– Su altında soluk borusuna su girmesi ile refleks olarak nefes tutulur. – Kanda karbondioksit seviyesi yükselir ve kişi derin nefes alır ve su akciğerlere girer. – Bilinç kaybolur, solunum durur, ölüm meydana gelir.
Boğulma, çevreden akciğerlere doğru olan hava akışının mekanik olarak engellenmesidir. Boğulma, kısmen veya tamamen nefes almayı engeller; kısmi boğulma akciğerlere yetersiz hava akışına rağmen hava akışına izin verir. Uzun süren veya tamamen boğulma, anoksiya neden olan asfiksi ile sonuçlanır ve ölüme sebep olabilir.
Boğulurken çok acı çekmez sadece ciğerlerinde yanma olur ve yetişkinler 50 saniyede çocuklar 20 saniyede suya batar. Su içerisinde beyin ölümü suyun sıcaklığına göre değişir ama yetişkinlerde 3-4 dk. bebeklerde 5-6 dk.'dır. Boğulma Tehlikesi Geçiriyorsak Şunları Yapmalıyız!
Dokuların oksijeni alamaması sonucu meydana gelen ölümler, solunum enzimlerini bloke eden kimyasal maddelerle meydana gelen entoksikasyonlarda olduğu gibi,ir, çabuk meydana gelir, yüz şiş ve mordur.
Ama aşırı aspire eden hastalarda tatlı su boğulmalarında hiponatremi görülürken, tuzlu suda boğulmalarda hipernatremi ve hiperkloremi gözükmektedir. Nadiren aşırı tuzlu su boğulmalarında hiperkalsemi ve hipermagnezemi görülmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Boğulan kişide solunum yoksa direk kurtarıcı soluklara başlanmalıdır. Kurtarıcı soluklar, 1 dakika yani yaklaşık 10 solunum ile devam etmelidir. Kurtarılan kişinin bilinci kapalıysa, soluk alıp vermiyorsa ve nabzı yok ise sağlık ekipleri beklenirken kişiye sırtüstü yatar pozisyonda kalp masajı uygulanmalıdır.
Fakat kişinin su yutması durumunda yoğunluğu artacağı için su üzerinde kalması da imkânsız bir hal alır. Bu esnada akciğerlerin de etkilenmesi sonucu kişi nefes alamadığı için bayılma vb. sorunlar ile karşılaşarak daha da dibe batar ve boğulma tehlikesi geçirir.
Denizde boğulanın şehit sayılacağına dair hadis sahihtir. Deniz kenarında serinlenmek veya yüzmek için gitmiş olsa bile boğulan mü'min biiznillah şehit sevabı kazanmış mü'mindir.
Suda boğulmanın belirtileri, kişinin suya girme şekline, suyun sıcaklığına ve ne kadar süre su altında kaldığına bağlı olarak değişebilir. Suda boğulmanın ilk belirtisi, nefes almakta güçlük çekmektir. Su, akciğerlerinize girdiğinde, hava yerine su ile dolacağı için, nefes almak imkansız hale gelecektir.
"Boğulmalarda en önemli etken paniğe kapılmaktır" “Suda boğulmalarda, nefes borusunun kasılmasıyla akciğerlere su girmektedir. Boğulan kişiye ilk müdahale olarak suni solum ve kalp masajı yapılmalıdır. Saniyelerin bile önemli olduğu bu anlarda suni solunum su içinde de yapılabilmektedir.
Uzmanlar uyardı: Boğulanların yüzde 70'i yüzme biliyor. En büyük etken alkol. Havaların ısınmasıyla birlikte suda boğulma olgularında belirgin artış görüldüğü belirtilirken, boğulmaların kaza sonucu meydana gelen ölümler arasında üçüncü sırada yer aldığı bildirildi. Avrupa Acil Tıp Birliği Başkanvekili Uzman Dr.
Canlının havasızlıktan ölmesine asfiksi denir. Bazı yazarlar asfiksi terimini hipoksi (oksijen eksikliği yada azlığı) ve anoksi (oksijen yokluğu) ile aynı anlamda kullanmaktadırlar.
Nefesini tutuyor. Ardından su ciğerlerine doldukça bir yanma ve yırtılma hissi duymaya başlıyor. Son olarak hissettiği şey ise sakinlik ve dinginlik oluyor. Oksijen alamadığı için bilinci kapanıyor, ardından ölüyor.
Suda boğularak ölüm asfiksi sebebiyle olabileceği gibi inhibisyondan da meydana gelir. Suyun solunum yollarından akciğerlere kadar giderek oksijenin kana geçmesini önlemek sonucu asfiksi ile ölüm meydana gelebilir. Bu esnada bir miktar su kana geçer ve kanın sulanmasına sebep olur(hidremi).
Yüzme bilmeyen kişiler boylarını geçen derinlikte suya girdiklerinde normal solunum yapmaları durumunda su üzerinde durabilecekleri halde bunu yapamazlar ve suya batarlar. Bir süre sonra nefes alırken su yutan vücut iyice ağırlaşır ve su üzerinde duramaz.
Suda boğulmalarda, nefes borusunun kasılmasına bağlı olarak çok az miktarda su akciğere girer. Fakat bu suyu çıkarmak için vakit kaybetmeden hemen suni solunuma başlanması ve ambulans çağrılması gerekir.
A) Boğulma sırasında nefes girişinin kasılması nedeniyle akciğerlere çok az miktarda su girer. B) Suda boğulanlarda özellikle soğuk havalarda 15-20 dakika geçtiyse suni solunum ve kalp masajı yapılmamalıdır.
Boğulma vakası geçiren kişi su altında nefes alabilmek için farkında olmadan yüksek miktarda su yutar. Yutulan su akciğerlere dolmaktadır. Bu suyun çıkarılması gerekmektedir. Bu yüzden ilk yardım olarak suni teneffüs yapılır.
Hakiki Şehit
İslam'ın yücelmesi (ila-i kelimetullah), vatan müdafası için savaşırken ölen Müslümanlar. Bu kimseler yıkanmaz, kefenlenmez, namazları kılınıp kanlı elbiseleri ile defnedilir.
İmanı varsa, yani itikadı düzgün bir Müslümansa, günahları çok olsa da, savaşta ölsün, anarşide ölsün, görevde ölsün, kanser gibi hastalıklardan ölsün, şehit olur. Doğal âfetler sebebiyle, mesela depremde, yangında, sel felaketinde, çığ altında kalmakla, yıldırım düşmekle, tsunamide, denizde ölmüş olsa yine şehit olur.
Her halükârda aynı sevap alınır… Cami yolunda Azrail canınızı alırsa şehit sayılırsınız. Evden camiye gitmek için çıktığınızda camiye gidemeseniz de sevabını alırsınız. Allah camiye gidenlerden belaları def eder ve camiye gelenleri sever.
Kazazede sudan çıkarılır çıkarılmaz, solunum yolları temizlenmeli, başı iyice arkaya yatırılarak alt çenesi iki elle kavranıp aşağıya ve geriye çekilmeli, bu arada ağzı açık tutmalı, ağızdan ağza yapay solunum uygulanmalı ve göğüs kafesine düzenli aralıklarla bastırarak kapalı kalp masajı yapılmalıdır.
Hayır uzayda bu şekilde bir boğulma riski yoktur. Ağzımıza alıp küçük parçalara böldüğümüz, dişlerimizle iyice öğüttümüz besin maddeleri yemek borusuna girdikten sonra, yemek borusunda ki istemsiz kasların, yutkunma hareketleri ile midemize ulaşır.
Cankurtaran, deniz, göl ve havuz gibi yüzülebilen yerlerde, boğulma tehlikesine karşı kurtarma amaçlı görev yapan kişi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri