İlaçla ya da terapi ile tedavisi mümkün değildir. Geçerli tek tedavi yöntemi mikro cerrahidir.
Ses teli polipine sebep olan davranışlar, sigara içimi, sesin yanlış, aşırı ve kötü kullanılması, sesin aşırı zorlanması ve sık boğaz temizlemedir. Nodüller ses telinin hep sabit bir yerinde görülürken, polipler, ses tellerinin herhangi bir yerinde, tek veya çift taraflı olarak görülürler.
Genellikle ses tellerinin birbiri ile temas ettiği serbest yüzeyin orta kısmında yaşanan doku içi kanamalar nedeniyle oluşan, ses tellerinin kapanmasını engelleyen, içi sıvı dolu, iyi huylu doku bozulmasına Ses Teli Polipi (Vocal Cord Polyp) denir.
Polipler çok değişik şekil ve büyüklüklerde görülebildiğinden belirtilerin yoğunluğu ve çeşitliliği de farklılıklar arz eder. Genellikle ağrıya yol açmaz, ancak, uzun süreli ya da eforlu ses kullanımı sonrası boyun çevresinde ağrı ve acıma hissedilebilir.
Stres, ileri yaş, hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme, aşırı kilolu olma ve sık alkol kullanımı bağırsakta polip oluşumu riskini arttırır. Bunların haricinde tüm polip türleri için genetik yatkınlık ve ailede kanser geçmişinin bulunması, polip oluşumuna zemin hazırlayan nedenler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Belirtilerin büyüklüğü boyutuna göre değişiklik gösterebilirler. Rahim ağzında oluşan poliplerde genellikle; düzensiz ilerleye kanamalar, cinsel ilişki de oluşan ağrılar, adetin yoğun gelmesi ve kısırlık belirtiler olarak sayılabilir. Safra kesesinde oluşan poliplerde sarılık ve bulantı görülebilir.
Nazal polipler oluştuktan sonra kendiliğinden geçmez. Eşlik eden başka bir hastalık olup olmamasına bağlı olarak burun akıntısı, koku almada zorluk, baş ağrısı, horlama, uyku apnesi, boğaz hassasiyeti gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Hastalık önceleri burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve koku kaybı ile seyreder hastalık ilerledikçe astım başlayabilir yada sinozal polipozis ve astım belirtileri eş zamanlı ortaya çıkabilir. Astım başladığında nazal polip belirtilerine öksürük, balgam, gügüste hırıltı ve baskı ve nefes darlığı belirtileri eklenir.
Polip Nasıl Tedavi Edilir? Polipler oluştuktan sonra kendiliklerinden kaybolmazlar.İlk başlangıç safhasında veye çok ufakken ilaçlarla küçültülebilir, hatta bazen ortadan kaldırılabilirler fakat daha büyük olduklarında ancak operasyon ile temizlenebilirler.
Eğer villöz polip 2 santimetreden büyük ise hastaların %55'inde bağırsak kanseri gelişir. Benzer şekilde düz poliplerde, saplı poliplere göre kanser gelişim riski daha yüksektir. Eğer bu polipler kansere daha dönüşmeden çıkartılabilirse bağırsak kanseri gelişimi de önlenmiş olur.
Poliplerin neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Herkeste görülebilen poliplerin oluşmasında risk faktörleri bulunmaktadır. Kontrol altında tutulmayan tip2 diyabet hastalarında polip gelişimi daha sık görülmektedir.
Poliplerin cerrahi işlem yardımıyla rahimden alınmasına polip ameliyatı ya da polipektomi denir. Oldukça basit endoskopik bir işlem olan polipektomi, milimetrik hassaslığa sahip cerrahi aletler ile yapılır. İşlem sırasında şiddetli ağrı hissedilmez.
Polipler genellikle zararsız oluşumlardır. Ancak 20 mm'den büyük polipler ameliyat ile alınmazsa ağrı, kötü kokulu vajinal akıntı veya ara kanamalar gibi semptomlara neden olabilirler. Bu nedenle yeterince büyümüş bir polip alınmazsa hastanın hayat kalitesini düşürebilecek belirtilere sebebiyet verebilirler.
Polipler herhangi bir belirtiye neden olmazsa tedavi gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, adet dönemlerinde ağır kanamaya neden oluyorsa, prekanseröz veya kanserli olduğundan şüpheleniliyorsa polipler tedavi edilmelidir.
Polip Ameliyatı ne kadar sürer ve sonrası
Normal şartlarda işlem 10-15 dakika sürer. ve sonrasında hasta uyandıktan ve kendine geldikten sonra 1-2 saat içinde hastaneyi terkeder. Ertesi gün normal hayatına devam eder ve işlemden sonra birkaç gün az az kanaması olabilir.
Sağlıklı beslenme kurallarının biri olan liften zengin yiyeceklerin tüketimi, Akdeniz diyeti ve birinci derecede akrabalarında polip öyküsü bulunan kişilerin 50 yaş sonrası düzenli kolonoskopi yaptırmasının da polip riskini önemli oranda azalttığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof.
Sinüslerin doğal drenaj yolu endoskopun küçük kamerası ile görüntülenir. Ardından sinüs yolları doku ve/veya poliplerin çıkarılması, sinüslerin açılması ile genişletilir. Ameliyat genel olarak iki ila üç saat arasında sürer ve koşullara bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında uygulanabilir.
En sık rastlanan kanser türleri arasında yer alan sindirim sistemi kanserlerine erken dönemde müdahale edilmesi iyileşme şansını artırıyor. Mide ve bağırsak sisteminde büyüdükçe kansere yol açan poliplerin ameliyatsız ve pratik bir şekilde alınmasını sağlayan EMR yöntemi başarılı sonuçları ile öne çıkıyor.
Küçük olan rahim polipleri hamile kalmanın önünde bir engel olmaz. 2 cm'den küçük olan polipler küçük sınıfına girerken daha büyük polipler risk grubu içindedir. 2 cm'den küçük endometriyal poliplerin çıkarılması tüp bebek tedavisi görecek olan kadınlarda gerekli olabilir.
Ses tellerinde nodüle iyi gelir sorusunun cevabı da bitki çayıyla cevaplanabilmektedir. Zencefil ve ekinezya çayı ses tellerinde görülen sorunlar için tüketilebilmektedir. Gün içerisinde belirli miktarlarda tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Safra Kesesi Polipleri: Safra kesesi poliplerinin çoğunluğu iyi huylu olup nadiren kansere dönüşürler. Safra kesesi polipinin sayısı ve boyutu arttıkça kansere dönüşme riski artmaktadır.
Klinik çalışmalarda, bağırsak polipleri, erişkin yaş grubunun % 1-12' sinde ve 70 yaştan sonra ise nüfusun % 40'ında görülürler. Elli yaşlardaki kişilerde, erkeklerde % 25, kadınlarda % 15 oranında görülmektedir. Bu poliplerin % 25' inin kalın bağırsak kanseri yönünden yüksek riskli olduğu belirtilmektedir.
KALIN BAĞIRSAK POLİBİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ ? Kalın bağırsak Polipleri genellikle iyi huylu olmasına karşın kalın bağırsak kanserleri ile olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90 dan fazlası Polip zemininde gelişir. Bir Polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir.
Peki, rahimdeki polip kendiliğinden düşer mi ya da müdahale olmaksızın rahimden polip düşer mi? Polipler zaman zaman kendi kendilerine yok olabilir ve çoğu hastada belirti bile göstermeyebilir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans(MR) gibi radyolojik görüntüle yolları ile de tespit yapılabilir. Kolonun alt kısmı ve rektum ışıklı ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenerek polip varlığı yine kontrol edilebilir. Dışkıda kan varlığını kontrol edilerek kolonoskopi ile de polip belirlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri