NAFTALİN: Birçok insanı da rahatsız eden naftalin koku köpekler tarafından da sevilmez. Aynı zamanda köpeğinizin naftalin toplarını yutması da bir diğer sorundur. ACI BİBER VE BAHARATLAR: Köpeklerin çekici bulmadığı baharat kokuları hapşırmalarına ve burunlarının tahriş olmasına neden olur.
Kimyasal bir formül olan naftalin neredeyse her markette bulunur. Ülkemizde yaygın şekilde kullanılan naftalinin kendine özgü, keskin bir kokusu vardır. Naftalin yaygın olarak böcek ilacı olarak kullanılır. Güve, tahta kurdu, hamam böceği, karınca gibi böcekleri uzaklaştırmaya yardımcı olur.
Atmosfer ortamında kolaylıkla buharlaştığından haşere (böcek türleri) ile mücadelede kullanılır. Güveleri uzaklaştırdığından yünlü kumaş ve kürkleri korumakta kullanılır.
Naftalin ve sinek kovucu
Çamaşırların arasına konulan naftalin, sivrisinek ve tahtakurusu gibi çeşitli haşereleri kovmakta kullanılan kimyasal maddeler kan hücrelerimize zarar verebilir.
Lavanta - lavanta yağı, lavanta kesecikleri gibi çözümler böcekleri evinizden uzak tutacaktır. Nane ve adaçayı - Hamam böceklerinin sevmedikleri kokular arasında bu bitkiler yer alıyor. Uçucu yağları evinizde kullanarak haşereleri uzaklaştırabilirsiniz. Uzaklaştırıcı bir diğer bitki ise melekotudur.
İlgili 31 soru bulundu
Naftalin günlük kullanımda evlerde pek çok işe yaramaktadır. Kokusu dolayısıyla güve gibi böcek yapılı hayvanları uzaklaştırmaktadır.
Hamam böceklerini anında kaçıran kokular arasında limon ve defne yaprağı bulunuyor. Haşerelerin dayanamadığı bu kokular sayesinde de kimyasal bir ilaçlamaya gerek duymadan kolayca tüm hamam böceklerinden kurtulabilirsiniz.
Evde rastlanan güveler kıyafetleri çok severler. Sedir ağacı kokusu güveleri uzak tutmak için önlem olarak kıyafetlerin arasında bulundurulabilir. Güveleri uzak tutmak için sık tercih edilen naftalin ise kediler için aşırı zehirlidir.
Genellikle bir kutu içerisinde küçük beyaz tabletler hâlinde satılan bu madde, kokusu nedeniyle tercih edilir. Sahip olduğu keskin koku, ortamdaki diğer kokuları bastırabilecek güçtedir. Bu nedenle tuvalet, banyo ve lavabo gibi ortamlarda kullanılır. Böylece ortamın kötü kokmasını önler.
Birçok Avrupa ülkesinde naftalinin yasaklı ürünler listesinde yer aldığının altını çizen Kolaylı, "Türkiye'de ise naftalin kullanımı yoğun şekilde devam etmekte. Riskler göz ardı edilmektedir. Naftalinin salgıladığı kimyasala uzun süre maruz kalınması durumunda akciğer ve gırtlak kanseri riski artmaktadır.
Güve kovucu olarak bilinen naftalin, ağır bir kokuya sahiptir. Naftalini evin belirli yerlerine yerleştirerek fareleri kısa sürede uzaklaştırabilirsiniz. Naftalinin keskin kokusu, fareleri kötü yönde etkiler. Farelerin sevmediği kokulardan biri de, soğandır.
Kullanım Alanları; Sandık, baza, dolap, çekmece ve lavabo içleri. Kullanım Şekli; Evinizde yazlık kışlık değişimleri sırasında kıyafetlerinizin arasına, lavabo giderlerine koyabilirsiniz.
Lavabodan yayılan kötü kokuyu gidermek için naftalin kullanabilirsiniz. Ancak naftalin kullanırken dikkatli olmanız gerekir. Solunum yoluyla vücuda zarar verdiği bazı çalışmalarda yer almaktadır. Bu nedenle gıdaların temas etmeyeceği lavabolar için kullanılabilir.
Solunum Yolu Tahrişi: Naftalin buharları, solunum yollarını tahriş edebilir ve bu da solunum problemlerine neden olabilir. Özellikle kapalı alanlarda yoğun naftalin buharlarına maruz kalmak solunum rahatsızlıklarını artırabilir.
İnönü Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Nurhayat Özdemir, kadınlar tarafından güve oluşmasını engellediği ve kötü kokuları bastırdığı için evlerde kullanılan naftalinin, toksik maddeler sıralamasında ilk başta yer aldığını belirterek, "Naftalin, ölüm saçan bir kimyasaldır.
Kıyafetlerdeki Naftalin Kokuları:
Kıyafetlere sinen naftalin kokusuna karşı en etkili yol, onları kalorifer ve soba yakınına asmaktır. Çünkü naftalin kokusu sıcağı hiç sevmez.
Naftalinin sağlık üzerinde ne gibi etkileri olabilir? Büyük miktarda naftaline maruz kalmak kan hücrelerinde, haemolytic anaemia denilen rahatsızlığa yol açan bir hasara neden olabilir. Bu rahatsızlık insanlarda, özellikle naftalin içeren güve ilaçlarını yiyen çocuklarda görülmüştür.
Eh, banyo dolabınızda naftalin varsa üç tanesini lavaboya atmanızın tam sırası. Yeri gelmişken söyleyeyim: Naftalin düzenli olarak kullanıyorsanız o alana kimyasal sıkmadan önce küçülmüş naftalinleri klozete atabilirsiniz.
Naftalin parlak beyaz plakalarda kristalleşir, 80.1°C'de (176.2°F) erir ve 218°C'de (424°F) kaynar. Naftalin suda hemen hemen çözünmez. Naftalin oldukça uçucudur ve karakteristik bir kokusu vardır; güve kovucu olarak kullanılmıştır. Naftalin, yanıcı sıvı anlamına gelen Farsça “neft” kelimesinden türetilmiştir.
Bahçeyi kedilerden koruma yollarını ise şu şekilde sıralayabiliriz , 1. İlk yol bahçenin etrafına naftalin topları yerleştirmektir. Kedilerin pek de hoşlanmadığı kokudur naftalin ancak başka bitki ve canlılara zarar verebilir bu koku .
Naftalin çoğu zaman insanlar için güvenli sayılan bir kimyasaldır; ancak kullanımı abartılırsa veya düzenli ve çok uzun süreler naftalinden saçılan gaza maruz kalınırsa, kırmızı kan hücreleri tamamen parçalanabilir veya oksijen taşıyamaz hale gelebilir. Bu durumda, naftalin zehirlenmesi denen bir durum oluşur.
Uzun süre naftalin kokusuna maruz kalınması, temas edilmesi ya da yutulması ise ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Battalgazi Mahallesi'nde yaşayan bir ailenin de lavaboda kullandığı naftalin, çocuklarının zehirlenmesine neden oldu.
Özellikle gardıropların içerisine güve ilacı koyarak böceklerin giysilerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz. Çöpleri biriktirmeyin. Özellikle yemek artıklarını mümkün olan en kısa sürede çöpe atın. Hamam böcekleri, ekmek kızartma makinesi gibi kırıntılı ev aletlerini sever.
Lavanta çiçeği pireleri ve güveleri uzaklaştırır. Bunun için kıyafet dolaplarına, hurçlara lavanta keseleri konulur. Aynı şekilde evin uygun yerlerine lavanta serpiştirerek, istenmeyen bu gibi canlıları evden uzak tutabilirsiniz. Kekik yağı sivrisinek ve karasinek gibi canlıların cildinize gelmesini engeller.
Defne yaprağını kaynatıp mutfak ve hamam böceğinin görüldüğü yerlere püskürtün. *Sarımsak, evinizin köşelerine sarımsak tozu serpebilirsiniz, bir çok böcek bu kokudan nefret eder. *Salatalık, koku taze olduğu sürece kaçırıcı etki yapıyor, *Amonyak, yerleri amonyak ile silerseniz kaçırıcı etki yapacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri