Bonoda asıl borçlu, senedi düzenleyen kişi, poliçede ise kabul etmiş olan muhataptır. Çekte asıl borçlu yoktur.
Bonoyu, çek ve poliçeden ayıran en önemli fark çek ve poliçede düzenleyen, lehtar ve muhatabın olduğu üçlü bir ilişki mevcutken bonoda senedi düzenleyen ve lehtar olmak üzere ikili bir ilişki vardır. Bonoyu düzenleyen, asıl borçludur ve lehdar, alacaklı konumundadır.
Senet düzenleme konusunda iki taraf bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, muhatap olarak da ifade edilen borçludur. Senet üzerinde yer alan tutarı ödeyeceğini taahhüt eden kişi, bu şekilde adlandırılmaktadır. Borçluya ait bilgiler senedin sağ alt kısmında yer almaktadır.
Bonoda senedi düzenleyen yani keşideci ve lehine senet düzenlenmiş kimse yani lehtar olmak üzere, iki taraf vardır. Bono kanunen emre yazılıdır.
Muhatap ise poliçeyi kabul etmekle asıl borçlu olur. Kabul etmedikçe keşideci asıl borçludur. Bu havale ilişkisi çekte de vardır, ama çekte muhatap bankadır. Bonoda ise keşideci ile lehdar vardır, muhatap yoktur.
İlgili 28 soru bulundu
İlk ciranta lehtardır. İlk cironun lehtara ait olmaması halinde ciro zincirinde kopukluk var demektir. Ciro ile ciro eden ciro edilene ilgili senetteki alacağı tahsil etme; senet borçlusuna da ciro edilene ciro edilen senetten doğan borcunu ödeme yetkisi vermektedir.
Bonoda 2 ya da daha fazla borçlu neden olamasın? Buna engel yok. Aşağıdaki Yargıtay kararında da bonoda birden fazla tanzim eden (kararda müşterek borçlu şeklinde 3 kişi) olabileceği belirtilmiştir.
Bono ve Senet Farkı
Bono, para ve maddi haklar gibi alacaklar için düzenlenirken senet ayrıca edimlerin yerine getirilmesi şartını içerebilir. Bononun taraflarından sadece birisi borçlu olurken senet taraflarının her ikisi de borçlu olabilir.
Buna göre bono alacaklısı, borçlunun yerleşim yerinde veya kambiyo senedinde yazılı olan ödeme yerinde icra takibinde bulunabilir. Bonoda açıklık bulunmadığı takdirde, senedin düzenlendiği yer, ödeme yeri ve aynı zamanda düzenleyenin yerleşim yeri sayılır (TTK m. 777/3).
Genellikle yaygın olarak “senet” olarak bilinen bono, poliçeden farklı olarak bonoda muhatap yoktur, senedi düzenleyen ile ödeme yapacak olan kişi aynıdır. Ayrıca poliçenin üçlü ilişkisine muhatap ancak kabul ettikten sonra dâhil olurken, bononun ikili ilişkisinde bonoyu düzenleyen, esas borçlu durumundadır.
Bonoda asıl borçlu, senedi düzenleyen kişi, poliçede ise kabul etmiş olan muhataptır. Çekte asıl borçlu yoktur.
Senet kağıdının son kısmında ÖDEYECEK bölümü yer alır. Bu bölüme borçlu tarafın isim/ünvan bilgileri, adresi, şirket ise vergi dairesi numarası, şahıs ise Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yazılır.
Mutat minval üzere senedi alacaklı hazırlamakta ve borçlu sadece imza atmaktadır. Alacaklı sonradan rakamı küçük bir kalem hareketiyle değiştirebilir. Kötü bir durumla karşılaşmamak için kendi el yazınız ile doldurmayı teklif edin. Neyin teminatı olduğunun da yazılması gerekir.
Lehtar kavramı, Türk Dil Kurumu sözlüğünde iki şekilde tanımlanır: İlk anlamı yandaş, taraftardır. İkinci anlamı ise senet metninde senet bedelinin kendisine ödenmesi yazılı olan kişidir.
Türk Ticaret Kanunumuza göre senet düzenleyenin imzasını içermek zorundadır. Kanun yalnızca düzenleyenin imzasını aramaktadır. Ancak uygulamada sıklıkla senede iki imza atıldığı görülmektedir.
TTK'nun 776. maddesi uyarınca; vade, bononun unsurlarından olsa da aynı Kanun'un 777/2. maddesi gereğince vadesi gösterilmemiş bir bono görüldüğünde ödenmesi şart bir bono sayılır.
Ödenmeyen Senet İçin İcra Sürecinin Başlatılması
Alacaklı kişi senet ile beraber bu icra dairesine gitmelidir. Başvurunun ardından da borçluya borcunu ödemesi için bir tebligat ulaştırılır. Bu borcun 10 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Borç 10 gün içerisinde ödenmezse de haciz işlemi başlatılır.
Bonoların tahsili iki şekilde gerçekleşebilir: Bonolar ya vadesi geldiğinde ya da vadesi gelmeden önce tahsil edilebilmektedirler. Vadesi geldiği zaman tahsil edilmesi durumunda sözleşmede bulunan tüm durumlar geçerli olacaktır. Ancak vadesinden önce tahsil edilirse ıskonto ettirilerek para tahsil edilir.
Sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayanma imkânı olmazsa artık alacak temel sözleşmeye dayalı olarak alacağı 10 yıllık genel zamanaşımı süresi içinde talep ve dava edebilir. Bu durumda ise eldeki senet, yazılı delil başlangıcı niteliğine haiz olacak ve tanıkla alacak hakkı ispat edilebilecektir.
Senedin ödenmemesi durumunda alacaklı kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile icra takibi başlatabilir. Senet borçlusuna karşı başlatılan icra takibinin kesinleşmesi ile borçlunun maaşına, evine, arabasına, banka hesaplarına haciz koyulabilir.
TTK Madde 777 Fıkra 2'deki düzenlemeye göre vadesi yazılmamış ise görüldüğünde ödenecek sayılır. Öte yandan, TTK 704[4] uyarınca, taraflar arasında aksine düzenleme yoksa vade tarihi bulunmayan senetlerin, düzenlenme tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde ibrazı gerekir.
Bono, uygulamada çok sık kullanılan bir kambiyo senedidir ve kendine özgü hükümleri dışında poliçe hükümleri bono için de uygulama alanı bulur. Hukuki mahiyeti itibariyle ise bono, soyut bir borç ikrarıdır. İktisadi olarak ise, bir kredi vasıtası olarak kabul edilir.
Kambiyo senetlerinin geçerli olması için iki imza değil tek imza yeterlidir. Çift imza yalnızca Anonim şirketlerde gereklidir. Ayrıca ; senetle borç altına giren şirketlerde kambiyo senedini imzalayan müdürün şirket kaşesi dışına attığı ikinci imza aval niteliğindedir ve alacaklıya karşı şahsi sorumluluğunu doğurur.
“Poliçeyi kabul eden muhataba (bonoyu düzenleyen keşideciye) karşı ya- pılacak takiplerde zamanaşımı süresi vadeden itibaren 3 yıldır.
Senedin sonradan doldurulduğu nasıl ispat edilir? Senedin sözleşmeye aykırı bir şekilde sonradan doldurulduğu iddiası yazılı delille ispat edilebilir. Bu davalar karşı tarafın açık rızası olmadan tanıkla ispatlanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri