İçiyle dışıyla sarı patates! İzmir'in yılda üç defa hasat alınan özel bölgesi Ödemiş Ovası'nda üretilen bu patatesler, normal patatese oranla biraz daha küçük, haliyle ''minik'' ismi de buradan geliyor.
Ege bölgesinde Deri Tulum Peyniri sadece Ödemiş'te yapılmaktadır. İlçenin ilçe halkı tarafından "kompir" olarak nitelendirilen sarı renkli patatesi sadece Ege Bölgesi'nde değil tüm Türkiye pazarlarında görülebilen en meşhur tarım ürünüdür.
Yemek İçin En İdeal Patates Cİnsidir (Özellikle Kızartma ve Haşlaması Nefis Olmaktadır). Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir. İklimi ve Toprağı Sayesinde Agriza Cinsi Patatesin Daha Lezzetli Olmasına Katkı Sağlamaktadır.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir.
Ülkemizde hemen hemen her bölgede patates yetiştirilmektedir. Ancak en popüler olan yer İç Anadolu Bölgesi'dir. Niğde ve Nevşehir, patates üretimiyle ön plana çıkan şehirlerimizdir. Konya, Afyon, Kayseri, İzmir, Trabzon, Sakarya ve Erzurum, Niğde ve Nevşehir'i takip eden illerdir.
İlgili 43 soru bulundu
Fransa 2020 yılında 2,1 milyon tonluk patates ihracatı ile ilk sırada yer almaktadır. Almanya 1,9 milyon tonla ikinci sırayı alırken, Hollanda 1,1 milyon tonluk ihracat ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Tarihçe. Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir. Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır.
Geleneklerin hala yaşadığı Ödemiş mutfağı, kıtır ekmeklerin öne çıktığı ve bölgenin ismiyle özdeşleşen Ödemiş Köftesi ile ünlüdür. Ayrıca; otlu gözleme, Ödemiş poğaçası, kabuklu kumpir kızartması, Töngül pidesi ve serinletici lezzeti ile kar helvası Ödemiş mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alır.
1. dikim genellikle şubat ayı içerisinde, 1. hasat 15 Mayıs - 1 Temmuz arasındadır. 2. dikimi ise 1-15 Ağustos arası yapılmaktadır. Ödemiş'in yayla şartlarında (Bozdağ-Gölcük) ise patates mayıs-haziran aylarında dikilir, hasat eylül - ekim aylarında yapılır.
Sarı patates, Afyon russet gibi cinsler; patates kızartması için en uygun seçeneklerden biridir. Aynı zamanda kızartmak istediğiniz patatesleri seçerken yeşil olmamasına, yumuşamamış ve sert patatesler olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Göz sağlığı, bağışıklık sistemi ve cilt sağlığı için A vitamini içeriğinden ötürü beyaz yerine tatlı patates tercih edilebilir.
Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, "Kızartmalık patatesler nişasta oranı yüksek, su oranı az olan, kabuk rengi sarı ile kırmızı olan patateslerdir. Yemeklik patatesler ise kabuğu ince, sulu, kızartmalık patatese oranla daha küçük boylardaki patateslerdir" dedi.
Başlıca tarım ürünleri Patates, İncir, Zeytin, Susam, Kestane, Tütün, Üzüm, yaş sebzelerdir.
Patatese sadece Erzurum ve Bayburt'ta değil, bütün Kafkas toplumlarında kartol ya da bu kelimeye benzer kelimelerin patates için kullanıldığı söylenmektedir. Kartol kelimesi Türkçeye Rusça kartoşka kelimesinden geçmiştir. Rusça'ya ise Almanca kartoffel kelimesinden geçtiği bilinmektedir.
Patates: Kartof, Kartol, Kartop (Karadeniz bölgesi)
Ödemiş'li kadınların iğne oyaları, el yapımı hediyelik eşyaları, dantelleri, ipek mendilleri, oyaları, el dokumaları, el yapımı kıyafetleri ile Kadın El Sanatları Pazarı, Ödemiş'in mutlaka ziyaret edilmesi gereken pazarlarından biridir.
1684'de Ötemiş Türkmen Oymağının yerleşik duruma getirilmesi ile Ödemiş kentinin temelleri atılmış oldu. XVIII. yüzyılda Ödemiş Ovası, merkezi Aydıngüzelhisarı olan Aydın Livası'na bağlıydı. Atçalı Kel Mehmet Efe'nin kuvvetleri Ödemiş'e egemen oldularsa da 1829'da Yetim Mehmed Ağa tarafından geri alındı.
Ödemiş'in il merkezine uzaklığı 110 kilometredir. Denizden yüksekliği 123 metre olup en yüksek noktası 2157 metre ile Bozdağlar'dır. Yüzölçümü 1.082 km2'dir. İlçenin doğusunda Kiraz ve Beydağ, batısında Bayındır ve Tire ilçeleri, kuzeyinde Manisa, güneyinde Aydın illeri bulunmaktadır.
Dünya patates üretimi 2017 yılında 19.3 milyon ha alanda 388 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Yıllar itibarı ile Çin, Hindistan ve Rusya'nın üretiminde artış gözlenmektedir. Dünya üretiminin yarısını dört ülke gerçekleştirmektedir. Bunlar sırası ile Çin %26, Hindistan %12, Rusya %8 Ukrayna %6'sını üretmektedir.
sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Toprak: Patatesler, hafif asidik (pH 5,2-6,4) topraklarda en iyi şekilde yetiştirilir. Topraklar, iyi drene olmalıdır ve iyi organik madde içermelidir. Tohum: Patatesleri yetiştirmek için kullanılan tohumlar, iyi bir kaliteye sahip olmalıdır.
Fatih'in yiyemediği sebze: Patates.
Araştırmalara göre dünyada 4000-5000 patates çeşitleri bulunmaktadır.
Modern dünya patatesle tanışıyor
Bu isim kargaşası sadece halk arasında değil, o zamanın bazı botanikçileri arasında da yaşanıyor. Oysa botanik açıdan, Solanum tuberosum (patata) modifiye olmuş bir yer altı gövdesi iken, Ipomea batatas (batata) şişkinleşmiş bir kök ürünü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri