Bölünmüş Yol Öncesi Yol Levhası B-46, yolun ileride bölünmüş yol durumuna geçeceğini bildirir ve bölünmüş yollar öncesinde sürücülerin gitmek zorunda oldukları yolu belirtmek amacıyla kullanılır.
Tehlike uyarı işaretleri çoğunlukla "üçgen" olarak gösterilir. Üçgen şeklinde trafik işaretlerini gördüğünüzde bunun bir tehlike işareti olduğunu anlamalısınız. Tehlike türü hakkında sürücü önceden bu levhalar vasıtasıyla uyarılır.
Yol ver işareti (TT-1); karayolu taşımacılığında, farklı yollardan gelen araçların yol kesişiminde veya yaklaşımında yol vermesi gerektiğini ve bunun için gerekirse durmaya hazır olmasını ifade eder.
İki Yönlü Trafik İşareti
Karşılıklı şeritlerden trafiğin aktığını belirtir. Bu nedenle dönüşler ya da sollama sırasında sürücülerin kazalara sebep olmamak için dikkatli olması gerekir.
Gevşek Şev: Yarma şevinden taşıt yolu üzerine taş ve kaya yuvarlanabileceğini ve/veya kaplama üzerinde taş ve kaya olabileceğini gösterir. Sürücülerin bu işaret ile belirtilen kesime yaklaşırken yavaşlamaları ancak bu kesimde durmamaları ve park etmemeleri gerektiğini bildirir.
İlgili 21 soru bulundu
Sola Tehlikeli Viraj Levhası T-1b: İleride sola dönemeçli bir yol kesimine yaklaşıldığını bildirir. Hız azaltılır, diğer işaretlerle konulmuş olan geçme yasağı, hız kısıtlaması, duraklama ve park etme yasağına uyulur. Sola Tehlikeli Viraj Levhası T-1b bir tehlike uyarı işaretidir.
Kasisli Yol: İleride hendek, tümsek gibi yol durumu vardır, hız azaltılır.
İki Yönlü Karayolu: Taşıt yolunun her iki yöndeki taşıt trafiği için kullanıldığı karayoludur. Bölünmüş Karayolu: Bir yöndeki trafiğe ait taşıt yolunun bir ayırıcı ile belirli şekilde diğer taşıt yolundan ayrılması ile meydana gelen karayoludur.
Duraklamak ve Park Etmek Yasaktır
Bu kırmızı çemberin içini tam dolduracak şekilde ortasında bir çarpı işareti var. Bu çarpı işareti, yaklaşık 2 parmak kalınlığında, dışı beyaz konturlu, içi kırmızı renkte. İç çemberin çarpı dışında kalan alanları mavi renkte.
Sağa Tehlikeli Viraj Levhası T-1a: İleride sağa dönemeçli bir yol kesimine yaklaşıldığını bildirir. Hız azaltılır, diğer işaretlerle konulmuş olan geçme yasağı, hız kısıtlaması, duraklama ve park etme yasağına uyulur.
1. Kesik kesik yol çizgisi: Trafik kurallarına uyulması şartıyla sürücüler öndeki araç geçilebilir, şerit değiştirilebilir. 2. Devamlı yol çizgileri: Bu çizgi boyunca hiçbir sebeple öndeki araç geçilmez, şerit değiştirilmez.
En son olarak yuvarlak boş levha ne anlama gelir sorusunu yanıtlayalım. Yuvarlak boş levha, taşıtlar için trafiğe kapalı yol anlamına gelir. Yani yolun iki yönlü de trafiğe kapalı olduğunu bildirir.
Anayol; trafiğe açık olan yolların birleştiği ve ilk geçiş hakkının olduğu yoldur. Fakat ana yol her daim trafiğin en yoğun olduğu yol değildir. Bazen yan yollarda ve bağlantı yollarında ana yoldan daha fazla trafik olabilir. Tali yollar; ana yollara açılan ve trafiğin daha az yoğun olduğu yollardır.
Fasılalı Olarak Yanıp Sönen Sarı Işık : İkaz anlamında olup bu yerin yavaş ve dikkatli geçilmesini bildirir. (Yolver işaret levhası gibi). Fasılalı Olarak Yanıp Sönen Kırmızı Işık : Dur işareti levhası anlamında olup gidilecek yolun açık olduğu görüldükten sonra yeniden hareket edilmesini bildirir.
Girişi Olmayan Yol Levhası TT-4, Bisiklet, motorlu bisiklet (mopet) ve el arabaları dışındaki araçların bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir.
KIRMIZI OK
Kavşaktaki ana trafik ışığı yeşil yanmaktayken ışıklı ok kırmızı yanmakta ise, ok yönünde dönüş yapacak sürücüler beklemek zorundadır.
En Sık Kullanılan Durma ve Park Etme İşaretleri
P-1 Park Etmek Yasaktır: Bulunduğu yerde araç parkının yasak olduğunu gösterir. P-2 Duraklamak ve Park Etmek Yasaktır: Bu işaretçinin olduğu yol boyunca park etmek ya da kısa süreli duraklamanın yasak olduğunu gösterir.
Bir eşkenar üçgen içerisinde bulunan ünlem işareti, kullanıcıyı ürün ile birlikte verilen kullanım kılavuzu içinde önemli kullanım ve bakım (servis) talimatlarının bulunduğu konusunda uyarmaktadır. Aracı her zaman güvenli bir biçimde kullanın.
Tali yol işareti levhası T-22b bir tehlike uyarı işareti şeklinde olmaktadır. Bu işaret kırmızı bir üçgenin içerisinde siyah renkte bir simge olarak hazırlanmaktadır.
Bölünmüş yol, bir yöndeki trafiğe ait taşıt yolunun bariyer veya çizgiler ile belirli şekilde diğer yöndeki taşıt yolundan ayrılmasıyla meydana gelen kara yoludur.
Tek Yönlü Yol İşareti: Yolun ok yönünde tek yönlü olduğunu bildirir. Tek Yönlü Yol Levhası: Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından tanımlanan şekil ve boyutlardadır. 1,5 mm Galvaniz Sac'dan üretilmiştir.
Devamlı İki Çizgi: İki yönlü çok şeritli yollarda kullanılır. Yolu bölünmüş yol şekline getirir. Trafik akışına göre her iki yönde hareket eden araç sürücülerinin kendine göre gidişe ayrılan şeritlerde geçme yapabilseler dahi karşı yöndeki araç trafiğine ayrılmış şeritleri kesinlikle kullanamayacaklarını belirtir.
Kasis karayollarında yola enine uzanan tümseklere denilmektedir.
(T-8) KAYGAN YOL: Bu trafik işaret levhası, yol yüzeyinin kaygan olduğu hakkında uyarıda bulunur ve sürücülerin fren yapmamaları, hızlanmamaları ve ani manevralar yapmamaları gerektiğini bildirir.
Ana Yol Tali Yol Kavşağı Levhası T-22d, bir tali yol kavşağına yaklaşılmakta olduğunu, bu işaretin kullanıldığı yoldaki trafiğin ilk geçiş hakkına sahip bulunduğunu ve tali yoldan yaklaşmakta olan sürücülerin ana yola girmeden önce yol vermelerinin veya durmalarının gerekli olduğunu bildirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri