Açık deniz, bir ülkenin karasularının dışında kalan deniz kısmı olarak ifade edilebilir. Açık deniz denildiği zaman yakınında karalarla kaplı ve çevrili bir alanın olmadığı anlaşılmaktadır. Açık denizler olarak ifade edilen yer, hiç bir devletin karasularına ve de sularına dahil olmayan bir bölgeyi ifade etmektedir.
5- Açık Denizler
Bu alanlar, herhangi bir devletin, iç sularına ve kara sularına, kıta sahanlığına ya da MEB bölgesine dahil olmayan tüm deniz alanları olarak tanımlanır. Diğer uluslararası sulardaki seyrüsefer serbestisi gibi haklar açık denizlerde de mevcut.
Cenevre Antlaşması'na göre açık deniz; devletlerin kara suları ya da iç suları dışında kalıp herhangi bir devletin tekelinde bulunmayan deniz alanlarına denir. B.M.D.H.S.
Kapalı deniz, karaların ortasında bulunan, değer açık denizlerle doğrudan bağlantısı olmayan deniz. Kapalı deniz, genelde denizden sayılmaz. En güzel örneği Hazar Denizidir. Hazar Denizi yanında İngilizce kaynaklarda Aral Gölü'de, kapalı deniz olarak kabul edilmektedir.
Açık deniz, bir devletin münhasır ekonomik bölgesine, karasularına, iç sularına ve takımada devletlerinin takımada sularına girmeyen bütün deniz kesimlerine verilen addır. Açık denizler, kıyısı bulunsun bulunmasın bütün devletlere açıktır.
İlgili 21 soru bulundu
Bu ta- nımlama açısından Akdeniz, sadece Cebelitarık Boğazı ile açık deniz olan Atlantik Okyanusuna bağlanması nedeniyle yarı kapalı bir deniz konumundadır. Aslında Akdeniz'in bir diğer bağlantısı Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz ve oradan da Hint Okyanusuna olsa da bu bağlantı doğal bir uzanım değildir.
Ayrıca, Karadeniz, bütün kıyılan Osmanlı hâkimiyeti altında olduğu sürece (1774 tarihli Küçük Kaynarca andlaşmasına kadar) bir Türk iç denizi idi. Ancak, önce Rusya'nın sonra Romanya ve Bulgaristan'ın Karadeniz'e kıyıdaş olmalarıyla, Karadeniz açık deniz statüsünü almıştır.
BMDHS'nin 90. maddesi de; “sahili bulunsun veya bulunmasın her devletin, açık denizlerde kendi bayrağını taşıyan gemileri seyrettirme hakkına sahip” olduğunu belirterek, “açık denizlerin serbestliği” ilkesini düzenlemiştir.
Esâsen kapalı bir deniz olan Akdeniz, okyanusların iki ilâ üç katı hızlı ısınıyor.
Denizler topografik ve hidrografik özelliklerine göre dört bölümde incelenebilir. Bunlar, kenar denizler, kıtalar arası denizler, iç denizler ve kapalı denizlerdir.
Denizin kıyıdan çok uzaklarda bulunan geniş bölümü, engin anlamına gelir. Bu kelime genellikle açıkdeniz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı açık deniz şeklinde olmalıdır.
Dünyada herkesin bildiği altı tane iç deniz var. Akdeniz, Kızıldeniz, Karadeniz, Azak Denizi, Marmara Denizi ve Baltık Denizi. Bunlardan ilk dördü tarihte uzun bir müddet “Türk gölü” hüviyetine bürünmüştü. Halihazırda yalnızca Marmara Denizi bu vaziyettedir.
Nedir ve niye “Sade Beş Denizler?” Türkiye; Suriye, Irak, İran, Azerbaycan'ı içine alan dünyanın en bereketli coğrafyasını; Karadeniz, Akdeniz, Basra Körfezi, Kızıl Deniz ve Hazar Denizi de bu coğrafyaya ismini veren beş denizi ifade ediyor bu konsepte göre.
Ege Denizi Anadolu ve Yunanistan Yarımadası arasında bulunan irili ufaklı 3.000 kadar ada ve ada görünümündeki kara parçalarına da içine alan yarı kapalı bir denizdir.
Marmara Denizi ya da Klasik Antik Çağ'ında Propontis, Karadeniz'i, Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir iç denizdir. Karadeniz'e İstanbul Boğazı, Ege Denizi'ne Çanakkale Boğazı ile bağlanır. Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır.
Ege deniz suyu sıcaklığı incelendiğinde Ege sahillerinin karasal rüzgârlara açık olması sebebiyle Akdeniz'e nispeten daha serin olduğu bilinir. Ayrıca soğuk yer altı suları denize karıştığından bazı koylarda suyun ara ara soğumasına rastlanır.
Karadeniz çanağını dolduran suların hacmi 537000 km3 civarındadır. Karadenizin en derin yeri 2245 m ve ortalama derinliği 1271 m'dir. Bu nedenle türkiye denizleri arasında ortalama derinliği en fazla olanıdır.
Akdeniz'den olan alt akıntının etkisiyle derinlerde %o 36 civarındadır. Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'ne, İstanbul Boğazı ile Karadeniz'e, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'na, Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'e, dolayısıyla Hint Okyanusu'na bağlanır.
Tamamı kıta sahanlığı içinde bulunan Azak denizinin en derin yeri 14 metreyi geçmez. Az tuzlu bir deniz olan Karadeniz'in yüzey sularının tuzluluk oranı doğu ve orta kesimlerde ‰ 18-19, Odesa körfezinin kuzey kıyılarında ‰ 10 kadardır. Dip suları ise daha tuzlu ve ağır olup tuzluluk oranı 200 metrede ‰ 22'ye ulaşır.
Tüm devletler, açık denizde seyrüsefer, avlanma, su altı kablo ve boru döşeme, bilimsel araştırma yapma, suni ada inşa etme gibi özgürlüklere sahip bulunmaktadır. Ancak bu özgürlüklerin kullanımında diğer devletlerin açık denizlerden yararlanma hakkı da ihlal edilmemelidir.
Açık denizler, hem teamül hukuku ve hem de konvansiyonlar ile hukuki bir rejim teşkil etmektedir. Bu hukuki rejim içinde gemilerin uyrukluğu ve bayrak devleti münhasır yargı yetkisi ilkeleri de yer almaktadır.
Bu kapsamda milletlerarası teamül hukuku ve deniz hukuku sözleşmeleri çerçevesinde, devletlerin açık denizde kullanabileceği serbestiler belirtilmiş ve açık denizdeki gemiler üzerinde münhasıran yetkili olarak bayrak devleti öngörülmüştür.
Denizin bittiği yer ufuktur aynı zamanda. Ufuk da umut.
Karadeniz de, Akdeniz gibi karalar arasına sokulmuş bir iç deniz olup Boğazlarla birbiriyle birleşir. Bundan dolayı eskiden beri Karadeniz Akdeniz'in bir parçası sayılmıştır.
Akdeniz (Osmanlı Türkçesi: بحر سفيد Bahr-i Sefīd, آق دڭيز Akdeñiz ya da بحر متوسط, Bahr-i Mutavassıt), Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2,5 milyon km² civarında alanı kaplayan deniz, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan, Çanakkale Boğazı ile ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri