Koruyucu diş hekimliği yöntemleri arasında yer alan bonding, estetik diş hekimliğinde de sıkça kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bonding uygulaması, dişin doğal rengine uygun estetik ve opasitede kompozit malzemesinin sertleştirilerek dişe uygulanması prosedürüne verilen isimdir.
Bonding Uygulamasının Ömrü Ne Kadar? Kaliteli materyallerin kullanılması ve aynı zamanda alanında deneyimli bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilmesi durumunda bonding işlemi 5 ile 10 yıl arasında değişen bir kullanım ömrü sunabiliyor.
Ön muayene aşamasında bonding in hangi dişlere yapılması gerektiği ortaya çıkarılır. Bu estetik uygulaması çoğunlukla ön dişlere uygulanan bir metottur. Ancak arka dişlere uygulanması gerektiğinde de eğer genel sağlık durumu ve ağız yapısı uygun ise arka dişlere de bonding tedavisi uygulanabilir.
Bonding Kalıcı mı
Bonding işlemi ömür boyu kullanılabilecek bir işlem değildir. Ancak, bonding işleminde kullanılan dolgunun türüne bağlı olarak kullanım süresi uzayabilmektedir. Bonding uygulaması, genel olarak 8 ile 10 yıl arasında kullanım süresine sahiptir.
Dişlerdeki küçük şekil bozukluklarını, hafif yamukluk, yan dişlerle aralarındaki küçük boşlukları kapatmak için kullanılan tekniğe bonding denir. Bonding, adından da anlaşıldığı üzere dişlere kompozit malzemelerle ek yapılması işlemidir. Kompozit, beyaz dolgu yapılırken kullanılan malzemedir.
İlgili 21 soru bulundu
Devlet hastanelerinde bonding yaptırmak mümkündür. Fakat ücrete tabidir. Masrafların SGK tarafından karşılanabilmesi için ağız ve diş sağlığını tehdit eden bir hastalığın olması gerekmektedir.
Kozmetik diş hekimliği prosedürlerinden biri olan bonding; yontulmuş, çatlamış veya başka şekilde kırılmış dişlerin onarımı amacıyla uygulanır. Küçük yaralanmalara maruz kalmış ve ciddi şekilde çürümemiş dişler için en iyi yöntemlerden biridir.
Özellikle, bonding tedavisi olan kişilerin, sert yiyeceklerden ve dişleri aşındıran gıdalardan kaçınmaları önerilir. Bonding tedavisi sonrasında, dişlerde çürük oluşabilir. Bu nedenle, diş hijyenine özen göstermek ve düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı yapmak önemlidir.
Bonding, ağrılı bir işlem değildir. Kişinin dişi kırıldığı zaman herhangi bir anestezi yapılmadan ilave yapılabilir veya dişlerin arası kapatılabilir ancak çoğu durumda hekim ve hasta rahat etsin diye çünkü, bonding uygulaması teknik hassasiyet gerektirir. Ufak tefek lokal anestezi yapılabilir.
Diş yapılarındaki her türlü estetik kaygıları gideren bonding uygulaması hemen her yaşta uygulanabilir.
Bonding uygulaması dişlere hiçbir şekilde dokunulmadan yani herhangi bir aşındırma işlemi yapılmadan uygulanan bir işlemdir. Aslında diş yüzeyine bir materyalin yapıştırılması demektir. Estetik diş dolgu materyali olan nano kompozit materyalleri dişin üzerine yapıştırmaktır. İstenildiği zaman da çıkarmak mümkündür.
Bonding tedavisinde kullanılan estetik dolgular, ön dişlerin alacağı darbelere karşı güçlendirilmiş ve ısırma koparma kuvvetlerine karşı da dayanıklı olan kompozit dolgulardır. Kişinin kendi dişini kıracak olan her darbe bonding tedavisi yapılmış dişin dolgusunu da kırabilir.
Bonding uygulamalarının ömrü ne kadardır? Ortalama ömrü 5-10 yıldır.
Örneğin, çapraşık ve eğri dişleriniz varsa bonding tedavisini tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde dişler arasındaki boy farkını eşitlemek için de kompozit bonding daha iyi bir seçim olacaktır. Öte yandan, daha büyük diş kusurları (çentik, çatlak ya da kırık) için lamine kaplama daha popülerdir.
Bonding diş uygulaması ile dolgunun dişe tutunabilmesi için dişe uyumlu bir materyal örtülür. Hazırlanan kompozit dişe uygulanır ve lazer ışığı ile materyal sertleştirilir. Yerleştirme tamamlandıktan sonra şekillendirme işlemi yapılır ve cilalama sonrası hasta günlük hayatına dönebilir.
Bonding.:Cepheler de kullanılacak ısıcamlar U.V. ışınlarından etkilenmeyen özel silikon dolgulu ve kademeli olarak imal edilip,Sistem detayına göre imal edilen kasetlere ısıcamlar fabrika ortamında özel testlere tabi tutularak mesafe belirleyici bant ve yapıştırma silikonu ile yapıştırılmasıdır.
İki dişe bonding uygulaması için ortalama fiyat 900 TL olacağı gibi bu fiyat porselen lamine için 2.500 TL civarında olabilir. Tel tedavisi fiyatı ise diastema dışında var olan problemler de göz önüne alınarak verilmelidir. Tel tedavisi için 5.000 TL den başlayan ücretlerden bahsedilebilir.
Estetik Dolgu Düşer mi? Estetik dolgu bu alanda uzman ve deneyimli bir diş hekimi tarafından doğru şekilde uygulandığı takdirde düşmez. Bunun için dolgu maddesinin dişe en iyi şekilde tutunması sağlanmalıdır.
Bonding uygulaması hastalarda estetik amaçlı, ön dişlerde çürük, kırık veya açıklık ( diastema) olduğu durumlarda uygulanan bir tedavi biçimidir. Diş doku kaybının çok olmadığı durumlarda hastanın estetik görünümünü kazandırmada uygulanır.
Bonding tedavisinden sonraki ilk 72 saat olası renklenme ve lekelenmeleri engellemek için renkli gıdaları tüketmemek önerilir. Çay, kahve, sigara gibi alışkanlıklar kompozit materyalin renkleşmesine yol açarlar. Dişlere düzenli bakım uygulanmalı, rutin diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.
Son zamanlarda tercih eden kişi sayısı giderek artan bonding yöntemi ön dişlerin ayrık olması durumunda uygulanmaktadır. Oldukça kolay uygulanabilen bu yöntemde diş rengi ile birebir uyumlu kompozit dolgu dişlerdeki ayrık bölgeye uygulanarak çok kısa süre içerisinde kapanması sağlanır.
Hastalarda yaşanmakta olan bruksizm problemi çene eklemine varan sorunlara ulaşmış ise hastaların mutlaka tedavi için bir çene cerrahına veya eklem uzmanı bir diş hekimine gitmesi tavsiye edilmektedir.
Estetik dolgu (bonding uygulaması); sararmış, çürümeye başlamış, yıpranmış, yarı kırılmış dişlerin tamir edilmesinde dişin rengi tonu, boyu, şekli değişilebilmesi ve dişin onarılması için yapılan estetik işlemlerdir. Estetik dolgu uygulamaları, diş minesinde en az madde kaybı olduğundan sıkça tercih ediliyor.
Diş ayrıklığının tedavisi
Ayrık dişlerin tedavisinde ortodonti tedavisi, yaprak porselenle diş kaplaması ya da dişlere estetik diş dolgusu uygulayarak diş ayrıklığına tedavi bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri