Aritmetik işlemlerde Çarpma/Bölme işlemleri eşit önceliğe sahip olarak kabul edildiği için bu işlemler soldan sağa doğru yapılmalıdır. En son Toplama ve Çıkarma işlemleri yapılır.
Yani; Bölünen= Bölen x Bölüm + Kalan olarak ifade edilmektedir. Buna göre bir bölme örneği verecek olursak; 126/9=ifadesinde bölme işlemi sayının solundaki ilk sayıdan başlanır.
İşlem sırası, matematiksel bir ifadenin değerini bulmak için işlemleri hangi sıra ile yapmamız gerektiğini belirleyen kuraldır. Kuralı, parantezler, üslü sayılar, çarpma, bölme (soldan sağa) ve Toplama, Çıkarma (soldan sağa) olarak özetleyebiliriz.
İşlem sırasındaki öncelik ilk olarak; kuvvet alma daha sonra çarpma ve bölme ve son olarak toplama ve çıkarma olmasının sebebi; kuvvet alma işleminin çarpmanın bir fonksiyonu, çarpmanın da toplamanın bir fonksiyonu olmasıdır.
- Ve işlem sırası diyor ki; "Çarpma/Bölme işlemini önce yap!" yani toplama ve çıkarma işleminden önce yap. İşlem sırasına göre çarpma ve bölme işlemini önce yapmalıyız Burada bölme olmadığına göre, önce çarpma yapacağız. Bu bir çarpma işlemi, bu kısım. Yani , toplama ve çıkarma işleminden daha önce yapılmalı.
İlgili 32 soru bulundu
Parantez içerisindeki ifadeler sonrasında Üslü İfadeler yapılmalıdır. Daha sonra Çarpma ve Bölme işlemleri yapılır. Aritmetik işlemlerde Çarpma/Bölme işlemleri eşit önceliğe sahip olarak kabul edildiği için bu işlemler soldan sağa doğru yapılmalıdır. En son Toplama ve Çıkarma işlemleri yapılır.
İlk olarak parantez işlemleri yapılır. Eğer soruda üslü ya da köklü bir sayı varsa ikinci adımı bu işlemlerin çözülmesi oluşturmaktadır. Sonrasında matematik işlemlerinden olan çarpma ve bölme yapılmalıdır. Dördüncü sırada toplama ve çıkartma işleminin yapılması gelmektedir.
Standart kurallar çarpma ve bölmenin eşit önceliğe sahip olduğunu gösteriyor. Soldan sağa kuralına göre hangisi önce geliyorsa önce oradan başlanmalıdır; burada önce bölme yapılır ve ardından da çarpma. Sonuç olarak doğru cevap 16'dır.
İşlem Önceliği Sıralaması
Parantez içlerinin de işlem önceliği bulunur. Bu tarz sorularda en içte bulunan parantez öncelikli olarak çözülmektedir. İşlemlerde çarpma ve bölme işlemleri de önceliklidir. Sonrasında ise toplama ve çıkarma işlemlerini yapmak gerekmektedir.
parantez içinde parantez varsa, ilk önce en içteki parantezdeki işlem yapılır. 2. üs ve kök varsa alınır. 3. çarpma ve bölme işlemleri yapılır. 4. en son toplama ya da çıkarma işlemleri yapılır.
- Bir bölme işleminde verilen sayılar arasında bölen sayı her daim kalan sayıdan büyüktür. A sayısının B'ye bölüm işleminde kalan sayı C olsun. Bu duruma göre C sayısı her zaman B sayısından küçük olmak zorundadır. - Sıfır hariç olmak üzere her doğal sayının kendisine bölümü sonrasında bölüm 1 olur.
Cevap: 1)Bölme işleminin temel mantığı bir değeri eşit parçalara ayırmaktır. 2)Bölme işlemi bir bütünü eşit parçalara ayırmak için kullanılır. 3)Çıkarma bir sayının başka bir sayıyla arasındaki farkı bulabilmek için kullanılır.
YARIMAĞAN'IN UNUTAMADIĞI SORU
Rakamlar tam hatırımda değil ama soru şöyleydi: 15-(8-3) =? Sonucun ne olduğunu sorduk. 8'den 3'ü çıkaracak, 5 kalacak, 15'ten 5'i çıkaracak 10 kalacak. Bunu adayların yüzde 48 yapamadı. Yani 1.5 milyon kişiden nerede ise yarısı bu sorunun cevabını veremedi.
Soruda da söylendiği gibi bölme işlemi, ardışık çıkarma işleminin kısa yoldan yapılmasıdır.
Çarpma ve bölme işlemleri, 2. sınıftan itibaren başlamaktadır, modellerle farklı anlamların verilmesi önem taşımaktadır.
Derste de anlattığım gibi çıkarma işleminin sonucuna sorduğumuzda yoksa bölüme sıfır atılmaz. Ama bölünen sayıya, yani aşağıya indirdiğimiz bir sayıya soruyorsak eğer, ve içinde bulamıyorsak o zaman bölüme bir sıfır "0" atılır (eklenir).
Matematiğin temelini oluşturan dört işlemi Sümerler bulmuştur.
16 / 4 ( 2 + 2 ) = 16 dır.
Toplama, çıkarma, bölme ve çarpma, problemleri çözerken kullandığımız dört işlemdir. Bunlara ''aritmetik işlem'' da denir.
Sorunuz:Toplama işlemi soldan sağa mı sağdan sola mı? Cevabımız:sağdan sola olacaktır.
İşlem sırası, birden fazla işlem olan ifadelerde hangi işlemin diğerlerinden önce yapılması gerektiğini belirler: İlk olarak, parantez veya köşeli ayraçların içindeki işlemler çözülür. İkinci sırada, üsler gelir. Üçüncü sırada, soldan sağa çarpma ve bölme işlemleri yapılır.
Cevabımız 19 olacaktır.
(8 * 6 + 9) / 3 işleminin sonucu isteniliyor.
Doğrulanmış Cevap
Cevap: 18 sayısıdır. Önce 3 ile 3 sayısını çarpıyoruz. 9 çıkıyor. Devamında yine 3 ile 3 sayısını çarpıyoruz, 9 çıkıyor. 3 sayısından 3 çıkartınca,0 kalıyor.
Fiyat Önceliği Kuralı: Daha düşük fiyatlı satım emirleri, daha yüksek fiyatlı satım emirlerinden; daha yüksek fiyatlı alım emirleri, daha düşük fiyatlı alım emirlerinden önce karşılanır. Zaman Önceliği Kuralı: Fiyat eşitliği halinde, zaman açısından daha önce gelen emirler önce karşılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri