Ses teli polipi, ses tellerinin her yerinde görülebilen saplı veya geniş tabanlı et parçasıdır. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Ses teli polipine sebep olan davranışlar, sigara içimi, sesin yanlış, aşırı ve kötü kullanılması, sesin aşırı zorlanması ve sık boğaz temizlemedir.
Cevap: Öksürük, balgam gibi diğer solunumsal belirtilerin aksine hemoptizi oldukça korkutucu bir belirtidir ve hasta genellikle bir Göğüs Cerrahisi veya Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurur. Eğer kanama ciddi miktarlarda (örneğin bir çay bardağı kadar) ise vakit kaybedilmeden gerekirse bir acil servise başvurulmalıdır.
Hemoptizi belirtileri görüldüğünde Göğüs Cerrahisi ya da Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurulması gerekir.
Hafif ve geçici kan öksürük baskılayıcılarla tedavi edilebilir. İlk olarak, kanayan bir arteri embolize ederek (bloke ederek) veya bronkoskopi yoluyla kanama durdurulmaya çalışılabilir. Durumun bir tümörden kaynaklandığı tespit edilirse cerrahi ve kanser tedavisi gerekebilir.
Ağız, Boğaz ve Göğüs Travmaları
Ağız, boğaz veya göğüste travma sonucu oluşan hasarlanmalar; ağızda veya balgamda kanama ile sonuçlanabilir. Ağız ve boğazdaki travmalar, sert bir besini ısırma sonucu oluşabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Öksürükten kan gelmesinin ana nedeni kronik bronşit veya bronşektazidir. Diğer olası nedenler şunlardır: KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) Kistik fibroz.
Solunum yolu enfeksiyonları: Bronşit, zatürre (pnömoni), grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, hava yollarının iltihaplanmasına ve tahrişine yol açarak kanlı balgama neden olabilir. Bronşektazi: Bronşların kalıcı olarak genişlemesi ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
Öksürük kanlı balgamla beraber görülen yaygın bir belirtidir. Öksürük sırasında koyu renkli veya taze kan içeren balgamın çıkar. Akciğerlerdeki kanamanın miktarına bağlı olarak, nefes darlığı hissedilebilir. Özellikle ciddi durumlarda bu belirti daha belirgin görülebilir.
Kanlı balgam ya da tıptaki adıyla hemoptizi, kendisi bir hastalık olmayıp, solunum yollarında meydana gelen kanama sonucu ortaya çıkan bir semptomdur. Bu durum, kişinin öksürüğü sırasında veya öksürüğünün ardından balgamında kan görülmesi şeklinde ortaya çıkar.
Hemoptizi ağızdan kal gelmesi durumudur. Toplum arasında kan tükürme olarak bilinir.
Hemoptiziye en sık; akciğer kanserleri, tüber- küloz, pnömoni ve bronşektazi neden olmak- tadır. Bronşektazi (20%), akciğer kanseri (19%), bronşit (18%) ve pnömoni (16%) hemoptizinin başta gelen nedenleri olarak sınıflanmaktadır (11).
Günümüzde kanamalar en sık olarak; bronşitlerde, uzamış her tür öksürüğün tahrişlerinde, bronşektazi denilen bronşial deformasyonlarda, akciğer kanseri ve embolisinde görülmektedir. Kalp yetmezliğinde ve bazı kan hastalıklarında da hemoptizi görülebilir.
Hemoptizi de tanısal tetkikler arasında direk akciğer grafileri, bronkoskopi, bilgisayarlı tomografi (BT), BT anjiyografi ve Dijital Substraction Anjiography (DSA) yer alır. Akciğer grafisi, hemoptizili hastalarda ucuz, hızlı ve kolay uygulanabilir, ilk değerlendirme yöntemidir (1, 6, 8, 19).
Masif hemoptizi, 24 saat için 100 ile 600 ml kan kaybı olarak kabul edilir . Klinik pratiğimizde ise 24 saatlik bir sürede 500 ml ekspektore kan veya 100 ml/saat hızında kanlı öksürük olarak tanımlarız .
Kanamanın nedeni sesin aşırı ya da yanlış kullanımıdır.
Ses telleri başta olmak üzere üst solunum yollarının enfeksiyonları sırasında (farenjit, larenjit gibi) epitel daha hassas olduğu için kanamaya yatkınlık oluşabilir.
Unutmamak gerekiyor ki, kanamalara yol açabilecek boğazda tahriş, akciğer enfeksiyonu, diş eti kanaması gibi birçok neden bulunuyor. Ağızdan kan gelmesi durumunda göğüs hastalıkları ve KBB uzmanına başvurulması gerekiyor.
Balgamda Kan Görülmesi Acil Bir Durum Mudur? Balgamda kan görülmesi, alarme edici bir durumdur. Çünkü, ardından nadir de olsa, ağızdan bol miktarda kan gelmesi söz konusu olabilir. Bu, sıkıntılı bir durumdur ve çok nadiren geç kalındığında akciğerlere dolan kanla boğulma gibi nedenden ölüme dahi götürebilir.
Akciğer kanserinin belirtileri genellikle ilerlediği dönemde ortaya çıkar ve hastalığın erken evrelerinde belirgin olmayabilir. Ancak, bazı yaygın belirtiler içerisinde; öksürük, nefes darlığı, hızlı kilo kaybı, yorgunluk, eller ve ayaklarda şişme gibi belirtiler yer alır.
Masif hemoptizi olgularının %90'ı bronşiyal arterden, %5'i pulmoner arterden, geri kalan %5'lik kısmını ise nonbronşiyal sistemik arterden kaynaklanan kanamalar oluşturur. Bunlardan ve bunların dallarından kaynaklanabilir.
Kan kabarcıkları vücudun hemen hemen her bölgesinde oluşabilmektedir. Ağızda oluşan kan kabarcıkları, cildin altında bulunan damarlardan beslenerek oluşmaktadır. Ağız içerisine bulunan damarlardan gelen kan, derinin altında sıkışarak kan kabarcığı oluşumuna neden olmaktadır.
Kanama. Tükürüldüğünde veya balgamda kan gelmesi durumu bir akciğer kanserinden dolayı olabileceği gibi bu durum üst hava yollarının kanserinden de kaynaklanabilir. Ancak unutmayın bu kanamalara yol açabilecek kanser dışında çok sayıda neden de bulunur.
Günümüzde kanamalar en sık olarak; bronşitlerde, uzamış her tür öksürüğün tahrişlerinde, bronşektazi denilen bronşial deformasyonlarda, akciğer kanseri ve embolisinde görülmektedir. Kalp yetmezliğinde ve bazı kan hastalıklarında da hemoptizi görülebilir.
Genel anlamda yutak bölgesinin (farinks) iltihabı demektir. Burun ve ağız boşluğunun arka duvarında yani bademciklerin bulunduğu bölge ile küçük dilin arkası arasında kalan kısmın iltihaplanması durumunda meydana gelen hastalık türüdür.
Yutak ve bademciklerde meydana gelen enfeksiyonlar boğaz iltihaplanması olarak adlandırılır. Bakteri ve virüslerin yanı sıra pek çok farklı hastalık nedeniyle de ortaya çıkabilen boğaz iltihaplanması ağrı, şişlik, öksürük, yutkunmada güçlük çekme gibi belirtilerle kendini gösterir.
Bu belirtiler genellikle konuşma ve yutkunma sırasında boğaz ağrısı şeklinde başlar. Bu ağrı çok şiddetli olabilir ve bazen kulaklarda da hissedilir. Bazı kişilerde bunlara ek olarak ateş, baş ağrısı ve mide bulantısı da görülebilir. Bademcikler genellikle şişer ve kızarık görünür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri