Ödünç veren, bir şeyin belli bir süre için kullanılmasını bedava, yani herhangi bir karşılık almadan ödünç alana bırakmakta, ödünç alanda o şeyi belli bir süre kullandıktan sonra ödünç verene geri verme borcu altına girmektedir.
Ödünç veren, sözleşmenin konusunu teşkil eden şeyi, geçici bir süre ödünç alana kullanması için karşılıksız olarak verdiğinden ve ödünç alan da kullandıktan sonra geri verme borcunda olduğundan eksik iki taraflı sözleşmedir.
Tüketim ödüncü (karz) sözleşmesi, ödünç verenin bir miktar para ya da tüketilebilen bir şeyi ödünç alana devir etmeyi, ödünç alanında aynı nitelik ve miktarda şeyi geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir.
Kullanım ödüncü (âriyet) sözleşmesi, bir şeyin kullanılmasının belirli bir süreyle başkasına karşılıksız olarak devri borcunu doğuran bir sözleşmedir. Kullanım ödüncü sözleşmesi rızaî bir sözleşmedir. Kullanım ödüncü sözleşmesi karşılıksız ve eksik iki tarafa borç yükleyen sözleşmedir.
Tüketim ödüncü sözleşmesi, ödünç verenin, bir miktar parayı ya da tüketilebilen bir şeyi ödünç alana devretmeyi, ödünç alanın da aynı nitelik ve miktarda şeyi geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir.
İlgili 38 soru bulundu
Bankalar ve ödünç para verme işleri kanunlarında; tanzim olunan hususlardan doğan hukuk davaları ticari dava sayılır.
Tüketim ödüncü sözleşmesi, ödünç verenin, bir miktar parayı ya da tüketilebilen bir şeyi ödünç alana devretmeyi, ödünç alanın da aynı nitelik ve miktarda şeyi geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir. Tüketim ödüncü sözleşmesi, borç doğuran ve rızai bir sözleşmedir.
1- Borç Para Vermek Tüketim Ödüncü Sözleşmesi Kurar
Türk Borçlar Kanunu madde 386: “Tüketim ödüncü sözleşmesi, ödünç verenin, bir miktar parayı ya da tüketilebilen bir şeyi ödünç alana devretmeyi, ödünç alanın da aynı nitelik ve miktarda şeyi geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir.”
Borç sözleşmelerinin bazısında sadece bir taraf borç altına girer. Örneğin bağışlama sözleşmesinde ve kefalet sözleşmesinde durum böyledir. Bunlara “tek tarafa borç yükleyen sözleşmeler” denir.
Ariyet sözleşmesi, vekalet sözleşmesi eksik iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerdir.
Kullanım ödüncü alan, kullanım ödüncü olarak verilen şeyi başkasına kullandıramaz ve ödünç konusu başka bir kişiye devredilemez.
Karz sözleşmesi tüketilebilen misli bir malın, misli daha sonra iade edil- mek üzere ödünç verilmesidir; ariyet sözleşmesi ise genellikle gayri misli bir malın kullanımının, malın aynen iade edilmesi koşuluyla, bir başkasına bırakılması; yani malın menfaatinin temlik edilmesidir.
Alelade vedia, tüm emanet sözleşmeleri ve diğer sözleşmelerdeki muhafaza borcunun niteliğini belirleyen, bu edimle birlikte doğabilecek yan borçları gösteren bunları sistemleştiren, sorumluluk şartlarını belirleyen ve emanet ilişkisinin hükümlerini gösteren bir sözleşmedir.
Elinizde hiçbir evrak olmadan da karşı taraftaki kişiye karşı icra takip yoluna başvurabilirsiniz. Bu icra yolunun ismi ilamsız icra takibidir. İlamsız icra takibi yalnızca verdiğiniz borcun geri iadesi için açılan bir icra takibi değildir.
Senetle ispat kuralı sadece hukuki işlemler için getirilmiştir. Buna karşı hukuki fiiller tanıkla ispat edilebilir. Örneğin bir hizmet sözleşmesinde, işçi edimi olan işi gördüğünü her türlü delille ispat edebilirken, işveren ödemeyi senetle ispat etmelidir.
Parça borcu yeryüzünde tek olan belirli bir malın taahhüt edilmesidir. Şu ev, şu araba, şu köle gibi. Borçlanılan mal bir eşya kategorisi içinden herhangi bir miktar ise burada cins borcundan söz edilir.
İki tarafa da borç yükleyen sözleşmelerde ise iki taraf da borç altına girer. Satım, kira, eser sözleşmeleri buna örnek olarak gösterilebilir. Bu tür sözleşmelere sinallogmatik sözleşmeler de denir.
Bir örtülü (birim) sözleşme, belirli bir satıcıyla önceden belirlenmiş bir tutarın belirli bir süre içinde harcanması için bir sözleşmedir. Bu sözleşme tipi, satıcının sağlayacağı öğeleri ya da hizmetleri de listeleyebilirler.
Bunlardan en önemlisi de sözleşmenin noter huzurunda düzenlenip tarafların noter onayı ile sözleşmeyi kabul etmesidir. Çünkü sözleşme şartları uygulansa bile noter onayı olmadığı takdirde taraflar arasında taşınmazın satış vaadine dair yapılan bu sözleşme geçerli olmaz.
Sadece serbest yedek akçeleri ile kazançları zararlarını karşılayabilen şirketler, hissedarlarına borç para verebilirler. Şirketten borç para alan hissedarın da şirkete sermaye borcunu ödemiş olması gerekir. Yönetim kurulu üyesi hissedar ise şirkete nakit borçlanabilir, hissedar değilse borçlanamaz.
Ödünç verme işlerine 'karz', ödünç alma işine 'müstakriz', ödünç verene 'mukriz' denir.
Maddi açıdan sıkıntı içinde olan kişilere vade ile borç veren kişilere tefeci denir. Tefecilerin ödünç olarak verdikleri paralara koyduğu faiz, bankalardan ve diğer finans kurumlarından çok daha yüksektir.
Karz, tüketim ödüncüdür. Para ya da misli bir malı fazlalık talep etmeden ödünç vermeye denir. Karz akdi ile borç veren kişi (müşteri) verdiği borcu dilediği zaman talep edebilir.
Sözleşmeyi yapan taraflar bir hakkı veya hukuki ilişkiyi kurmak, devretmek, değiştirmek veya ortadan kaldırmak amacıyla yaparlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri