Boksit sertliği 1-3, yoğunluğu 2,5-3,5 gr/cm3 arasında değişen alüminyum oksit ve hidroksitlerin bir karışımıdır. Dünyadaki metal alüminyum üretiminin % 90'ı bu cevherden temin edilmektedir. Bu bakımdan boksit cevheri dünya ticaretinde önemli bir yer tutmaktadır.
Boksit, önemli bir alüminyum cevheridir. Kırmızı-kahverengi renk, demir oksit minerallerinin varlığından kaynaklanır. Genel olarak, Dünya kütlece yaklaşık %1.59 alüminyumdur (kütlece yedinci sıradadır).
Boksit ise hidratlaşmış bir alüminadır. Büyük oranda alüminyum, demir, oksit ve hidroksit karışımı malzemelerden oluşmaktadır. Doğada beyaz, gri, sarı ve kırmızı renklerde boksit görmeniz mümkündür.
Boksit, oksit veya alümina olarak bilinen, alüminyumun ana kaynağı olan bir cevherdir. Yer kabuğunun üst tabakasında bulunan boksit sıcak ve nemli ortamlardaki lateritik kayaçların çözünmesi ve fiziksel aşındırılması sonucunda oluşur.
422 milyon ton boksit rezervi bulunur, bunun 63 milyon tonu işletilebilir rezerv durumundadır. En zengin boksit yataklarımızın yer aldığı Seydişehir (Konya) ve Akseki (Antalya) yöresinde işletilebilir rezerv yaklaşık 31 milyon tondur.
İlgili 27 soru bulundu
Alüminyum genellikle boksit cevherlerinden elde edilir. Ülkemizdeki en büyük boksit rezervi Konya Seydişehir ve Antalya Akseki yöresinde bulunur. Ayrıca, Muğla-Milas, Tufanbeyli-Saimbeyli, Zonguldak-Kokaksu, Isparta-Yalvaç, İslahiye-Payas, Bolkardağı ve Alanya bölgelerinde de boksit yatakları yer almaktadır.
Bunların en Önemlileri Milas (Mufla) çevresinde zımpara yatakları ile birlikte bulunan diyaşporit, Akse- ki (Antalya) - Seydişehir (Konya) ve İslahiye (Gazian- tep) - Payas (Hatay) yataklarıdır, Diferleri ise Alan- ya, Yalvaç, Akşehir, Konya, Adana* Kahramanmaraş, Kokaksu (Zonguldak) boksit yataklarıdır (Şekil, 8), ...
Dünya boksit üretiminin % 90'ı alümina ve alüminyum üretiminde, geri kalanı kimya, refrakter, çimento ve aşındırıcı sanayinde kullanılır. Tüm dünyada üretilen boksitin yaklaşık 1/3'ü ile alüminanın (Al2O3) hemen hemen yarısı dünya ticaretine katılmaktadır.
TÜRKİYE BOKSİT REZERVİ ve ALÜMİNYUM ÜRETİMİ
En büyük boksit rezervi Konya Seydişehir ve Antalya Akseki yöresinde bulunur. Bu sahalarda toplam (gör+muh+müm) rezerv 36,5 milyon ton, işletilebilir rezerv 31 milyon ton'dur.
1887 ve 1892: Karl Joseph Bayer, Bayer'in alüminyum oksidin boksitten eldesi için patent almıştır.
Alüminyum'un Eldesi :
Birinci aşamada, Bayer metodu ile boksit cevherinden alümina elde edilir. İkinci aşamada ise, elektroliz ile alüminadan alüminyum elde edilir. Alümina tesisleri, genellikle boksit cevherlerinin yanına kurulur.
Aluminyum miktarının yüksek olduğu besinler içerisinde; işlenmiş peynirler, tahıl ürünleri, tahıllardan yapılan diğer besinler sayılablir. Bebek mamalarında bulunan soya yüksek oranda aluminyum içermektedir. Çay yetiştirildiği bölgeler itaberi ile yüksek oranda alüminyum içermektedir.
Boksit genellikle mineral olarak bilinse de, minerallerden oluşan bir cevher veya madendir.
Boksit neye benziyor? Genellikle Mohs ölçeğinde sadece 1 ila 3 sertliğe sahip yumuşak bir malzemedir. Pizolitik bir yapıya, dünyevi parlaklığa ve 2.0 ile 2.5 arasında düşük bir özgül ağırlığa sahip, beyaz ila gri ila kırmızımsı kahverengidir.
Boksit. Konya'nın Seydişehir ilçesi, Antalya'da Akseki, Gaziantep'de İslâhiye ve Muğla'nın Milas ilçesinde çıkarılan boksit madeni alüminyumun ham maddesidir.
Boksit sertliği 1-3, yoğunluğu 2,5-3,5 gr/cm3 arasında değişen alüminyum oksit ve hidroksitlerin bir karışımıdır. Dünyadaki metal alüminyum üretiminin % 90'ı bu cevherden temin edilmektedir. Bu bakımdan boksit cevheri dünya ticaretinde önemli bir yer tutmaktadır.
Türkiye'de Boksit Yataklarının Durumu
En büyük boksit rezervi Konya Seydişehir ve Antalya Akseki yöresinde bulunur. Bu sahalarda toplam (gör+muh+müm) rezerv 36,5 milyon ton, işletilebilir rezerv 31 milyon ton'dur.
Bilinen dünya boksit rezervleri yaklaşık 38 milyar tondur. Gine 8,6 milyar ton ile dünya rezervinin %23, Avustralya 7,9 milyar ton %21, Vietnam 5,4 milyar ton %14, Brezilya 5,4 milyar ton %7 ile en büyük rezervlerine sahiptir.
Sanayi devrimi sonrası yüksek büyüme hızı ile birlikte inşaat ve yapı sektöründe yenilik talepleri gündeme geldi. İmal edilen malzemelerde düşük maliyet, hızlı imalat, yüksek geri dönüşüm, yüksek iletkenlik, kolay işlenebilirlik gibi arayışların sonucu olarak alüminyum tercih edilmeye başlandı.
Ülkemizde boksit madeninin başlıca çıkarıldığı yerler; Konya'nın Seydişehir ilçesi, Antalya'nın Akseki ilçesi, Gaziantep'in İslahiye ilçesi, Hatay'ın Payas ilçesi ve Muğla'nın Milas ilçesidir. Bunlara ek olarak Kahramanmaraş, Adana ve Zonguldak'ta da boksit madeni çıkarılmaktadır.
Alüminyum, ulaşım, mimari, endüstriyel alanlar, havacılık, inşaat sektörü, elektrik ve elektronik sektöründe kullanılan bir metaldir. Alüminyum ve alüminyum alaşımları, çelikten sonra en çok tercih edilen metaldir. Günlük hayatta ulaşım, enerji, elektrik-elektronik, gıda ve diğer endüstrilerde yaygın olarak kullanılır.
Bu doğrultuda öncelikle kazıma ve patlama işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra alan üzerinden sondaj işlemi ile beraber boksit dikkatli bir şekilde çıkarılır. Boksit çıkarıldıktan kaldıktan sonra özel makineler eşliğinde yıkanır ve kullanılacak alana bağlı olarak farklı yerlere gönderilir.
İlçe madencilik yönünden zengin olup birçok maden ocağı mevcuttur. Bu madenlerden en önemlisi kromdur. Ayrıca BOTAŞ boru hattı da ilçeyi doğu – batı istikametinde ikiye bölmektedir. İslahiye'nin geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır.
Akseki Boksit yataklarında yapılan detaylı jeolojik ve maden ara- maları, (galeri ve hafriyat) Boksit tabakasının muayyen jeolojik bir se- viye teşkil ettiğini açıkça göstermiştir. Yani Boksitin yaşı muayyendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri