İletişim modelleri temel olarak üçe ayrılır: sözlü iletişim, sözsüz iletişim ve yazılı iletişim.
Temel İletişim Modelleri Nelerdir? Doğrusal Modeller; Aristo Modeli, Lasswell Modeli, Shannon ve Weaver Modeli ve Berlo Modeli'dir. Doğrusal Olmayan Modeller ise; Osgood Modeli, Dance'in Spiral (Helical) Modeli, Gerbner Modeli, Newcomb ABX Modeli, Westley ve MacLean Modeli ve Riley-Riley Modeli'dir.
En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
Olarak dörde ayrılırken iletişim şekline göre ise kişi içi iletişim, kişilerarası iletişim, örgüt içi iletişim ve kitle iletişimi olarak sınıflandırılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
İletişim nedir ve kaça ayrılır
İletişimin iki temel sınıfı, doğal iletişim ve kültürel iletişim olarak öne çıkmaktadır.
Temel öğeler: Kaynak, Mesaj, Kanal ve Hedef • Tamamlayıcı Öğe: Dönüt(geribildirim)(Güven, 2018, s.5). İletişim sürecini başlatan varlık, KAYNAK olarak adlandırılır.
Shannon ve Weaver
Shannon-Weaver modeli bir diğer erken ve etkili olmuş iletişim modelidir. 1Bu model 1948 yılında yayınlanan bir doğrusal iletim modelidir ve iletişimi beş temel bileşenin etkileşimi olarak tanımlar: kaynak, verici, kanal, alıcı ve hedef. Kaynak, mesajın oluşturulmasından sorumludur.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
İletişim kavramı, ilk olarak jest ve mimiklerle, belli belirsiz çıkarılan seslerle başlamıştır.
Temel olarak sözsüz iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, beden duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, şiddeti, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla birlikte bu üç kanala iletişim kanalları adı verilir.
Sıklıkla kullanılan iletişim ağları; tekerlek, zincir, Y, çember ve yıldız tipi (şebeke tipi) iletişim ağlarıdır.
Örgütteki biçimsel iletişim yapısı; dikey, yatay, çapraz ve çok yönlü iletişim olarak dörde ayrılır.
Aristoteles İletişim Modeli
Bu model diğer iletişim modellerinin de çıkış kaynağıdır. Aristoteles'e göre iletişim doğrusal bir süreci takip eder, tek yönlüdür ve karşıdakini etkileyebilmeyi amaçlar. İletişimde 3 temel unsurdan söz edilir. Bunlar Konuşmacı, konuşma ve dinleyici üçlüsüdür.
Etkili iletişim teknikleri , ifadeleriniz en doğru formuyla karşımızdakine ulaştırılmasını sağlayan beceriler bütünüdür. Bu anlamda ifadelerimizi gerek sözel gerekse sözel olmayan ileti biçimlerini doğru zamanda, doğru kişiye ve en anlaşılır biçimde sunulmasını gerekli kılar.
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir.
İletişim ögeleri; kaynak, ileti, kanal, bağlam, dönüt ve şifre olmak üzere altı öğeden meydana gelmektedir. Sağlıklı bir şekilde iletişimin gerçekleşmesi için iletişim öğelerinin bir arada bulunması gerekmektedir.
İletişimi bir bilgi alışverişi ve etkileşim olarak tanımlarsak, iletişim belli öğelerden oluşan bir süreç olarak görülebilir. Bu sürecin temel öğeleri; kaynak, alıcı, mesaj, kanal ve geribildirimdir.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
Örgütlerdeki formal iletişim; dikey iletişim, yatay iletişim ve çapraz iletişim kanalları aracılığıyla gerçekleş- tirilir (CERTO, 1989:332). Dikey iletişim, örgütlerde farklı kademeler arasında ortaya çıkan iletişim şeklidir.
İnsanların sahip oldukları duygu ve düşünce ile beraber farklı bilgi ve fikirleri, değişik yöntemler kullanarak başka birine aktarmasına iletişim denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri