Pazarlamaya uygulama şekli ile yönetim süreci temelde (1) sorunun saptanması, (2) pazarlama programının planlanması, (3) uygulanması ve (4) performansın değerlendirilmesi olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
5C ismi İngilizcede firma, rakip, müşteri, iş ortakları ve iklim anlamlarına gelen company, competitors, customers, collaborators ve climate sözcüklerinden doğmuştur.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
“Pazarlama stratejisi, hedef pazarları ve en iyi pazar fırsatlarının analizine dayanarak sunulacak değer önerisini ortaya koymaktadır. Bir işletmenin uygulaması gereken tüm pazarlama faaliyetleri ile bu faaliyetlerin nasıl uygulanacağı ve kontrol edileceğini gösteren yazılı bir dokümana pazarlama planı denmektedir.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
Sonuç olarak, pazarlama süreçleri; pazar araştırması ve analizi, strateji geliştirme, uygulama ve değerlendirme ve kontrol aşamalarından oluşmaktadır. İşletmeler bu süreçleri başarılı bir şekilde yürüterek, hedef kitlelerine ulaşabilir ve karlılık oranlarını artırabilir.
Pazarlama planlaması, işletme amaçları doğrultusunda hazırlanan ileriye dönük pazarlama hedefleri ve bu hedeflere ulaşmayı sağlayacak olan pazarlama stratejileri, taktikleri ve programlarının hazırlanması işlemidir.
Araştırma, pazarlamanın başlangıç noktasıdır. Araştırma, bir şirketi, herhangi bir pazarda alıcıların gereksinimleri, anlayışları ve tercihleri bakımından farklılık gösterdiklerini ortaya koyarak, pazarlama yönetimi sürecinin bir anlamda başlamasını sağlayacak önemli bir süreçtir.
Bunlar; Planlama • Örgütleme (organize etme) • Yöneltme (yürütme) • Kontrol (denetleme)'dir.
4C ise Customer Value (müşteri değeri), Customer Cost (müşteri maliyeti), Customer Convenience (müşteriye kolaylık), Customer Communication (müşteri iletişimi) olarak oluşmaktadır ve müşteri odaklıdır.
Pazarlama karması 5P, Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım), Promotion (Tutundurma), People (İnsan) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
“7C” Pazarlama karması elemanlarına tüketici yönlü bakıldığı Pazarlama Karması “7C” olarak ele alınmaktadır ; Müşteri değeri, Müşteri kolaylığı, Müşteri maliyeti, Müşteri iletişimi, Değer Page 11 11 verilme (Consideration), Koordinasyon–Süreç (Coordination) ve Onaylama–Süreç (Confirmation).
Pazarlama karması pazarlama faaliyetlerinin kısa, açık ve net bir sınıflandırılması olup, ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma, fiziksel unsurlar, insanlar ve süreç bileşenlerinden oluşan ve İngilizce baş harfleri nedeniyle de 7P olarak bilinen temel teorilerden birisi niteliğindedir.
Pazarlamanın 5 P'si var:Doğru tanıtım, doğru ürün, doğru kitle, doğru yer ve doğru fiyat… Aslında formül basit yani. Bütün mevzu doğru uygulamak… Eğer bu kadar konuşuluyorsanız, sizin bir süre biraz susmanızda fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri