Tiroit biyopsisi, genellikle cildin lokal anestezi ile uyuşturulması ile birlikte yapıldığından acı veren bir yöntem değildir. Hasta rahatlıkla, herhangi bir acı hissetmeden “tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisini” yaptırabilir. Biyopsi yaptırdıktan sonra günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir.
Bu durumun nedeni biyopsi işleminin ince iğne biyopsisi olmasıdır. Materyal yetersizliği için aynı hastaya birkaç kez biyopsi yapılabilmektedir. Bununla ilgili daha detaylı bilgi için biyopsiler kısmına bakınız. Biyopsi işlemi tüm hazırlıklar ile birlikte yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir.
Tiroid biyopsisi acı verir mi? İğne aspirasyon biyopsisi lokal anestezi eşliğinde yapıldığından acısız bir işlemdir. Hasta başını geriye doğru eğik halde hareketsiz bir şekilde tuttuğundan hafif rahatsızlık hissedebilir. Açık biyopside ise, biyopsi sırasında hasta genel anestezi altında olduğundan hiçbir şey hissetmez.
Biyopsi sırasında hasta uyanık olur ve karın üzerinde yatar şekilde uzanır. Biyopsi eğer böbrek nakli için ise, sırt üstü yatırılır. Ultrason ile biyopsi iğnesinin, böbreğin hangi bölgesine ve hangi açıyla gireceği belirlenir. Cildin biyopsi yapılacak alanı temizlenir ve sonrasında lokal anestezi uygulanır.
Bu işlem oldukça basit ve ağrısız bir işlemdir, anestezi gerektirmez. Ultrason rehberliğinde nodül saptanarak hem içinden hem de kenarından küçük bir iğne ile bir parça alınır. Bu alınan parça histopatoloji laboratuvarında incelenerek kanser olup olmadığı değerlendirilir.
İlgili 41 soru bulundu
İğnenin içeride kalacağı örnek toplama işlemi ortalama 10-15 saniye sürer. Sonrasında iğne çıkartılarak küçük kanamalar olmaması için cilde 3-5 dakika bası uygulanır. Örneğin miktarı, nodülün boyutu ve biyopsi yapılacak nodül sayısına göre birden çok girişim yapılabilir.
Tüm hastalıkların kesin tanısında kullanılabilen kalın iğne biyopsisi en çok meme, prostat, karaciğer ve akciğer hastalıklarında kullanılıyor. Cerrahi işleme gerek kalmadan, lokal anestezi ile yapılan kalın iğne biyopsisi hızlı, kolay ve ağrısız bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
İşlem öncesi damar yolundan sedatif ilaç verileceğinden hastanın işlemden 5-6 saat öncesine kadar aç kalması gerekir. Sırt üstü yatan hastanın ilgili bölgesinde küçük bir kesi açılır ve iğne biyopsisi yöntemi ile doku parçası alınır. Hasta o gün hastanede gözlem altında kalır, ertesi gün taburcu edilir.
İşlem genellikle ağrısızdır. Biyopsiler lokal anestezi altında, genel anestezi altında veya anestezisiz olarak yapılabilirler. Poliklinik şartlarında veya ameliyathanede yapılabilirler.” dedi.
Biyopsi yerinde nelere dikkat etmeliyim? Biyopsiden önce, iyileşen biyopsi bölgesinin bakımı hakkında ayrıntılı talimatlar alacaksınız. Biyopsinin iyileşmesi ve kapanması genellikle yaklaşık bir hafta sürer.
Yani 2 cm olan bir nodül USG ve hücresel patolojik özellikleri ile tehlikeli değilken; 0,5 cm olan bir nodül kanser özelliğinde olabilir. Ancak klavuzlara göre 3-4 cm üzerindeki tüm nodüller USG ve hücresel patolojik özelliklerine bağlı olmaksızın ameliyat edilmelidirler.
Standar uygulamada; biyopsi anında iğne içine alınan doku formol sıvısı içeren bir kaba yerleştirilerek patoloji laboratuvarına gönderilir. Burada patoloji laboratuvarlarının çalışma hızı ve teknik yeterliliğine göre 1 ila 3 gün içinde patoloji uzmanı tarafından mikroskobik inceleme yapılarak ve sonuç rapor edilir.
Tiroid nodülü ne zaman tehlikeli? Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
Patolog patoloji raporunu biyopsi alındıktan veya ameliyat yapıldıktan sonraki 2-5 gün içinde doktora gönderir. Ancak bu süre bazen 10 güne kadar da uzayabilir.
Şüpheli meme dokusundan biyopsi işlemi ile alınan parça patoloji laboratuvarına gönderilmekte ve burada uzman patoloji doktoru tarafından incelenmektedir. Yapılan inceleme sonucunda pozitif çıkan sonuç hastada kanser varlığını ifade ederken, negatif çıkan sonuç ise alınan parçada kanser olmadığını gösterir.
Biyopsi işleminden sonra takip, işlemin riskine göre değişir. Genellikle birkaç saat gözlem gerekebilir. İğne giriş yerinde kesi ve dikiş olmadığından yara iyileşmesi hızlı olur ve buradaki pansuman yaklaşık 3 gün sonra çıkarılıp banyo yapılabilir.
Hasta işlem sonrası en az 4 saat yatakta yatacaktır. İşlemden sonra aksi söylenmedikçe yemek yenilebilir. Bol miktarda sıvı alımı faydalı olacaktır. Hasta bir süre hastanede gözlem altında tutulacaktır.
Biyopsi işlemi radyolog doktor tarafından masanın aşağısında uygulanıyor; hasta işlemi göremiyor, biyopsi alanı lokal olarak uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı da hissetmiyor. İşlem sonrasında hasta yarım saat kadar bekletiliyor ve bu sırada işlem bölgesi üzerine dışarıdan buz uygulanıyor.
Biyopsi yaptırmazsanız ve nodülde kanser varsa tedavide gecikme olacağı için kanserin yayılmasına neden olacağınızı unutmayınız. Biyopsi ameliyat olacak nodülü olan hastalarda da ameliyat öncesi mutlaka yapılmalıdır. Ameliyat öncesi nodülün kanser olduğu anlaşılırsa ameliyat ona göre yapılır.
Klasik biyopside genellikle hasta uyutulmadan lokal anestezi yapılır. Füzyon biyopsi genellikle hasta uyutularak anestezi altında yapılmaktadır.
Biyopsiler genellikle günübirlik yatış ile yapılır, yani hastaneye yatışınız yapılır ama işlemden sonra eve dönersiniz. Hastanede kalmanız genellikle gerekmez. İşlemden önce kan alınarak gereken laboratuar değerlendirme yapılır. İğnenin gireceği nokta uyuşturulur.
İnce iğne biyopsisi acıtır mı? İnce iğne aspirasyon biyopsisi lokal anestezi eşliğinde yapıldığından acısız bir işlemdir. Hasta hafif rahatsızlık duyabilir.
Tiroid biyopsi sonrası ağrı olur mu? Tiroit biyopsi sonrasında biyopsi yapılan bölgede çok hafif bir ağrı ve hafif ödem görülebilir. Klasik ağrı kesicilerle bu ağrı rahatlıkla ortadan kaldırılabilir. Hastanın biyopsiden sonra iki gün süreyle, ağrı olursa ağrı kesici kullanması önerilmelidir.
Biyopsi yapılan yerde ağrı: Genellikle 24 saat sürer.
En uygun tükrük bezi tespit edildikten sonra ince uçlu bistüri ile tükrük bezinin hemen yanından küçük bir kesi yapılır. Kesi penset ile hafif genişletilerek, tükrük bezi tutlur ve bistüri ile kesilir. Alınan parça formolün içine konularak patolojiye gönderilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri