Kat maliki, yapımı tamamlanan ve içerisi oturuma hazır hale gelen binanın bağımsız bölümleri üzerindeki kat mülkiyeti hakkına sahip kişilerdir.
Kat maliklerinin, gider borcunu ödemeyen kat maliki veya diğer sorumlulardan olan alacakları önceliklidir. Ana gayrimenkulün ve kiracının ikamet ettiği bağımsız bölümün kendine ait masraflar kat malikine aittir.
Kiracılar kat maliki değillerdir. Kiracılar kat maliklerinin sahip oldukları gayrimenkulden aylık belli bir bedel ödeyerek yararlanırlar.
Kat Maliki; Kat Mülkiyeti Kanununa göre yapımı tamamlanmış ve kullanıma hazır bir binanın bağımsız alanları üzerindeki kat mülkiyeti hakkına sahip kişilere denir.
Bu özelliğiyle kat mülkiyeti, çok katlı yapılarda daha yaygın kullanılan bir tapu çeşididir ve sadece iskânlı, yani, yapı kullanım izni bulunan gayrimenkuller için geçerlidir. Kat mülkiyetli her bir bölüm, bağımsız olarak kiralanma, satılma ve miras bırakılma hakkına sahip olur.
İlgili 38 soru bulundu
Kat malikleri ana gayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumludur. Kat malikleri ortak yerlerin bakım, onarım masrafları ve giderlerine arsa payları oranında katılmakla mükelleftir. Kat malikleri ortak yerlerin giderlerine katılmaktan, bu yerleri kullanmadıklarını öne sürerek kaçınamazlar.
Bir şeyin üzerinde sahiplik hakkı bulunan kimseye malik adı verilir. Arapça kökenli bir sözcük olup, mülk kökünden, mülke sahip olan kişi anlamına gelmektedir.
Taşınmazın yeni maliki olmalıdır. Yeni malikin kendisinin, eşinin, altsoyunun, üstsoyunun veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin konut veya işyeri gereksinimi söz konusu olmalıdır. Yeni malik taşınmazı edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmelidir.
Kat maliki tapu sahibi midir? Evet, kat malikleri tapu sahibidir. Tapu sicilinde, bir binada birden fazla kat olduğunda, her katın sahibi ayrı ayrı kaydedilir. Kat malikleri, tapu sicilinde kayıtlı oldukları için binanın mülkiyetinde belirli bir paya sahiptirler.
Yaşam alanını kiracı kullandığı için gerek yönetim gerekse kendi yaşam alanıyla ilgili söz söyleme hakkı mevcuttur. Fakat kiracılar genel kurul toplantılarında oy kullanamamaktadır. Kiracının oy kullanması ancak ev sahibinin kat vekaleti ile mümkün olmaktadır.
Dükkan Sahipleri Kat Maliki Sayılır Mı? Ana gayrimenkul üzerinde bulunan daire, iş yeri, dükkan gibi bağımsız bölümlerin sahiplerinin tamamı kat maliki durumundadır. Dükkan ve iş yeri sahibi olan kişilerde diğer kat maliklerinin görev ve sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlüdür.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
Kat maliklerinin oyları ile yönetici seçilir, dışarıdan, ev sahibi olmayan bir kişi de yönetici olabilir. O bina da oturmayan bir kişi de yönetici seçilebilir. Apartman yönetimini nasıl olacağına kat malikleri karar vermektedir, seçtikleri kurula da yönetim kurulu denmektedir.
Evin demirbaşları dışındaki masraflar kiracıya aittir. Evde musluk bozulursa ya da kiracının kullandığı demirbaş dışındaki eşyalarda tüm giderler kiracıya aittir. Kiracının evi boyatması da bu nedenle kiracıya aittir.
Aidat bedeli ortak kullanım alanlarında bahçe, yakıt, otopark, kapıcı ve tamirat gibi giderlerin karşılanması amacıyla tüm daire sahiplerinden ve kiracılardan alınmaktadır. Ev sahipleri aidat ödemeyen kiracı ile ortak ödeme mecburiyetine sahiptir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesine göre apartmanlarda ortak kullanım alanları açıkça belirtilmiştir. Apartman ortak kullanım alanları için yapılacak bakım ve onarım giderleri için her kat maliki arsa payı oranınca sorumludur.
Görüldüğü üzere kat malikinin kendi bağımsız bölümü dışında kalan neredeyse her alan ortak yer sayılmakta, ortak kullanıma açık olan her şeyin giderine kat malikleri kendi arsa payı oranında katılmak durumunda kalmaktadır.
Apartman toplantısında kimlere vekalet verilir? Kat maliklerinin, toplantılarda her ne kadar diğer kat maliki veya 1. derece akrabası tarafından temsil edilebileceği söylenilse de Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında böyle bir sınırlama bulunmuyor.
Madde 13 - Yapıların bodrum katında veya bahçelerinde yapılacak sığınaklar kat maliklerinin müşterek mülkü olarak tapuya tescil edilir.
Bilindiği gibi sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur.
Kiracı, yeni malikin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa çıkarılabilir.Bu ihtiyacı gerçek ve samimi olması gerekmektedir.
Sonuç olarak, ev sahibinin oğlunu oturtmak için kiracıyı çıkarması mümkündür. Ancak bu durumda, ev sahibinin haklı bir sebebinin olması gerekir. Ev sahibinin haklı bir sebebinin olmadığının tespit edilmesi durumunda, kiracı şikayette bulunabilir.
Tapuda Lehdar Kavramı
İntifa hakkı, bir taşınmaz malikinin taşınmazını kullanma ve yararlanma hakkını başkasına devretmesi anlamına gelir. Bu hakların devri tapuya tescil edilerek gerçekleştirilir. Tapuda gerçekleştirilen devir işlemi ile taşınmazı kullanma ve yararlanma hakkına sahip olan kişi bu işlemin lehdarı olur.
Kat malikleri kurulu anagayrimenkulün tapuda kayıtlı bütün kat maliklerinden oluşur.
Cehennemi idare eden meleklerin isimlerinden biri. Allah'ın emirlerine tam itaat eden iyi nitelikteki ruhanî varlıklara verilen ad.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri