Filistin'de üretimin sembolü halindedir. 1948 yılında kurulumuş İsrail Devleti için birincil narenciye ihracatı olmuştur. Özellikle Orta Doğu'da yetiştirilen portakalların üç ana çeşitinden biridir. Yafa portakalı, ayrıca Kıbrıs, Irak, Lübnan, Suriye ve Türkiye'de de yetiştirilmektedir.
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.
Portakal ilk olarak Güney Çin, Kuzeydoğu Hindistan ve Myanmar'ı kapsayan bir bölgede ortaya çıkmıştır ve adından ilk kez MÖ 314'de Çin literatüründe söz edilmiştir. 1987 yılı itibarı ile portakal ağaçları dünyada en çok yetiştirilen meyve ağacı olmuştur.
Bu portakallar Antalya'nın Finike ilçesinde yetişir. En iyi portakal ödülünü Antalya - Finike (Çavdır Köyü) aldığı bilinmektedir. - Rize ülkemizde en çok portal yetiştirilen şehirler bu şekildedir. Türkiye'de en iyi portal ise; Antalya ilinin Finike ilçesinin Çavdır Köyünde yetişen Washington portakalıdır.
Kan portakalı: İçi kırmızıdır, İspanya ve İtalya'da yetiştirilir.
İlgili 30 soru bulundu
Finike Portakalı - Antalya
Antalya ili topraklarında yetiştirilen portakal türleri içinde özellikle Finike portakalı, dünyaca tanınan bir lezzete sahiptir. Yeryüzünde binin üzerinde portakal çeşidi olmakla birlikte hiçbiri Finike portakalının yerini tutmaz.
Anadolu'ya da portakalı 16. yüzyılda İspanyollar ve Hollandalılar getirmiş. Portakalın dilimizdeki ismi de buradan geliyor zaten. Yani Osmanlı, denizlerdeki en büyük rakiplerinden biri olan Portekiz'i portakalın adı olarak benimsemiş.
Dünya çapında, Valencia portakalları yaz mevsiminde taze olarak tüketilebilen tek portakal çeşidi olması dolayısıyla tercih edilir.
Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
Baba filmlerinde portakal ölümü simgelemektedir. Bir sahnede portakal görürseniz anlayın ki portakala en yakın kişi ölecektir. Örnek vermek gerekirse, Don Corleone suikaste uğrarken portakal seçiyordu ya da ölüm sahnesinde torunu ile portakal yiyordu.
Portakal ağacı yaprak dökmeyen, 50-60 yıl verimi olan bir ağaçtır. İyi bakımlı olan bazı portakal ağaçları 100 yıl veya 100 yıldan daha da fazla yaşayabilir.
Halk arasında yalancı portakal ismiyle anılan bu meyve özellikle İskenderun, Adana ve Gaziantep bölgelerinde görülür. Genellikle süs olarak kullanılan yalancı portakal adeta şifa dağıtıyor. Salgıladığı süt özüyle birlikte ezilerek merhem yapılan yalancı portakal, diz kireçlenmesi ve eklem ağrılarına çok iyi geliyor.
Hollanda'nın meyve olan portakalla çok bir bağı olmasa da Orange kelimesi İngilizce'de hem portakal hem de turuncu rengi karşıladığından portakallar olarak da anılabiliyor. Küçük yüz ölçümüne rağmen birçok tarım ürününün yetiştirildiği Hollanda'da portakal doğal şartlarda yetiştirilemiyor.
Rize'nin sahil kemsinde tüm portakal çeşitlerini rahatlıkla yetiştirebilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Mart sonunda başlanan hasadın nisan ayının 15'ine kadar devam edeceğini belirten Özen, "Hasadı yapılan portakalın bir kısmı direkt satışa sunuluyor, bir bölümü de soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Bazı aracılar da direkt yurt dışına ihraç ediyor.
Şeker Portakalı: Çocukları Kötü Etkileyebileceği İçin Yasaklanan Kitap. Bakanlığın, içindeki argo sözcükler ve kültürler nedeniyle çocuk gelişimini olumsuz yönde etkileyeceğini düşünerek ülkemizde yasakladığı kitap.
Serin ortamlarda saklanması önerilen sıkma portakal, tatlı ve mayhoş lezzetiyle birlikte kendine özgü hoş kokusuyla sevilerek tüketilen meyveler arasında yer alıyor. C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyve olan sıkma portakalları tek tıkla sepetinize ekleyebilirsiniz.
Ekşiye yakın mayhoş bir tada sahip olan Washington Portakal, içeriğinde az miktarda çekirdekli bir yapıda sahiptir. Sulu yapısından kaynaklı olarak yemelik olarak tüketmenin yanı sıra sıkmalık olarak da kullanabilirsiniz.
Meyveleri yeşildir,olgunlaşınca sarı renk alıp,3–4 cm çapındadır ve küçük bir portakala benzer;ancak girintili çıkıntılıdır.Tadı acı olduğundan taze olarak yenmez. Ancak meyveleri Japonya,Çin gibi anavatanındaki yerlerde reçellerde kullanılabildiği gibi toz haline getirilip baharat gibi kullanılmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri'nde, portakal ağaçları ticari olarak Güney Amerika'da (California, Texas, Arizona, Florida) yetiştirilir. 0 ° C'nin altındaki sıcaklık oranları, özelliklede bu durum uzun süre sürdüğünde portakal ağacı için tehlikelidir.
En önemli üretici ülkeler; Brezilya (17,1 milyon ton), Çin(10,4 milyon ton) ve Hindistan (9,5 milyon ton), Meksika (4,7 milyon ton) ve ABD (4,8 milyon ton)'dir. Türkiye 1,7 milyon ton üretim ile 10 uncu sırada gelmekte olup dünya üretiminin yaklaşık % 2'sini karşılamaktadır. (FAO,2020).
Antalya ili topraklarında yetiştirilen portakal türleri içerisinde özellikle Finike portakalı dünyaca tanınan bir lezzete sahiptir. Eşsiz lezzetini denizden gelen zengin minerallere borçlu olan “Finike Portakalı” ABD'de yapılan bir yarışmada dünya birincisi olmuştur.
Çekirdekli bir cinstir. Yoz portakal bölgemizde halk arasında 'Finike Yerlisi' ya da 'Yuvarlak Portakal' olarak da bilinir. 1870-1872 yıllarında Finike yöresine Rodos'tan getirildiği rivayet edilir. Mevsimi geldiğinde bölgemizde sıklıkla tüketilen, sevilen bir cinstir; Finike Bölgesi dışında çok nadir yetiştirilir.
Yalancı portakal, kapalı tohumlar türünden familya olarak dutgiller cinsinden bir meyve türü olarak bilinir. Koparıldığı veya kesildiği zaman süt görünümlü sıvı akıtan bu meyve, 10 - 15 santimetre çapında dış yüzeyi pütürlü ve yuvarlak görünümüyle portakala benzemektedir. Yalancı portakal yenmemeli, tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri