Bolu'nun meşhur orman kebabı ve saç kavurması en çok sipariş edilen yemekleri arasında.
Yayla çorbası, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava düğün yemekleri arasında yer alır. Ayrıca, kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş yöreye özgün yiyeceklerdir.
Bolu tatilinden dönüldüğü esnada, ziyaretçilerin sevdikleri insanlara alabilecekleri en popüler hediyeler arasında; bakır ürünleri, iğne oyası ürünleri, Gerede kemerleri, deri ürünleri, saray helvası, çikolata, kozalak reçeli ve çam balı yer almaktadır.
Bolu'nun nesi meşhur, hangi tatlısı derseniz karşınıza Bolu Çikolatası çıkacaktır. Paketli halde birçok yerde satışa sunulan bu çikolata oldukça lezzetlidir. Bolu çikolatasının yanı sıra Saray Helvası ve Bolubeyi Tatlısı da Bolu'nun meşhur tatlıları arasındadır.
Bolu şehrinde yiyebileceğiniz yöresel yemekler arasında; Ovmaç Çorbası, Abant Kebabı, Mengen Pilavı, Kaldırık Dolması, Paşa Pilavı, Keş, Bolu Köftesi, Bakla Çullaması, Keşli Cevizli Erişte, Kedi Batmaz, Kabaklı Gözleme, Çantıklı Pide ve Bolubeyi Tatlısı yer almaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Mengen denilince akla ilk gelen lezzet Mengen Pilavı'dır. Mengen'e gittiğinizde tatmadan dönmemenizi önerdiğimiz bu lezzet için gerekli olan malzemeler: Pirinç, kuşbaşı et, soğan, domates, mantar, dereotu, tereyağı, ceviz içi, su, tozşeker, kekik ve karabiberdir.
Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilerine göre; 2018 yılı Bolu İlinde meyvelerden en çok sırasıyla 22 bin 851 ton ile Elma, 3 bin 243 ton Armut, 1.591 ton Erik, 1.222 ton Kızılcık, 1.108 ton Fındık, 945 ton Üzüm, 901 ton Kiraz, 569 ton Ceviz, 468 ton Şeftali, 421 ton Vişne, 500 ton diğer ...
İlimizin Tarihçesi. Bolu'nun ilk sakinleri Hititlerdir.
Milli park bünyesinde Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olarak 7 göl vardır. Bu göller aralarında 100 m. yükselti farkı bulunan iki plato üzerindedir.
Meşrutiyet ilan edildiğinde Bolu Kastamonu'ya bağlı olduğundan, ilk Bolu Mebusları Kastamonu mebusları arasında yer almıştır. II. Meşrutiyetten (1908) Cumhuriyet dönemine kadar bağımsız sancak olarak yönetilen Bolu, 1923'te Vilayet haline getirildi.
Bolu'nun En Meşhur Tatlısı: Bolu beyi tatlısı, Mudurnu saray helvası ve Bolu çikolatası Bolu'nun yöresel tatlılarıdır.
Doğal güzellikleri ile görenleri kendisine hayran bırakan Bolu; Karadeniz Bölgesi'nin batısında yer alan bir şehirdir. Coğrafi açıdan ülkemizin en önemli şehirlerinden biri olan Bolu'ya her yıl yüzbinlerce kişi hem tatil hem de iş için uğramaktadır. Toplam yüz ölçümü 8.276 kilometrekare olan şehirde rakım 726 metredir.
Bir başka rivayete göre Osmanlılar zamanında bölgede, bol olarak Uluğ - Alim olması nedeniyle önceleri “Bol Uluğ”, zamanla yöre “BOLU” olarak isimlendirilmiştir.
Abant'ın en meşhur yemeklerinden bazıları; bıldırcın ızgara, benekli alabalık, Abant kebabı, Kartalkaya kebabı, çantıklı pide, İnebolu etli ekmek, Mengen pilavı, kaldırık dolması, kabaklı gözleme, kuzugöbeği mantarı dolması, Mengen kuzu güveç, kaşarlı domates çorbası, mangalda sucuk ve kaşarlı alabalıktır.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 İlçe, 12 belediye, bu belediyelerde 93 mahalle ve ayrıca 487 köy vardır.
Bolulular geliyor denmez,yarenler geliyor denirdi.
Oğuz Türkleri bu kelimeyi Bengü ve Mengü – Menge olarak Anadolu'ya taşırlar.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'nin en zengin 15 şehri belli oldu. GSYH verilerine göre Bolu, 54.156 TL ile listeye 13'ncü sırada yer aldı.
Bolu'da birincil olarak hububat yetiştirildiğini belirten Vali Baruş, “Bolu Ovasında buğday ve arpanın yanında özellikle patates üretimi önde gelen üretim alanlarına sahip.
Ovmaç Çorbası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Tarhana Çorbası, Nohutlu Çorba, Yayla Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, İmaret Çorbası, Çiğ Börek, Kabaklı Gözleme, Acı Su Bazlamacı, Çantıklı Pide, Etli Mantı, Ekmek Aşı, Patatesli Köy Ekmeği, Kedi Batmaz, Mantar Sote, Orman Kebabı, Kaldırık Dolması, Kaşık Sapı, Mengen Pilavı, ...
Ülkemizdeki şehirlerden biri olan Bolu şehri ülkemizin Batı Karadeniz sınırlarındadır. Bolu ilinin kuzeyinde Zonguldak bulunmaktadır. Zonguldak ile sınır komşusu olan Bolunun diğer komşuları ise Sakarya, Çankırı, Düzce, Ankara ve Bilecik şehirleridir.
Bolu'da hemen her ilçenin, her beldenin kendine has ürünleri meşhur. Bolu'dan çam kolonyası, fındık şekeri, Bolu çikolatası, çam balı, kaymak, tereyağı, kabaklı gözleme satın alabilirsiniz. Mudurnu'dan saray helvası, köpük helvası ve el işlemesi ipek oyaları alabilirsiniz.
Dünyada ilk 5 okul arasında olan ve Türkiye'de açılan ilk aşçılık okulunun... Bolu'nun 'aşçılar diyarı” olarak bilinen Mengen ilçesi Osmanlı'dan günümüze kadar yetiştirdiği ve 7 kıtaya gönderdiği aşçılarıyla dünyanın 'Aşçı Fabrikası' haline geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri