Sâlikin kalbine ansızın gelen hal, ilham anlamında tasavvuf terimi. Feyiz yoluyla insanın kalbine ulaştırılan bilgi.
Sıfat tecellisi Hakk'ın zâtının bir kuluna sıfatlarından bir sıfatla tecelli etmesidir. Sıfat tecellisinde insanlar kabiliyetleri, ilim ve irfanlarının gücü oranında birbirlerinden farklılaşır.
Tasavvufî düşüncede insan ilahî tecellilere mazhardır ve o, Allah'ın isim ve sıfatlarını en güzel bir şekilde aksettiren bir “ayna” konumundadır. Sahih hadis kaynaklarında insanın 'Rahmân' ya da 'Hak' suretinde yaratıldığını ifade eden hadis-i şerifler de bu dü- şünceyi kuvvetlendiren amillerdir.
Allah Zâtı ile değil, isim ve sıfatları ile tecelli eder.
O damla ve aynada görünen güneşin timsali, güneşin kendi zatı ve sıfatları hakkında bize ciddi bir malumat verebilir.
Allah'ın bütün isimleri her varlıkta tecellî etmez; kiminde birkaç isim kiminde on isim tecelli eder. İnsan ise bütün esmaya mazhardır. Zaten insanın üstünlüğü ve şerefi de bütün isimlere ayna olmasından dolayıdır. En az tecelli cansız varlıklarda, en çok tecelli ise canlı varlıklarda olur.
İlgili 17 soru bulundu
Arapça kökenli bir sözcük olan tecelli, ''cela'' kökünden türetilmiştir. Cela görüntü, tecelli ise görünmek ve belirmek anlamına gelir. Mecazi anlamda kader manasına gelen tecelli, mutasavvıflar ve divan şairleri tarafından farklı anlamlarda kullanılmıştır.
Değerli Kardeşimiz; Allah'ın her bir isminin tecelli daireleri ve perdeleri vardır. Bu daire ve perdelerde bir isim reis ve galiptir, diğer isimler ise bu ismin emrinde ve gölgesinde hizmet ve tecelli ederler. Mesela; semâ bir dairedir ve geniş bir âlemdir.
Nesimî şairlik gücünü fikirlerini yaymak için kullandı. “Tanrı'nın insan yüzünde tecelli etmesi” ve “vücudun bütün organlarını harflerle izah” gibi fikirleri dönemin dini yetkililerince tepkiyle karşılandı. Bir süre sonra Halep uleması, görüşlerinin İslam'a aykırı olduğunu ileri sürerek öldürülmesi için fetva verdi.
Marzıye makamı kulun Allah'tan ve Resulünden (asm) razı olarak onların rızasını ve hoşnutluğunu arayarak, başkalarına bakmayarak Allah'ın ve Resulünün (asm) ahlâkı üzere istikamette sebat etmesi sonucu Allah'ın kendisinden razı olduğu amellere devam etme makamıdır.
Hakk'ın varlığının çeşitli mertebelerde zuhur etmesi, sâlikin keşf yoluyla bu zuhuru idrak etmesi anlamında tasavvuf terimi.
Tecelli, belirme, bilinme, görünme, bir anlamda yansıma anlamındadır. Esma tecellisi ise, İlâhî kudret ve sırların insanlarda ve nesnelerde görünmesi, Cenâb-ı Hakk'ın güzel isimlerinin kâinatta ve insanda zahir olmasıdır. Aslında Esma-i Hüsna'nın tecellisi tam olarak yansıma değildir.
SUFİLERİN PEK çok veciz sözünden biridir “Allah insana insandan tecelli eder”. Bunu insanın tekamülünün yine bir insanla olacağını anlatarak izah ederler.
Allah'ın mahlûkata Rahmân ismiyle tecelli edip rahmet etmesi, kul için her türlü ihtiyacı gidermeyi irade etmesi manasınadır.
Dünya adaleti ile hakkınızı kazanamamış olsanız da Allah'ın adaleti şaşmaz ve size kötülük yapan ya da hakkınızı yiyen kişiler de aynı şekilde bir davranışa maruz kalır. Kişilerin başkalarına yaptıkları kötü şeyler kendi başlarına geldiğinde İlahi adalet tecelli etti denir.
Tezahür ve tecelli kelimeleri, çoğu zaman aynı mânada kullanılırlar. Tezahür, "zahir olmak, açığa çıkmak, görünmek" demektir. Tezahürün gerçekleştiği mekâna "mazhar" denilir. Tecelli ise "gaybî hakikatlerin kalplerde hissedilir hâle gelmesi," şeklinde tarif edilir ve kalpteki bu tecelliye "cilve" adı verilir.
Nesimi (14. Yüzyıl)
14. yüzyıl Alevi ve Bektaşi edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Nesimi'nin hayatı hakkında kesin bilgi yoktur, eserlerinden elde edilen bilgilere göre Türkmen asıllı olduğu söylenebilir.
Nesîmî bunun üzerine kanlar içinde şu beyti söyler: “Zâhidin bir parmağın kessen dönüp Hak'dan kaçar / Gör bu miskîn âşıkı ser-pâ soyarlar ağlamaz". Dilden dile dolaşan rivayetlerde Nesîmî, yüzülen derisini alır, omzuna atar ve Halep'ten çıkar gider.
Nesimi'nin sözleri şeriatin zahirine göre değerlendirildiğinde küfür olarak nitelendirilmiştir. Zira Allah'a özgü niteliklerin insana verilmesi, Allah'ın insan suretinde görünmesi gibi telakkiler dinin akidesine aykırıdır.
Allah kuluna üç şekilde cevap verir; * 'Evet' der, istediğini verir.. 'Hayır' der, daha iyisini verir.. 'Bekle' der ve en iyisini verir..
Cenab-ı Hakkın adaleti iki türlü tecellî ediyor..
Allah'ın ikinci tarz adaleti ise, haksız ve zalimleri cezalandırmak suretiyle tecellî ediyor. Bunun en açık misali, geçmiş kavimlerin inkâr ve azgınlıklarına karşılık, topluca helâk edilmeleridir.
Allah Teâlâ Hz. Muhammed'e ve diğer peygamberlere yardım ettiği gibi kimi kuluna da yardım eder, fakat bu yardımı, bazı şartlara bağlar. Zira Allah Teâlâ yardımını, hak edene yapar, hak etmeyene yapmaz. “Sünnetullah” ın gereği de budur.
Kur'an-ı Kerim'de de belirtildiği gibi kader kişinin eğilimlerine, bilinçli tercihleriyle ortaya koyduğu tutum ve davranışlarına bağlıdır. Dolayısıyla insanın kaderi kendisine; kişiliğine, genel davranışlarına ayrılmaz bir biçimde bağlıdır.
Yüce Allah için zaman kaydı yoktur. Allah zamana mahkûm değildir. O'nun ilmi yaşanmış, yaşanacak bütün zaman ve mekânları kuşatır. Yüce Allah anne rahmine düşecek olan herhangi birimizin hayatını, ne yapacağımızı zamana ihtiyaç duymadan bildiği için de buna uygun olarak takdir etmiştir.
Yani “Nasibin dağın altında da olsa sana isabet eder.” Arapça atasözünde işaret ettiği gibi payımıza düşen bizi bulur. Bunun sırrını da Allah'u Teala Kuran'ı Kerim'de boşa vakit geçirmeyin diyerek bizi uyarıyor. Bir iş istediğimiz gibi olmadığı zaman başka hayırlı bir işe yönelmemizi istiyor.
Allah'a izâfe edilen rahmet kavramı 119 yerde fiil kalıbında, doksan iki yerde rahmet şeklinde geçmektedir. Rahmân ismi elli yedi, rahîm ismi -Hz. Peygamber'e nisbet edildiği (et-Tevbe 9/128) bir yer hariç- 114 yerde tekrarlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri