Globus adı verilen bu durum “ boğazda takılma hissi, boğulma hissi, boğazda, dil kökünde birşey yapışmış ...” gibi şikayetlere neden olur. Muayene bulguları normaldir. Özellikle stres altında şikayetler artar. Psikolojik bir durumdur.
Yutkunma zorluğuna genellikle inme, kafa travması, multipl skleroz ya da demans (bunama) gibi nörolojik bir durum neden olur. Bu hastalıklar boğaz kaslarını zayıflatabilir; bu nedenle yutulmaya başlanan yiyeceklerin ağızdan boğaza ve akabinde yemek borusuna taşınması zorlaşabilir.
Psikolojik Yutkunma Güçlüğünün İşaretleri
Disfaji; boğaz enfeksiyonu, soğuk algınlığı, boğazda oluşan enfeksiyonlar gibi fizyolojik rahatsızlıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkarken psikolojik yutkunma zorluğu; kaygı, stres ve kişinin kendini ifade edemediğini hissetmesi durumlarında meydana gelebilir.
Yemek borusuna yabancı cisim kaçmasına bağlı yutma güçlüğü meydana gelir. Gastroözofageal reflü nedeni ile yemek borusunda oluşan tahriş boğazda takılma hissi, yutma zorluğu ortaya çıkar. Özofajit (yemek borusu iltihabı) gibi bir durumdan dolayı yutma zorluğu ve boğazda takılma hissi görülebilir.
Bilişsel davranışçı terapi, bilişsel yeniden yapılandırma, EMDR tedavisi, psikoeğitim, duyarsızlaştırma gibi tedavi yöntemleri, fobinin tedavisinde etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Herhangi bir uyarıcı belirti olmadan meydana gelen panik atak, başlangıcı sonrası yaklaşık olarak 10 dakika içerisinde yükselerek doruk noktasına ulaşır. Atağın yükselişi sırasında çeşitli belirti ve bulgular kişinin panik hissine eşlik edebilir: Göğüs ağrısı Yutkunma güçlüğü
Anksiyete genellikle boğazda sıkışma ve nefes darlığı nedeniyle yutma güçlüğüne neden olur. Psikolojik yutkunma zorluğu nedir sorusu kısaca; kişilerin sağlık sorunu olmamasına rağmen yiyecekleri yerken yutkunma sırasında kaygı ve korku duymasıdır, şeklinde tanımlanabilir.
Yutma Hastalıkları Tedavisi
Eğer gerekli ise yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağı incelemesi, kulak burun boğaz uzmanı veya mide ve barsak hastalıkları uzmanı tarafından yapılır.
Boğaz için üretilen damlalar ve spreyler boğazdaki kuruluğu ortadan kaldırarak daha nemli olmasını sağlar. Bu da özellikle gıcık hissini ciddi oranda azaltır. Boğaz pastilleri de boğazı nemlendirme noktasında etkin olabiliyor. Bir bardak suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek boğazınızla gargara yapın.
Boğaz reflüsü belirtileri yemek yedikten sonra ve özellikle geceleri midede ekşime, gaz, yanma, mide bulantısı şeklinde ortaya çıkarak kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Boğaz reflüsünün en yaygın belirtileri şunlardır: Ses kısıklığı Boğazınızda bir yumru hissi.
Yutma güçlüğü ve boğazda takılma pek çok insanın belirli nedenle yaşadığı basit şikayetler gibi algılanabiliyor ancak kimi zaman yemek borusu kanseri gibi ciddi hastalıkların ön habercisi olabiliyor. Bu belirtilerin önemsenmemesi ve doktora başvurmakta geç kalınması, erken tanı şansına engel oluyor.
Yutma güçlüğü, özellikle ileri yaş grubunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Besinleri iyi çiğnememe, hızlı yemek yeme gibi davranışlarda yutmada güçlük çekilebilir. Ancak bu durumlar genellikle ciddi bir tıbbi rahatsızlığı işaret etmez. Uzun süre devam eden yutma güçlüğü ise araştırılması gereken ciddi bir durumdur.
Yutma güçlüğü sağlıksız dişler, uygun olmayan takma dişler veya soğuk algınlığı gibi basit nedenlere bağlı olabilir. Yutma güçlüğünün en yaygın nedenlerinden biri mideden yemek borusuna geri kaçıştır. Bu durum mide asitinin yemek borusundan yutağa doğru yukarı hareketinin sonucu oluşur.
Beyin sapı yutma merkezi, beynin üst medüller ve pontin bölgelerinde bulunan retiküler oluşum içinde bilateral olarak bulunur (6).
ÖZET Globus farengeus; boğazda yumru veya yabancı cisim hissi şeklinde tarif edilen, ağrısız, sü- rekli ya da aralıklı zamanlarda ortaya çıkan ve genelde yemek yeme esnasında artış gösteren klinik bir semptomdur. Globus benzeri semptomlar ilk olarak MÖ yaklaşık 1900'lü yıllarda Mısırlılar ta- rafından tarif edilmiştir.
Geniz akıntısının belirtileri nelerdir? Boğazda tahriş ve takılma hissi, Sırtüstü uzanıldığında belirgin artış gösteren öksürük, Sabah uyanıldığında ağızda koku hissedilmesi geniz akıntısının belirtilerindendir.
Boğaz reflüsü, midede üretilen asidin yemek borusundan yukarı çıkarak boğaza ulaşması durumudur. Belirtiler arasında boğaz ağrısı ve tahriş olmuş gırtlak (ses kutusu) bulunur. Tedaviler çoğunlukla yaşam tarzı değişikliklerinden ibarettir.
Sinir Sıkışması İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir? Sinir sıkışması için hangi doktora gidilir sorusu en çok merak edilenlerden biridir. sinir sıkışması için Beyin ve sinir Cerrahisi uzmanlarının muayenesi ve tedavisi yeterlidir.
Laringospazm, gırtlakta kontrolsüz/istemsiz kas kasılmasıdır. Ses tellerindeki veya nefes borusundaki su, mukus, kan ve benzeri maddeler bunu tetikleyebilir. Bu stridor ve retraksiyon yaratır. Bu olay genellikle en fazla 1 dakika sürer ve bu süre içinde nefes alış zorlaşır.
Ilık içecekler, yutkunmayı kolaylaştırmanın en basit ve etkili yollarından biridir. Örneğin, ılık su ve bal karışımı boğazın yumuşamasını sağlar. Bununla birlikte, yutkunmayı daha da zorlaştıracak asit oranı yüksek meyve ve içecekler, baharatlar, alkol, kahve ve atıştırmalık kuru gıdalardan uzak durulmalıdır.
Disfaji, belirli yiyecekleri veya sıvıları yutmakta zorlanma ya da hiç yutamama gibi yutma güçlüğünü tanımlamak için kullanılan tıbbi terimdir. Disfajisi olan kişiler, yiyecekleri yutma esnasında boğulma hissi, nefes alma güçlüğü ve öğürme gibi sorunlarla karşılaşırlar.
Yutkunmanın farengeal safhası refleks bir olay olup; sant ral sinir sisteminin üst bölümlerinden yutkunma merkezine ge lecek direkt stimuluslarla başlamayıp ancak cismin istemli ola rak ağızın arka bölümlerine itilmesiyle başlamaktadır.
Geniz akıntısının en belirgin belirtisi, boğazın arkasında bir yumru varmış gibi hissetmektir. Geniz akıntısının diğer belirtileri şunları içerebilir: Boğazda akıntı, tahriş hissi ve ağrı Çok sık yutkunma ihtiyacı
Şiddetli fiziksel belirtilere yol açan panik atak varlığında kişi, kendini aşırı kaygılı ve korku içinde hisseder. Çoğunlukla kalp çarpıntısı, solunum güçlüğü, göğüs üzerinde baskı gibi belirtilere yol açan bu rahatsızlık varlığında kişi, yoğun olarak ölüm korkusu yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri