Eğitimde drama öğrenenlere, yaşantılara dayalı öğrenme, hareket yolu ile öğrenme, aktif öğrenme,etkileşim yolu ile öğrenme,sosyal öğrenme, tartışarak öğrenme, keşfederek öğrenme,duygusal öğrenme işbirliği kurarak öğrenme ve kavram öğrenme gibi çeşitli öğrenme türlerini bir arada sunan bir etkinliktir.
Yaratıcı Dramanın Temel Öğeleri (Bileşenleri)
Böylece dramanın öğelerinin bu tanımdan yola çıkarak; yaratıcı drama lideri/eğitmeni/öğretmeni, konu-tema, çeşitli teknikler (doğaçlama, rol oynama vd.), bir grup, yaşantı-tecrübe, oyunsu özellikler ve canlandırmadan (kurgusal gerçeklik) oluştuğunu görürüz.
İlgili 28 soru bulundu
Eğitimde drama öğrenenlere, yaşantılara dayalı öğrenme, hareket yolu ile öğrenme, aktif öğrenme,etkileşim yolu ile öğrenme,sosyal öğrenme, tartışarak öğrenme, keşfederek öğrenme,duygusal öğrenme işbirliği kurarak öğrenme ve kavram öğrenme gibi çeşitli öğrenme türlerini bir arada sunan bir etkinliktir.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Doğaçlama temellidir. Belirli bir metin yoktur. Bu drama tekniğinin amacı bireylere serbest konuşma alışkanlığı kazandırmak, onların duygu ve düşüncelerini kendi sözcükleriyle diledikleri gibi açıklama yapmalarına olanak sağlamaktır.
Drama Tarihi, İletişim, Doğaçlama Eğitimi, Duyu Gelişimi, Rol Yapma ve Oynama, Yaratıcılık ve Hayal Gücü, Dramatik Oyunlar, Etkileşim, Sahne Çalışmaları, Oyun, Dans ve Müzik, Duyu Gelişimi ve Dekor/Kostüm Kullanımı, drama dersi konularını oluşturur.
Yaratıcı drama teknikleri, çoğu zaman bir metin olmadan grup üyelerinin; doğaçlama ve etkileşim odaklı kendilerini ifade etmelerine olanak tanır. Yaratıcı dramanın temel hedefi de mevcut grubun iletişim ve etkileşim üzerinden öğrenme ile kendini ifade edebilme kabiliyetlerini geliştirmektir.
Klâsik bir drama çalışmasında olması gereken aşamalar şunlardır: ısınma, oynama (pantomim ve rol yapma), doğaçlama, oluşum ve değerlendirmedir.
Yaratıcı drama; canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma ise –mış gibi yapmaya, kurguya, spontaniteye (kendiliğindenliğe), daha çok doğaçlamaya ve rol almaya dayalıdır. Katılımcıların duygu ve düşüncelerini canlandırma eylemlerinde yansıtmaları, doğallığın ve kendiliğindenliğin yaşanması açısından önemlidir.
Hareket, konuşma ve taklit gibi öğelerden yararlanarak doğa ve toplum olaylarının hayali bir ortamda canlandırılmasına drama ile öğrenme yöntemi denir.
Güneysu'ya göre eğitimde drama, bir yaşam felsefesidir, insanın kendisini başkasının yerine koyarak çok yönlü gelişmesinde etkili olur. Ayrıca bireyin eğitim ve öğretimde aktif rol alması, kendini ifade edebilmesi, yaratıcı olması, yaşamı çok yönlü algılaması, araştırma istek ve duygusunun gelişmesinde rol oynar.
Çeşitli fotoğraflar, resimler, gazeteler, afişler, broşürler, renkli kağıtlar, kartonlar, renkli boyalar, makaslar, yapıştırıcılar, projeksiyon vb araç gereçlerde kullanılır.
Bilinç Koridoru: En sık kullanılan yaratıcı drama tekniği, bilinç koridorudur. Bu teknikte bir durum ve olayla ilgili iki farklı görüşe sahip olan öğrenciler, koridor oluşturacak şekilde ikiye ayrılır. Karar vermekte zorlanan kişi, bu koridorda ilerlerken karşıt görüşlere sahip kişiler kendi fikirlerini açıklar.
Yaratıcı Dramanın Aşamaları
Süreç ise Isınma-Hazırlık, Canlandırma ve Değerlendirme-Tartışma aşamalarından oluşur.
Bilinç Koridoru
Drama surecinde özellikle ana karakterin karar verme gerekliliğinin olduğu ikilem ve çatışma içeren durumlarda uygulanan bir tekniktir.
Drama eğitimi çocukların ezbere dayalı eğitimden uzaklaştırılarak tamamen hayal gücüne ve yaratıcılığa bağlı bir eğitim almasını amaçlayarak hazırlanmış derslerden oluşmaktadır. Bu yöntemle çocukların gelişimine hızlı bir şekilde katkı sağlamaktadır.
Eğitimde Yaratıcı Drama'nın eğitsel amacı, “bir kavramın, bir ders konusunun, bir metnin daha iyi anlaşılır kılınması, bireyce ve grupça özümsenip içsel yaşantıya dönüşmesi, gözden geçirilerek, üzerinde düşünülerek dışa vurulmasıdır (Nickel, 1986).
Yaratıcı drama süreç odaklı bir yöntem ve disiplindir.
Yaratıcı Drama Teknikleri
Doğaçlama, rol oynama, geriye dönüş, yeniden canlandırma, tüm grupla drama, dedikodu halkası, toplantı düzenleme, görüşmeler-sorgular, telefon görüşmeleri, öğretmenin rol alması gibi teknikler yaratıcı drama teknikleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri