büyürler. Büyük nodüller kişide nefes alma, yutkunma ve yutma güçlüğüne, ses kısıklığına veya boğazda genel bir baskı hissine neden olabilirler. Bazı nodüller tiroid bezinin çalışma fonksiyonunu bozabilmektedir.
Tek sıcak nodül varsa 'radyoaktif iyot' verilerek tedavi edilebilmektedir. Ancak sıcak nodül 2 cm veya daha büyük bir ölçüdeyse veya çok sayıda sıcak nodül varsa o zaman cerrahi tedavi gerekebilir. Kitle etkisi ile nefes borusuna baskı yapan iri nodüllü kişilerin, kanser kuşkusu nedeniyle ameliyat edilmesi öneriliyor.
Tiroid bezinin fazla hormon üretmesine hipertiroidi denir. Hipertiroidi olan kişilerde görülen belirtiler; Çarpıntı,ellerde titreme, gözlerde öne fırlama, Aşırı iştah olmasına rağmen kilo kaybı
Tiroid Nodül Kendiliğinden Yok Olur mu? Nodül kendiliğinden yok olmaz. İlaç tedavisinde sentetik T4 hormonu verilir ve hastaların üçte birinde tiroid bezinde küçülme görülür. Radyoaktif iyot tedavisi ile nodülde belirgin derecede küçülme görülebilir.
Radyofrekans veya lazer ile tahrip edilen nodül canlılığını kaybeder ve git gide küçülür. Bu küçülme, belli aralıklarla yapılan ultrason tetkikleri ile kolaylıkla izlenebilir. Küçük nodüller için tek seans genellikle yeterlidir, büyük olanlarda ise yeterli küçülme için birkaç kez seans uygulanabilir.
Tiroiddeki solid nodüllerde, günümüzde daha çok lazer ve radyofrekans gibi 'termal ablasyon' yöntemleri kullanılmaktadır. Radyofrekans son yıllarda daha fazla tercih edilmektedir. Her iki yöntemde de biyopsi yapılır gibi tiroid nodülü içine ince bir iğne ile girilir ve lokal anestezi altında nodül yakılır.
Nodül büyüdükçe kanser olma olasılığının arttığına dair yeterli delil yoktur, burada belirleyici olan ultrason ve iğne biyopsisi sonuçlarıdır. Ancak 4cm (40 mm) nin üstündeki nodüller; ultrason ve sitoloji bulguları negatif bile olsa ameliyat edilir.
Tiroid nodülü, tiroid bezinin içinde bezi oluşturan hücrelerin aşırı çoğalması sonucu oluşan kistik (içi sıvı dolu) veya katı kitlelerdir. Tiroid nodüllerine genel populasyonda oldukça sık rastlanır. Toplumun yaklaşık % 5-10'unda muayeneyle saptanabilen tiroid nodulü bulunmaktadır.
Tiroid nodüllerinin küçük bir kısmı çok tehlikelidir. Tiroid nodülünün saptanması sonucunda bu nodül mutlaka önemsenmelidir çünkü bu nodülün arz ettiği tehlike kansere neden olmasıdır. Bu kanser tipi bazen hayata mal olacak bir kanser türü olabilmektedir.
Alkol ablasyonu, iç sıvı ile dolu nodüllerin (kistik) ameliyatsız tedavisinde en çok tercih edilen yöntemdir. Ayrıca, diğer yöntemlere göre daha ucuz olması ve çok ince bir iğne ile yapılabilmesi nedeniyle solid nodüllerde de hala kullanılmaktadır.
Nodülün belli aralıklarla takip edilmesinin yeterli olduğu görülmektedir. Ancak nodül iyi huylu olduğu halde boğazda takılma hissi ve nefes darlığı gibi sağlık; veya büyüklüğü nedeniyle estetik problemlere yol açıyorsa o durumda ameliyatla alınması gerekebilmektedir.
Küçük leke şeklindeki nodüller genellikle iyi huylu oldukları için tedavi bile gerektirmeden kendiliğinden kaybolmaktadır. Kaybolmayan nodüllerin boyutları ise düzenli taramalarda kontrol edilir.
Tiroid nodülü 4 cm üzerinde olan kişilere, tiroid biyopsisi yapılmaz. Çünkü bu hastaların ameliyat olması gerekir ve yapılacak olan biyopsi nodül büyük olduğu için teşhis şansını düşürür. Paratiroid adenomları, tiroid kanseri ile karıştırılabilmektedir.
Yani kilo fazlası olan kişilerin birçoğunda sebebin ne olduğu bilinmemektedir. Tiroid bezinin az çalışması şişmanlığa neden olur ancak bu yaygın görülen bir şişmanlık nedeni değildir.
Tiroid hormonları, kilo vermek amacıyla kullanmaya uygun değildir. Tiroid hormon düzeyleriniz normal ise, tiroid ilaçları sizi zayıflatmaz. Doktor tavsiyesi olmadan ilacın dozunu artırdığınız takdirde, ciddi veya yaşamı tehdit eden yan etkiler görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri