Bor açısından en zengin gıdalar kabuklu meyveler, baklagiller, meyve sebzelerdir. Bor beyin fonksiyonları ve zihinsel performans için temel bir elementtir. Bor kalsiyum, D vitamini ve bazı vücut minerallerinin düzenlenmesinde rol almakta, Ca ve Mg'un azalmasını önleyerek kemik yapısını korumaktadır.
Ayrıca bor; osteoporoz tedavilerinde, alerjik hastalıklarda, psikiyatride, kemik gelişiminde, artiritte (iltihaplı romatizma tedavisinde) ve menopoz tedavisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
İnsanlarda bor eksikliği kan yapımında bozukluklar; beyinde depresif davranışta artış ve zihinsel uyanıklıkta azalmaya, psikomotor beceriler ve bilişsel dikkat ve hafızada gerilemeye neden olur (1,38,39,45,46).
Bor kimyasal bileşiklerde öncelikli kullanıma sahiptir. Küresel üretimin yaklaşık yarısı, yalıtım ve yapısal malzemeler için cam elyafı katkı maddesi olarak kullanılıyor. Bir sonraki kullanım, yüksek mukavemetli, hafif yapısal ve ısıya dayanıklı malzemelerdeki polimerler ve seramiklerdir.
Borun insan sağlığı üzerinde birçok faydalı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Borun en çok bilinen etkisi vücutta kalsiyum, magnezyum, fosfor ve D vitaminin emilimini artırmasıdır. Yani ilk bakışta Borun en önemli etkisi kemik ve kas yapısının dayanıklılığını artırmasıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Hangi besinlerde bulunur? Badem, fındık, hurma, şeftali, erik, sa- rımsak, patates, domates elma, üzüm, çilek, hurma, şeftali, erik, patates, sarım- sak, brokoli ve domates bol miktarda bor içeren besinler arasındadır.
Gübreler genellikle ilkbaharda atılırlar. Kışları hafif, çok soğuk olmayan ve yağışlı geçen bölgelerde -örneğin akdeniz iklimi yaşayan bölgelerde- sonbaharda da gübreleme yapılabilir. Bor gübresinin atılma zamanları bitkiden bitkiye de değişen bir durumdur.
Tarımdan askeri sanayiye, camdan deterjana, ilaç sanayisinden enerjiye kadar pek çok alanda yararlanılan Bor özellikle sağlık alanında göz iltihaplarında sterilizasyon gereci, bazı merhemlerin yapımı, nükleer tıpta borla nötron aranmasında (Boron Neutron Capture Therapy), kanser tedavisinde kullanılmaktadır.
Bor gıda veya içme suyunda 1 mg/L seviyesinin hemen üzerinde insanlar için toksik sayılacak niteliktedir. Yani içilmesi zararlıdır... Bitkiler için verim artırıcı unsur olmakla birlikte kontrollü kullanımı şarttır.
Bugün, bor genellikle boraks (Na2B4O7 · 10H2O) karbon ile ısıtılarak elde edilir [1].
Ceviz ağaçlarında çinko bor gübresi çiçeklenmeden önce ve hasat sonrasında (Yaprak dökümü öncesi) itibaren kullanılması önerilmektedir.
gövde elastikiyetini kaybederek kolayca kırılabilir. Bor fazlalığında öncelikle yaşlı yaprakların kenarları sararır ve bunu nekrozlar takip eder. Sonuç olarak yapraklar kurur ve dökülür. Bor besin çözeltilerinde 0.3 mg/l seviyesinde bulunur.
Bitkilerin sağlıklı sürgün oluşumunu sağlar. Bitkinin yapraklar ayasında büyümeyi teşvik eder. Aynı zamanda bor eksikliği bitkinin genç yapraklarında oluşan şekil ve renk değişikliği şeklinde de görülebilir. Bor bitkinin polen üretimini teşvik ederek meyve tutumunu artırır.
Kaspaz 3 ve 8 enzim aktivasyonlarının ölçülmesiyle kaspaz yolakları analiz edilmiştir. Sonuç olarak, akciğer kanseri üzerinde en yüksek apoptotik etkiye borik asitin yol açtığı gözlenmiştir. Sodyum perborat ve borik asit'in meme kanseri hücrelerini de etkili bir şekilde apoptoza sevkettiği saptanmıştır.
Bor mineralleri ve ürünlerinin kullanım alanları;Cam, seramik, deterjan, ilaç ve kimya sanayii, yanmayı önleyici (geciktirici) madde yapımı, tarım, metalurji, enerji depolama, arabalar (hava yastıkları, hidrolik fren vb), su arıtma, pigment ve kurutucu olarak, nükleer uygulamalar ve diğer kullanım alanlarıdır.
Üzüm, elma, şeftali, çilek, erik gibi meyveler bor yönünden oldukça zengin meyve gruplarıdır. Ayrıca brokoli, domates, patates ve sarımsakta bor yönünden zengin gıdalar grubunda yer almaktadır. Uzmanlar yetişkin bir insanın beslenme ile 13 miligrama kadar bor alabileceklerini belirtmektedirler.
Ham bor ürünleri;
Ham bor ürünleri % 90 dolaylarında borik asit, boraks penta ve dekahidrat gibi rafine bor ürünleri üretiminde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra cam elyafı (fiberglas), borosilikat cam, nükleer uygulamalar ve metalurjide kullanılmaktadır.
Diğer adı borik asit olan boraks, dikkatli kullanılması gereken kimyasallardandır. Ağız yolu ile alınması durumunda zehirlenmelere neden olmaktadır.
Bu özelliklerinden dolayı bor, yapı malzemeleri sektöründe; çimento, tuğla, alçı, ahşap, yalıtım malzemesi, cam, seramik vb. alanlarda kullanılmaktadır. Çimento, doğal kalker taşları ve kil karışımının yüksek sıcaklıkta ısıtıldıktan sonra öğütülmesi ile elde edilen hidrolik bir bağlayıcı malzemedir.
Genel olarak çinko verim ve verim unsurlarını etkilerken, borun kalite ve kalite unsurları üzerine etkili olduğu görülmüştür. Özellikle çinko yaprak ve pancar verimi üzerine etkisini arttırırken, bor ise şeker varlığı üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir.
Yüzlerce kullanım alanı bulunan bor madeni, günümüzde en fazla seramik ve cam sanayilerinde kullanılmaktadır. Bunların da yanı sıra diğer kullanım alanlarına; tarım, temizlik, tıp, ilaç ve kozmetik, enerji ve inşaat sektörleri ile; kağıt, savunma, nükleer, otomotiv ve fiber optik sanayileri örnek olarak gösterilebilir.
Bor büyümeyi etkileyen hormonların oluşumunda, kök gelişiminde tomurcuk ve çiçek oluşumunda artış sağlar. Zeytin ağaçlarında meyve sayısını arttırır. Daldan düşen meyve sayısını en aza indirir. Bor noksanlığında yapraklarda, meyvelerde doku ve şekil bozukluğu, gövde merkezinde çatlama ve çürümeler meydana gelir.
Boraks eczanelerden ve bazı aktarlardan satın alınabilir. Ayrıca internet üzerinden online ürün satışı yapan güvenilir firmalardan boraks satın alınabilir. Kullanım alanlarına, ürünün kalitesine ve markasına göre fiyatları değişiklik gösterir. Ortalama boraks fiyatları 8 ile 50 lira arasındadır.
Bor Nötron Yakalama Tedavisi (BNCT), çeşitli tümörlerin, özellikle beyin tümörlerinin ve melanomanın, tedavisinde kullanılan iki bileşenli radyasyon tedavi yöntemidir.
Bor; besinler, hava ve su yoluyla dışardan alınan bir mineraldir. 1981 yılında yapılan araştırmalarda bor tüketiminin insan vücudunda olumlu etkiler gösterdiği tespit edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri