Ses, en basit şekliyle işitme organının duyabildiği titreşimler olarak tanımlanmıştır ve canlıların iletişim kurabilmesi açısından en önemli unsur olarak düşünülebilir. İnsan sesleri ilk etapta kadın, erkek ve çocuk sesleri olmak üzere üçe ayrılırlar.
Sosyo-Ekonomik Statü (SES); insanları ekonomik ve sosyal statülerine göre gruplamak anlamına gelmektedir. A, B, C1, C2, D, E olarak adlandırılmış altı sosyo-ekonomik statü grubu bulunmaktadır.
Ses bir enerji türüdür. Ses titreşimle oluşur, titreşimi enerjiye dönüştürür. Sesin kuvvetine gürlük denir ve "Desibel (dB)" ile ölçülür. Örneğin kalkış yapan füze 120 desibel ses üretir.
Bir sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir nesnenin ileri geri hareketidir. İnsan sesinin oluşabilmesi içinde bir titreşimin oluşması gerekmektedir. Nefes verirken akciğerlerden gelen hava gırtlağımızda yer alan ses tellerine titreştirerek ham sesi oluşturur.
Hayvan sesleri, gök gürültüsü, dalga sesleri doğal ses kaynağına örnek verilebilir. Yapay Ses Kaynakları: İnsanların üretmiş olduğu sesler yapay ses kaynağı olarak isimlendirilmektedir. Otomobil, müzik aletleri, elektronik cihazların çıkarmış olduğu sesler, televizyon sesi yapay seslere örnek olarak verilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
İnsan sesleri, kuş sesleri, araba sesleri, rüzgârın sesi, müzik aletlerinin sesleri gibi. Duyduğumuz bu seslerin oluşabilmesi için bir kaynağa ihtiyaç vardır. Seslerin oluştuğu bu yerlere sesin kaynağı denilmektedir.
Duyabileceğimiz şekilde gelen titreşimler ses olarak bilinmektedir. Bu titreşimler farklı şekillerde bulunduğumuz yere göre kulağımıza gelmektedir. Evde ya da okul ile beraber dışarıda gezerken ve oynarken değişik sesler duyarız. Bu sesler kaynaklarına göre farklıdır ve değişik biçimlerde ortaya çıkar.
Ses, titreşimdir. Sesi işitme organımız olan kulak ile algılarız. Ses dalgaları titreşim içerisinde kulağımızın içerisine girer. Burada duyu organımız tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülür ve beynimiz tarafından algılanır.
Esnek cisimlerin titreşmesi ile oluşan ve dalgalar halinde yayılan enerji çeşidine ses denir.
Titreşen cisimlerin başlatmış olduğu titreşim dizisine ses denmektedir. Ses oluşabilmesi için mutlaka titreşim hareketi olmalıdır. Titreşim oluşturan sesin kaynakları mevcut havayı titreştirir ve titreşen hava dağılarak kulağımıza ulaşır ve etki oluşturur. Bu oluşan etki sonucu ses işitilmiş olur.
Sesin iki temel özelliği vardır. Birincisi yukarıda da bahsettiğimiz şiddeti veya seviyesi, ikincisi ise frekansıdır. Ses hava dalgaları ile yayıldığından bir saniyedeki dalga sayısına sesin frekansı denir ve 'Herz' birimi ile ifade edilir.
Akciğerlerden gelen havanın ses yolunda oluşturduğu titreşime ses denir. Ses, dilin işlevli en küçük birimidir. Harf ise sesin yazıdaki karşılığıdır.
Dilimizde ses olayları 8 başlıkta incelenmektedir. Bunlar; ünsüz benzeşmesi, Ünsüz yumuşaması, ses düşmesi, ses türemesi, Ünlü daralması, ulama ve kaynaşmadır.
Kontralto, klasik müzikte kadın seslerinin en kalını (en derini) ve böyle sesi olan kadın şarkıcı, Kalın Alto. Kontraltolar en düşük ses aralığına sahip olan kadın şarkıcılardır. Öyle ki, ses aralıkları tenor ve Mezzo-Soprano arasındadır.
Ses türü; ses ağırlığı, ses aralığı, ses tınısı ve tessitura gibi faktörler sayesinde belirlenir. Bu faktörler sayesinde şarkıcının ses türü belirlenir. Ses ağırlığı, şarkı söylerken çıkan sesin ağırlığı ya da hafifliğidir. Bu özellik, klasik müzikte ses sınıflandırmasında en belirleyici özelliktir.
Çünkü ses dalgası, mekanik bir dalgadır ve yayılmak için bir ortama ihtiyaç duyar. Boşlukta da böyle bir ortam yoktur, dolayısıyla ses yayılmaz. Dalgaları, enine dalgalarve boyuna (boylamsal) dalgalar olmak üzere iki gruba ayırabiliriz.
Ses, havada (sıvı ve gazlarda) boyuna dalgalarla yayılır; katılarda ise enine ya da boyuna dalgalarla yayılabilir. Bir nesneden çıkan ses dalgaları, nesne önündeki havayı titreştirir. Titreşen havadaki basınç değişimleri ile ses uzak noktalara iletilir. Ses hızı, ses dalgalarının yayılma hızı olarak tanımlanır.
Müzik, insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses, bir doğa olayıdır. Müzik, bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile bir sanat yapıtı yaratmak, sesi bilimsel ve estetik bir temele oturtmaktır. Bütün müzik türleri için ana öğeler ritim, tonalite, dinamik ve ses rengi olarak belirtilir.
Ses dalgalar halinde yayılan, titreşim sonucunda oluşan, yayılma hızı ve eylemini ortama göre değiştiren bir enerji yansımasıdır. Ses, maddenin ortaya çıkardığı titreşim alanından etkilenir ve yayma hızını maddesel bir ortamda katı, sıvı veya gaz molekül yapıları üzerinden gerçekleştirir.
Sesin oluşabilmesi için bir kaynağa ihtiyaç vardır. Ses kaynağından çıkan ses havayı titreştirerek kulağımıza ulaşır ve biz sesleri duyarız. Tıpkı müzik aletleri gibi insanlar da birer ses kaynağıdır. İnsan sesi, ses tellerinin akciğerlerden gelen havanın etkisiyle titreşmesi sonucu oluşur.
Ses bilgisi (fonetik); bir dilin seslerini, boğumlanma noktalarını, boğumlanma özellikleri vb. bakımından inceleyen dil bilimi koludur. Bir dil bilgisi terimi olarak ses; dilin parçalanamayan en küçük birimidir, temel taşıdır.
Erkeklerde; tenor, bariton, bas. Kadınlarda; soprano, mezzo-soprano ve altodur. Opera literatürü ise daha fazla ses türü ayrımı gerektirmektedir.
Ses dalgaları durgun bir suya atılan bir taşın suda oluşturduğu dalgalara benzer şekilde yayılır. Katılar sesi iletir. Dışarıdaki sesin duvardan geçmesi, tren raylarına kulağımızı dayadığımızda duyduğumuz ses, bir matkapla duvarı delerken çıkan ses sesin katılarda yayılmasına örnek gösterilebilir. Sıvılar sesi iletir.
Konuştuğumuzda oluşan ses dalgaları diğer dış kaynaklı sesler gibi havada yayılırken kulağımıza ulaşır ve kokleadaki tüy hücreleri tarafından algılanır. Ancak ses dalgalarını oluşturan ses telleri titreştiğinde bu titreşimler boynumuzdaki ve başımızdaki kemikler tarafından da iletilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri