Köroğlu destanı Anadolu Türkleri için kahramanlığın ve yiğitliğin destanıdır. Destana göre; Bolu beyi seyisliğini yapan Köroğlu'nun babası Yusuf'u bir gün cins bir at almaya yollar. Fakat Yusuf'un getirdiği atı beğenmez ve gözlerine mil çektirerek Yusuf'u kör eder. Sonrasında Yusuf oğlunu ve atı alarak şehri terk eder.
Köroğlu; yiğit, adaletli, inançla dolu ideal bir insan profilidir. Azerbaycan'da çok yaygın olan "Koroğlu Efsanesi" ("Kor", Azeri dilinde kör demektir) ile büyük oranda benzeşir. Bu destana göre Köroğlu'nun asıl adı Ruşen Ali'dir. Babası Yusuf, Bolu Beyi'nin seyisidir.
Köroğlu araştırmalarını yürüten Belediye, o tarihten bu güne gelen Osmanlı kayıtları ve belgelerin izini sürerken, Bolu Beyi'nin mezarı olduğuna inanılan mezara ulaştı. Mezar, şehir merkezinde Karaçayır Mahallesi'nde bir evin bahçesinde bulundu.
Anadolu'dan Orta Asya'ya kadar geniş bir coğrafyada Köroğlu efsanesi yüzyıllardır korunarak günümüze kadar ulaşmıştır. Ancak efsaneden anlaşıldığı üzere Bolu Beyi'nin haksızlıklarına karşı direnen Köroğlu'nun Bolu Dağlarında yaşadığı bilinmektedir.
~ BENDEN SELÂM OLSUN BOLU BEYİNE ~ KÖROĞLU.
İlgili 25 soru bulundu
Hikayesi, bütün Türkiye'de ve Türk Cumhuriyetlerinde dillerde gezen, kendisi gönüllerde taht kurmuş olan, Türklüğün Alp tipini simgeleyen Köroğlu'nun henüz hiçbir yerde mezarı tespit edilememiştir.
Bolu, bölgeye yapılan akınlar sırasında Horasanlı Aslahaddin tarafından fethedildi. 1074'te Bolu'ya yerleşen Türkmenler, Bizanslıların çok önceleri Balkanlardan getirdikleri Bulgar, Peçenek, Uz ve Kuman Türkleri ile kolayca kaynaştılar. Bolu ve köyleri tamamen Türkleşerek Türk isimleri aldılar.
Çelebi Mehmet'in Osmanlı Devleti'nin birliğini sağlamasından sonra ise Bolu, düzenli bir yönetime kavuştu. 1324 – 1692 yılları arasında Bolu, 36 kazası olan bir sancak beyliği idi. XVI. Yüzyılda Bolu, ikinci derece Şehzade sancaklarından biri oldu.
Köroğlu destanı Anadolu Türkleri için kahramanlığın ve yiğitliğin destanıdır. Destana göre; Bolu beyi seyisliğini yapan Köroğlu'nun babası Yusuf'u bir gün cins bir at almaya yollar. Fakat Yusuf'un getirdiği atı beğenmez ve gözlerine mil çektirerek Yusuf'u kör eder. Sonrasında Yusuf oğlunu ve atı alarak şehri terk eder.
Merhum İzzet Baysal'ın Gölköy kampüsündeki mezarı başında yapılan anma törenine; Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Bolu 2'nci Komando Tugay Komutan Vekili Piyade Albay Metin Eştürk, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof.
Bolu ili denilince hemen akla 16 YY da yaşayan Bolu Beyi ve Köroğlu gelir. Bolu Beyi zalim,Köroğlu ise zalimlere karşı garibanları koruyan bir halk adamıdır.Tarih Bolu Beyi ve Köroğlu öyküleriyle destanlarıyla doludur.
Oyunculuk ve yönetmenlik çalışmalarının yanı sıra TOBAV (Devlet Tiyatro Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı) Genel Başkanlığı'nı yürüten Tamer Levent, 1984 yılında kurduğu Sanat Kurumu Deneme Sahnesinde drama çalışmaları başlatmıştır.
Köroğlu'nu Kuzey Horasan'da doğmuş, İran Azerbaycanı'nda yaşamış ve İran şahlarından II. Abbas zamanında (1617-1648) Hoy-Erzurum yolu üzerinde eşkıyalık yapmış, Teke boyuna mensup bir Türkmen kabul etmiştir.
''Köroğlu değilem, ona tımsalam Hem Rustem-i Zal'am, hemi salsalam." Halk kahramanları Köroğlu ve Kiziroğlu Mustafa Bey'in kimlikleri tahrifata uğramıştır. Bu iki halk kahramanı da Kürt'tür. Evliya Çelebi ve Tebrizli Tarihçi Arakel bahsetmektedir. İkisi de Celali'dir.
Bolu tatilinden dönüldüğü esnada, ziyaretçilerin sevdikleri insanlara alabilecekleri en popüler hediyeler arasında; bakır ürünleri, iğne oyası ürünleri, Gerede kemerleri, deri ürünleri, saray helvası, çikolata, kozalak reçeli ve çam balı yer almaktadır.
İlhanlı Devri kaynaklarına göre Mengen/Mangan, Men/Man kökünden türetildiği, bir diğer görüşe göre de ismin İsfendiyaroğulları, Candaroğulları ya da Osmanlıdan geldiği sanılmaktadır.
Meğer İsviçre gibi birçok şehre sahipmişiz. Türkiye içinde İsviçreler oluşmuş. En zengin beş şehir 2011 Mayıs ayı itibarıyla belirlendi." dedi. Türkiye'nin kişi başı gelir şampiyonu Bolu, tavukçuluk şirketleri sayesinde hatırı sayılır ve zenginliğin tabana da yayıldığı bir gelire kavuştu.
Bolu, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan bir il. Bolu ili nüfusu: 314.802'dir.
17. Yüzyılda Bolu çevresinde en büyük yerleşim merkezi Mudurnu idi. Nüfusu 30.430 ve 123 köyü bulunmaktaydı. 1307 - 1324 yılları arasında Bursa'ya bağlı olarak yönetildi. Bolu'nun Osmanlı topraklarına katılması ile 1324-1811 yılları arasında Mudurnu Bolu'ya bağlı Voyvodalık olarak yönetildi.
Köroğlu'nun atı Kırat'ın ölmezliğine inanılır.
Bolu beyi, at meraklısı bir beydir. Atçılıkta usta olan seyisi Yusuf'u, güzel ve cins 'at aramak üzere başka yerlere gönderir. Yusuf günlerce gezdikten sonra, obanın birinde istediği gibi bir tay bulur. Bu tayı doğuran kısrak, Fırat kıyısında otlarken, ırmaktan çıkan bir aygır kısrağa aşmış, tay ondan olmuştur.
Bu arşiv belgeleri başta olmak üzere mevcut bilgiler ışığında Köroğlu'nun hayatını üç safhada incelemek mümkündür. Memleketi olan Bolu'da geçen hayatı birinci safha olarak kabul edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri