Mengen ilçesi Bolu'nun en gelişmiş 4. ilçesi olurken, Türkiye genelinde 464. sırada yer aldı.
Doğa ve Huzurla İç İçe Olmak İsteyenler İçin İdeal
Özellikle büyük şehirlerde yaşayıp, neredeyse vaktinin tamamını betonlar arasında ve kaotik ortamlarda geçirdiği için doğaya ve huzura hasret kalanlar Bolu'ya bayılabilirler.
Bolu'nun Gerede ilçesi, doğal güzellikleriyle öne çıkıyor.
Ordu'nun Perşembe ilçesi, Karadeniz'in huzurlu atmosferini sunuyor. İzmir'in Foça ve Çeşme ilçeleri, Ege'nin serin sularını ve sıcak atmosferini yaşatıyor.
Meşrutiyet ilan edildiğinde Bolu Kastamonu'ya bağlı olduğundan, ilk Bolu Mebusları Kastamonu mebusları arasında yer almıştır. II. Meşrutiyetten (1908) Cumhuriyet dönemine kadar bağımsız sancak olarak yönetilen Bolu, 1923'te Vilayet haline getirildi.
NÜFUS YAPISI :
2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre ilin genel nüfusu 316.126 olup kentsel nüfus 233.379, kırsal nüfus 82.747'dir. İlimizde şehirde yaşayan nüfusun toplam nüfusa oranı % 73,8 iken, kırsalda yaşayan nüfusun toplam nüfusa oranı % 26,2'dir. Bolu Şehir Merkezi Nüfusu 180.197'dir.
İlgili 36 soru bulundu
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Gerede, Mudurnu ve Göynük'tür.
Bolu tatilinden dönüldüğü esnada, ziyaretçilerin sevdikleri insanlara alabilecekleri en popüler hediyeler arasında; bakır ürünleri, iğne oyası ürünleri, Gerede kemerleri, deri ürünleri, saray helvası, çikolata, kozalak reçeli ve çam balı yer almaktadır.
Bir başka rivayete göre Osmanlılar zamanında bölgede, bol olarak Uluğ - Alim olması nedeniyle önceleri “Bol Uluğ”, zamanla yöre “BOLU” olarak isimlendirilmiştir.
Bolu İli Oğuz boy ve oymak adlarının yaygın olarak kullanıldığı iller arasında yer almaktadır.
Bolu, bölgeye yapılan akınlar sırasında Horasanlı Aslahaddin tarafından fethedildi. 1074'te Bolu'ya yerleşen Türkmenler, Bizanslıların çok önceleri Balkanlardan getirdikleri Bulgar, Peçenek, Uz ve Kuman Türkleri ile kolayca kaynaştılar. Bolu ve köyleri tamamen Türkleşerek Türk isimleri aldılar.
Bununla birlikte Bolu'nun, batısında Sakarya ve Düzce, güneybatısında ise Bilecik, Eskişehir bulunmaktadır. Şehrin güneyinde ise Ankara, doğu tarafında Çankırı, kuzeyinde Zonguldak vardır. Tüm çevresini kara parçası ve ormanlar kapladığı için ilin me yazık ki denize kıyısı yoktur.
İklim elemanları birlikte değerlendirildiğinde, Bolu ovasında, yaz mevsimi kısa, sıcak ve yarı kurak; kış mevsimi, soğuk ve yağışlı; kar yağışları ve don olaylarının kış ve kış etrafındaki aylarda toplandığı; yağış azamisinin kış ve ilkbahar mevsimlerinde, kış mevsimindeki yağışların da genellikle kar şeklinde olduğu ...
Bolu Merkezde 134 yerleşim .
2017 yılında Türkiye ortalaması baz alınarak hazırlanan rapora göre, İstanbul en pahalı şehir olurken, Bolu sıralamada ilk 10 içerisinde yer aldı. Medya takip ve raporlama ajansı PRNet, Türkiye'deki hayat pahalılığı konulu araştırmayı inceledi.
Bolu'da birincil olarak hububat yetiştirildiğini belirten Vali Baruş, “Bolu Ovasında buğday ve arpanın yanında özellikle patates üretimi önde gelen üretim alanlarına sahip.
Hava sıcaklığı, Gerede'nin Samat köyünde eksi 20,2 derece kaydedildi. Türkiye'nin en soğuk ikinci ve üçüncü yerleri de Bolu'dan oldu. Hava sıcaklığı Bolu merkeze bağlı Batı Karadeniz Araştırma Ormanı'nda sıfırın altında 20,1, Dörtdivan ilçesinde ise sıfırın altında 19 derece olarak ölçüldü.
Karadeniz kenarında bulunan bölgesinde yazlar serin ve kışlar da ılık geçer. Ancak daha iç bölgelerde ise bu iki mevsim arasında ciddi sıcaklık farkları gözlenmektedir. Bolu'da yıllık yağış miktarı ise 535 – 1084 mm arasında olmaktadır. Ortalama sıcaklık kış aylarında 0 °C ile 5 °C arasında seyreder.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 İlçe, 12 belediye, bu belediyelerde 93 mahalle ve ayrıca 487 köy vardır.
T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ya da diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” hizmeti üzerinden alt-üst soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Cennet göl olarak bilinen aynı zamanda bir çok yayında Abant Gölü ile karıştırılan, Bolu merkeze sadece 13 km. uzaklıkta şirin bir doğa harikası.
Meğer İsviçre gibi birçok şehre sahipmişiz. Türkiye içinde İsviçreler oluşmuş. En zengin beş şehir 2011 Mayıs ayı itibarıyla belirlendi." dedi. Türkiye'nin kişi başı gelir şampiyonu Bolu, tavukçuluk şirketleri sayesinde hatırı sayılır ve zenginliğin tabana da yayıldığı bir gelire kavuştu.
Bolu neyi meşhur denilince ilk akla gelen cevaplardan biri muhakkak ki Abant Gölü'dür. Rengarenk doğa ve eşsiz güzelliklerle çevrili olan Bolu turizm aktiviteler ve faalilyetleri sayesinde yılın her ayı misafirlerini konaklama imkanına da sahip bir şehir.
Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilerine göre; 2018 yılı Bolu İlinde meyvelerden en çok sırasıyla 22 bin 851 ton ile Elma, 3 bin 243 ton Armut, 1.591 ton Erik, 1.222 ton Kızılcık, 1.108 ton Fındık, 945 ton Üzüm, 901 ton Kiraz, 569 ton Ceviz, 468 ton Şeftali, 421 ton Vişne, 500 ton diğer ...
Eski geleneklerin büyük ölçüde terk edildiği görülmektedir. Nadiren kaçarak evlenme, iç güveysi, başlık parası yerine süt hakkı, kına gecesi kız ağlatma, resmi nikah ve imam nikahı, sağdıç ve yenge, çeyiz serme, urba görme, nişan ve düğün günümüzde devam eden geleneklerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri