Bebeklerin yuttukları başlıca yabancı cisimler Keskin kenarlı yutulan cisimler yemek borusunu delebilir. Eğer yutulan cisim çok büyükse, tıkanıklık sonrası delinme ve tıkanma nedeniyle oluşan kusmaya bağlı akciğer enfeksiyonları gelişebilir. Akciğere bu tür maddeler kaçınca zatürre oluşur.
Yutulan zararsız küçük, pürüzsüz nesne ve cisimlerin çoğu bir semptom göstermeden sorunsuz bir şekilde mideye gider. Genelde mideye ulaştığında da bağırsaklardan geçerek 2-3 gün içinde dışkıyla çıkar. Eğer bebeğinizin küçük ve pürüzsüz bir nesne yuttuğundan şüphe ediyorsanız yutma testi yapabilirsiniz.
Neler yutulunca tehlikeli olur? En sık yutulan şey aslında hepimizin en çok eline aldığı küçük objelerdir: Bozuk paralar. Küçük kuruşlar pek tehlikeli durumlara neden olmaz ancak iri bozukluklar yemek borusu alt ucuna takılabilir. Yemek borusuna takılmadıysa merak etmeyin, en geç 3-4 günde çıkar.
Yemek borusunda takılan yabancı cisimlerde; yutma güçlüğü, yemeği reddetme, aşırı salya oluşması, kilo kaybı, kusma, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, açıklanamayan ateş ve bilinç değişikliklerine kadar varan bulgular saptanır.
Yutulan katı yabancı cisimlerin çok büyük kısmı yemek borusunun başlangıç kısmına takılır. Yemek borusunu geçip mideye ulaşan cisimlerin %95'i genellikle sorunsuz olarak kendiliğinden çıkarlar. Nadiren uzun/geniş cisimler mide çıkışında, ince bağırsak kalın bağırsak birleşim yerinde ya da anal kanalda takılabilirler.
İlgili 19 soru bulundu
Keskin kenarlı yutulan cisimler yemek borusunu delebilir. Eğer yutulan cisim çok büyükse, tıkanıklık sonrası delinme ve tıkanma nedeniyle oluşan kusmaya bağlı akciğer enfeksiyonları gelişebilir. Akciğere bu tür maddeler kaçınca zatürre oluşur.
Küçük oyuncak parçaları, Legolar, metal çivi, vida, anahtar, kalem ve boya parçaları diğer çok yutulan katı cisimlerdir. Bu maddeler yemek borusunda takılıp kalır veya mideye ilerler. Ancak mide çıkış deliğinden geçemedikleri için orada kalarak mide asit ve enzimlerinin etkisine girerler.
Çocukların yutması halinde 24 saat içinde çıkarılmazsa yemek borusunda yanık ve delinmelere yol açabilir. Eğer mide çıkışına takılırsa kusmaya neden olur. Her şeyin ötesinde erken müdahale edilmezse hayati bir tehlike yaratabilir. Disk piller dışında diğer cisimlerin takılması halinde boğulmalara yol açabilir.
Belirtileri Nelerdir? Öncesinde bir şey yokken, beslenme ya da ağza atılan sert bir cismin yutulması esnasında ani olarak ortaya çıkan nefes darlığı, morarma, öksürük ve hırıltı nefes borusuna bir maddenin kaçmış olabileceğini bize gösterir.
Hasta 1 yaş altında, tam tıkanıklık var ve bilinci açık ise çocuk, kurtarıcının sol kolu üzerine başı aşağıya doğru gelecek şekilde yüzükoyun yatırılmalı, çocuğun her iki kürek kemiği arasına kurtarıcının elinin topuk kısmı ile 5 kez vurulmalı ve yabancı cismin çıkması sağlanmalı.
Mıknatısların tekli yutulmaları çoğunlukla herhangi bir komplikasyona neden olmazken çoklu veya beraberinde metal cisimlerle yutulması durumunda bağırsak duvarlarını birbirine çekerek volvulusa, fistüllere ve peritonite neden olabilir.
· Piller yutulması halinde derhal bir hastanenin acil servisine gidilmelidir.
Çocuk, olabildiğince hızlı bir şekilde bir gastroenteroloji veya pediatrik gastroenteroloji hekimi olan bir merkeze götürülmeli. Mideyi geçmemesi ve ince bağırsaklara ulaşmaması ümidiyle endoskopi yapılması gerekir.
Oyuncak pilleri mide duvarının delinmesine, bağırsak delinmesine ve ülsere neden olabilir. Onun dışında toka, kolye ve çengelli iğneler var. Çocuklar yutulan bu ucu sivri cisimleri, eğer ağızları açık yutuyorsa, bunların yemek borusunda, midede veya bağırsakta duvara saplanma riski var.
Bebeği tutuğumuz elimizdeki bir parmağımızı da ağzına yerleştirmeliyiz ki, yutulan cisim nefes borusundan ağzına gelirse kolaylıkla dışarı çıkartabilelim. Sırtına vurarak çıkartamazsak bebeği döndürüp göbek deliğinin 2-3 parmak yukarısına, diyaframa bastırıp ittirerek basınç uygulamak gerekir.
Yabancı cisim hava yolunda nereye yerleşir? Yabancı cisimler solunum yollarında burundan hava yollarının en uç noktasına kadar her yere yerleşebilir. Bununla birlikte çoğu kez en büyük hava yollarında bulunur.
Bilinen en önemli ilk yardım uygulamalarından olan Heimlich manevrası, soluk borusuna kaçan yemeği ya da yabancı cismi çıkarmak için uygulanıyor.
Fakat bu suyu çıkarmak için vakit kaybetmeden hemen suni solunuma başlanması ve ambulans çağrılması gerekir. İlk yardımda temel amaç akciğerlere hava girmesini sağlamak olduğu için boğulan kişi hızla kıyıya çekilip ağızdan ağıza yapay solunuma başlanmalı. Hastanın kendi solunumu gelene kadar yapay solunum sürdürülmeli.
Cam parçası ya da iğne bile olsa çoğu zaman hiçbir zarar vermeden dışkıyla atılır. Bu konuda genel kural, eğer yutulan cisim mideye ulaşabiliyorsa, bağırsaklara da geçebileceği ve dışkıyla atılacağıdır.
Yabancı cisim aspirasyonu çocuğun kendi ağzına koyduğu veya birisi tarafından ağzına verilen bir madde- nin solunum yollarına kaçmasıdır. Yabancı cisim aspiras- yonu çocukluk çağında sık karşılaşılan ve ciddi kompli- kasyonlara neden olabilen bir durumdur.
"Ağızdan Yutulan İğnenin Başparmaktan Çıkması Mümkün'
Dr. Mehmet Erikoğlu, bu tür olayların yaşanabileceğini ifade ederek, ağızdan yutulan bir iğnenin vücutta ilerleyerek topuktan veya ayak başparmağından çıkmasının mümkün olduğunu söyledi.
Buna göre 8 yaşından küçük çocukların balon şişirmesi yasaklandı. AB komisyonu, 8 yaşından küçük çocukların, yanlışlıkla yutma sonucu boğulma tehlikesine karşı ancak büyüklerin gözetiminden balon şişirebileceğini açıkladı.
Bu kurallardan en öne çıkanı, çocukların balon şişirmesinin yasaklanması. AB'nin hazırladığı yeni “oyuncak güvenliği direktifi” altında, 8 yaşından küçük çocuklar büyüklerinin denetimi olmaksızın balon şişiremeyecek. Bu karanın sebebi, çocukların yanlışlıkla balonu yutarak ölmelerine neden olabilecek kazaları önlemek.
Yemek borusunda pil olan hastalar başlangıçta asemptomatik olabilir. Eğer hasta 12 yaş üzerinde ve pil çapı > 12 mm ise veya bilinmiyorsa; pilin lokalizasyonunu belirlemek için hemen bir röntgen çekin.
''Pili yuttuğu zaman çocuk hiçbir semptom da vermeyebilir ama bulantı, kusma, gastrit gibi belirtiler de yapabilir. Mide-bağırsak sisteminin üst kısmında kanamalara da neden olabilir. Çünkü alkali ve asitleri taşıyor. Hatta yemek borusunda delinmelere bile yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri