Türkiye´deki bölünmüş yollar Türkiye'de Ağustos 2022 itibarıyla kullanımda olan bölünmüş yolların uzunluğu 28.711 km olup, 2.159 km yol inşaat ve 3.179 km yol ihale aşamasındadır.
Bu yol ağının 3.633 km'si otoyol olmak üzere toplam 28.906 km'si (yüzde 42) bölünmüş yoldur. Gerekli uygulamaları indirmek için tıklayınız.
Bölünmüş yol duble yol diye tarif edilen yollar yani, ortada refüj yada refüj aralığı kadar banket olan yollara denir. Çift yönlü yol ise normal standart karayolu yani sollamaya çıktığında karşıdan araç gelebilen yoldur. Otoyol ise belli zaten. çift yönlü yol gidiş geliş aynı yol üzerinden yapılan yol diye biliyorum...
Bölünmüş Karayolu: Bir yöndeki trafiğe ait taşıt yolunun bir ayırıcı ile belirli şekilde diğer taşıt yolundan ayrılması ile meydana gelen karayoludur.
Bölünmemiş Yol: Karşı yönlerden gelen trafiğin akımını ayıran fiziki bir engelin (refüj) bulunmadığı 2 ve/veya çok şeritli yollardır, Bölünmüş Yol: Karşı yönlerden gelen trafiğin orta refüjü korkuluk ve benzeri fiziki bir engel kullanılarak ayrıldığı 4 ve/veya daha çok şeritli yollardır.
İlgili 28 soru bulundu
Bazı bölgelerde ayrıca iki yön arasında güvenlik şeritleri mevcuttur. Türkiye'de Ağustos 2022 itibarıyla kullanımda olan bölünmüş yolların uzunluğu 28.711 km olup, 2.159 km yol inşaat ve 3.179 km yol ihale aşamasındadır.
Otomobil hız sınırı, yerleşim yeri ve şehir içinde 50 km, şehirlerarası 90 km, bölünmüş yol için 110 km ve otobanlarda ise en fazla 120 km hızla gidebileceğin anlamına geliyor.
Bölünmüş Yol Öncesi Yol İşareti: Yolun ileride bölünmüş yol durumuna geçeceğini bildirir ve bölünmüş yollar öncesinde sürücülerin gitmek zorunda oldukları yolu belirtmek amacıyla kullanılır. Bölünmüş Yol Öncesi Yol Levhası: Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından tanımlanan şekil ve boyutlardadır.
Yan yana iki devamlı yol çizgisi: Bu çizgi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getirmiştir, ayırıcı (refüj) anlamındadır.
Otoyol ücretlidir iki yönlüdür ortadan bölünmüştür mahalden geçmez üzerinde tesis yapı vs. bulunamaz bulunsa da sadece dinlenme tesisi ve benzinlik bulunur ona da bağlantı yoluyla girilir. Keskin virajları yoktur yol bitene kadar sürekli 120 hız ile güvenle gidilebilir.
5) Bölünmüş Karayolu: Bir yöndeki trafiğe ait taşıt yolunun bir ayırıcı ile belirli şekilde diğer taşıt yolundan ayrılması ile meydana gelen karayoludur.
Otoban ile otoyol aynı şey demektir. Otomobil ve yol sözcüklerinin beraber kullanılarak türetilen şekli ise otobandır.
Otoyol ya da otoban, hızlı trafik akımı sağlamak için yapılan, çok şeritli ve çift yönlü geniş yoldur.
50 km yolun arabayla kaç dakika süreceği arabanın hızına göre değişiklik gösterir. Örneğin bir araba 60 dakikada 100 km giderse, ortalama 30 dakikada 50 km yol gider. Bu süre aracın saatte yaptığı hıza göre değişir. Tabi ki bu süreyi trafik, yol durumu, mola yerleri ve hava muhalefetleri de etkiyebilir.
Avustralya'da bulunan Highway 1, 9 bin mil ile dünyanın en uzun otoyolu.
Sizce uzun yol dememiz için en az kaç km yol olmalıdır? Ulkemizdeki hiz sinirinin 110 oldugunu kabul edersek, ortalama 100 km hizla 5 saatlik bir yol yani 500 km uzun yol olarak sayilabilir.
Doç. Dr. Bezgin, "Örneğin, saatte 50 kilometre hızla giden bir araç, saniyede yaklaşık 14 metre mesafe kat ediyor demektir.
İki devamlı yol çizgisi: İki devamlı yol çizgisinin yan yana bulunması trafiğin çift yönlü aktığına ve her iki şeritte bulunan araçların da şerit değiştiremeyeceğine işaret ediyor.
Yol çizgisi , Türkiye'de Karayolları kuralları gereği minimum 2,75 metre genişlikte çizilebilir. Bu kurala tesis içi yollarda da uymak doğru olacaktır. Yol çizgileri çizilirken çizgi kalınlıkları ve eksen çizgilerinin aralıkları tamamen araçların o yol güzergahındaki hız sınırı ile orantılı olarak artar.
İKİ YÖNLÜ KARAYOLU : Taşıt yolunun her iki yöndeki taşıt trafiği için kullanıldığı karaypludur. TEK YÖNLÜ KARAYOLU : Taşıt yolunun yanlız bir yöndeki taşıt trafiği için kullanıldığı karayoludur.
Otoban ve otoyol hız sınırı 2023 yılında şu şekildedir: Otomobil: Yola bağlı olarak 130 km/s ya da 140 km/s. Minibüs, otobüs ve motosiklet (L3): 100 km/s.
Yolu kullanan taşıt cinsine göre: Oto yolu, yaya yolu, bisiklet yolu, otobüs yolu. • Trafiğin türüne göre: Konut yolu, gezi yolu, iş-ticaret yolu. • Yol platformunun durumuna göre: Bölünmüş yol, bölünmemiş yol. • Trafiğin akış yönüne göre: Tek yönlü yol, çift yönlü yol. • Kaplama durumuna göre: Asfalt yol, beton yol, ...
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir.
İçişleri Bakanlığı 1 Temmuz 2022'den geçerli olmak üzere ve 2023 yılı için otoyollarda hız sınırlarını güncelledi. Buna göre, yerleşim yeri dışındaki şehirlerarası çift yönlü karayolları ile bölünmüş yollarda otomobillerde hız sınırında saatte 10 – 20 km'ye kadar artış yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri