Nefes alış verişlerinizde ıslık sesi olabilir Nefes darlığı, nefes alıp verirken ıslık sesi gibi bir ses çıkması, öksürük ve balgam çıkarma KOAH'ın başlıca belirtileridir. Sigara içen kişilerde öksürük ve balgam çıkarma sık görüldüğü için doktora başvurma ihtiyacı hissetmezler.
Bol bol su içmek, havanın nemlendirilmesi, buharlı odada bir süre kalmak ve evi düzenli olarak havalandırmak gibi etkiler önemli bir katkı sağlar. Ancak bunlar genel olarak uzman doktorun tedavi yöntemi kapsamında katkı şeklinde değerlendirilmelidir.
Wheezing. Dışarıdan kulakla bile ekspirasyon sırasında duyulabilen ıslık şeklinde seslerdir. Bronş ve bronşiyollerin daralmasıyla oluşurlar.
Hırıltılı solunum genelde nefes verme sırasında, nefes alırken veya verirken çıkan tiz ıslık şeklinde bir sestir. Hırıltılı solunum daralmış, tıkanan hava kanalları yüzünden oluşur.
Hırıltılı solunum, nefes alıp verme esnasında akciğerlerden düdük sesi, ıslık veya hırıltı benzeri sürekli (250ms'den uzun) bir sesin duyulmasıdır. Bu ses oskültasyon ile duyulabileceği gibi, dışardan kulak ile ya da hasta tarafından da duyulabilir. Hava yollarının obstrüksiyonundan kaynaklanır.
İlgili 40 soru bulundu
Özellikle çocuklarınız nefes alırken hışıltılı ya da ıslık sesine benzer sesler çıkarıyorlarsa mutlaka bir hekime gitmelisiniz. Hışıltı veya bilimsel adıyla "vizing", akciğerlere bağlanan orta ve küçük soluk borularının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum.
Dudaklarının arasındaki tek aralık, parmaklarının arasındaki boşluk olmalıdır. Islık çaldığında hava buradan dışarı çıkacaktır. Havayı parmaklarından geçirerek ağzından dışarı üfle. Kuvvetli bir şekilde üfle fakat canını yakacak kadar da olmasın.
Astım hırıltısı, bir kişi akciğerlerdeki daralmış hava yollarından nefes aldığında meydana gelen ıslık sesidir. Hava yolu astarının şişmesine ve çevredeki kasların gerilmesine neden olan bir tetiğe maruz kaldıktan sonra ortaya çıkabilir. Bu nefes almayı zorlaştırabilir.
Nefes almakta zorlanıyorsa ya da hırıltı boğucu bir hal aldıysa hemen doktora götürmelisiniz. Çünkü bu ciddi bir astım krizinin ya da anafilaksi gibi ciddi bir alerjinin belirtisi olabilir. Hırıltı aniden başladıysa ve köpüklü açık pembe veya beyaz balgam varsa bu bir kalp yetmezliği belirtisi olabilir.
Turbo hortumlarındaki kaçaklar da ıslık sesine benzer bir ses ortaya çıkarır. Bu daha çok gaza basınca çıkar. Mutlaka hortumların yenilenmesini gerektiren ciddi bir sorundur.
Larenjit Nedir? Ses, akciğerlerden çıkan havanın ses telleri tarafından titreşime dönüştürülmesiyle oluşur. Larenjit, halk arasında gırtlak ya da ses kutusu adı verilen larinksin iltihaplanması ya da tahrişini sonucunda meydana gelir.
İsilik dış faktörlerden oluşan aşırı sıcak ve buna bağlı olarak vücudun kendisini soğutmak için aşırı terlemesinden kaynaklanır. Ter, ve diğer dış etkenler, cilt yüzeyindeki gözenekleri kapatarak ter bezi kanallarının tıkanmasına ve dolayısıyla isilik oluşumuna sebep olur. İsilik nedir? İsilik tipleri nelerdir?
Bir ya da her iki kulakta ya da kafada, ara ara ya da sürekli duyulan ıslık sesi, metale vurulurmuş gibi bir ses, su sesi ya da zil sesi olarak tanımlanır. Tinnitus, tek başına bir hastalık ismi değil, işitme sistemindeki bir bozukluğun işaretidir. Zaman zaman ya da sürekli olabilir.
"Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?" sorusunun cevabı kapsamında bol su içmek, sıcak duş almak, tuzlu su gargarası yapmak, boğaz pastili kullanmak ve bitki çayları içmek yer alır cevabı verilebilir. Doğal yöntemler en keskin balgam söktürücü olarak nitelenebilir. Ancak doktor tavsiyesiyle ilaç takviyesi alınabilir.
Kısmi obstrüksiyon sonucunda havayollarının içinden hızla geçen hava akımının oluşturduğu titreşimle duyulur. Wheezing, kulakla duyulabilen şiddettedir. Ekspirasyon uzar ve ekspirasyonda duyulur. Sıklıkla, astım ve bronşiolit gibi distal hava yolu obstrüksiyonlarında görülür.
Hava yollarındaki salgı bezlerinden kıvamlı bir müküs (ifrazat-balgam) salınır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Bu durum kendini artan öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı ile kendini gösterir.
Nefes darlığı; sigara, enfeksiyonlar, alerjenler, reflü ve stres gibi tetikleyici faktörler sonrası da ortaya çıkabiliyor. Sabaha karşı artan öksürük ve nefes darlığına hırıltılı solunumun eşlik etmesinin astım habercisi olduğu belirtiliyor.
Astım; nöbet biçiminde gelen nefes darlığı, öksürük, hırıltı ve göğüste baskı hissine neden olur. Astımın alerjen bir rahatsızlık çeşidi olduğu söylenebilir. Yetişkinler adına astıma bakan bölümler; İç Hastalıkları bölümü, Alerji Hastalıkları ve İmmünoloji bölümü ya da Göğüs Hastalıkları bölümü olarak sıralanabilir.
Öksürük, göğüs, sırt ve omuzda oluşan ağrılar, hırıltılı solunum, balgam, horlama, öksürük ile birlikte görülen kan, hâlsizlik, sadece geceleri görülen terlemeler, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi pek çok şikayete yol açan hastalıklar, göğüs hastalıkları bölümü tarafınca takip ve tedavi edilir.
Bronşlar daraldığı zaman solunum işini yapmak için daha büyük çaba sarf edilir. Akciğerlere giren hava daralan bronşlardan dışarı çıkarken zorlanır. Hasta bunu nefes darlığı veya göğüste sıkıntı şeklinde ifade edebilir. Bu sırada hasta ıslık sesine benzer (vızıltı) bir ses çıkarır.
Nefes darlığı; nefesin yetmemesi, hava açlığı çekme, nefes nefese kalma gibi yakınmaların yanı sıra, önceden rahatlıkla çıkılabilen merdivenleri çıkarken soluksuz kalma, düz bir zeminde yürürken diğerleri kadar hızlı olamama, sık sık dinlenme ve soluklanma ihtiyacı hissetme gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Burnun arka kısmında oluşan NSP, küçük belirtiler gösterebilir. Fakat burnun ön kısmında meydana gelen NSP özellikle ıslık sesine neden olabilir. Bu sebeple septum perforasyon onarımı için muayenenin dikkatli yapılması gerekir. NSP'nin büyüklüğü arttıkça, burun içinde laminer hava akımı bozulacaktır.
Görüldüğü üzere ıslık çalmak, müşriklere has ibadet ve dua şekliydi. Bu nedenle İslâm âlimleri boş yere ihtiyaç olmadan sırf şeytanın telkini ile ıslık çalmanın uygun olmadığını söylemişlerdir. Özellikle cami, mescit ve ibadethanelerde ve insanların rahatsız olacağı durumlarda ıslık çalmak kesinlikle caiz değildir.
En basit yöntem ile ıslık çalmak için işaret parmağı ve orta parmak "A" harfi gibi bir şekle getirilir. Sonrasında ise geri kalan parmaklar yumruk yaparmış gibi kıvrılır. Dudaklar ise hafif bir şekilde içe doğru çekilir. Hemen sonrasında dişlerin etrafına kıvrılır.
Dilinin ucunu alt dişlerinin arkasına, dilinin arka kısmını da üst süt dişlerine yapıştır. Dudağı büz nefes ver. işte güçlendirirsen ıslık çıkar :D.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri