Güzel ama zararlı şeylere veda. Hazır krakerler, bisküviler, cipsler, gıdalar ve meyve suları ishalin şiddetlenmesine neden olabilir.
Yağda pişmiş tüm kızartmalar ishal etkisi oluşturacaktır.
Uzmanlar, ishalin geleneksel ilacı olarak görülen kola ve çubuk krakeri tavsiye etmiyor. Özellikle koladaki aşırı şekerin, durumu daha da kötüleştirebileceği kaydediliyor.
YAĞSIZ YİYECEKLER
İshali olan hastaya posasız ve yağsız gıdalar verilmeli. Kuru yemiş, çikolata ve kızartma gibi gıdalardan uzak durmalı. Yağsız makarna, pirinç lapası, haşlanmış patates, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte hastalara tedavi sırasında önerilir.
Bu nedenle az yağlı yemekler tercih edin. Şeker ve şekerli besinlerden uzak durunuz. Beyaz et, az yağlı peynir, lapa halde yağsız hazırlanmış pilav, yağsız makarna, yoğurtlu çorbalar, yoğurt, ayran, sade grisini, beyaz ekmek, muz, kabuksuz elma, şeftali ve ayva, patates tüketebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinler kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır. İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemidir.
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
İshal rahatsızlığını hissettiğiniz anda şekerli içeceklerden uzak durmalısınız. Paketlenmiş tatlı ve hazır gıda ürünlerinden kaçınmalısınız. Çikolata ve kakao içeren ürünler de bu süreçte iyileşmenizi yavaşlatacaktır.
İshal olmak kilo verdirmemektedir. İshal olma durumu bağırsakların ve metabolizmanın yanlış çalıştığını gösteren rahatsızlıklardan biridir.
Kola gibi gazlı ve şekerli içeceklerin ishale faydalı olduğuna inanılır. Bu düşünce tamamen yanlıştır. Şeker oranı yüksek içecekler bağırsaklardan su kaybını artırmaktadır.
Tuz, çubuk kraker, çay, kahve, asidi kaçmış kola, yoğurt, peynir, ayran sıvı ve tuz kaybını önlemeye yardımcı oluyor. Ancak süt, sütlaç ve dondurma tüketilmesi, barsağın süte karşı toleransı ishal nedeniyle bozulduğu için soruna neden oluyor.
Besin kaynaklı ishallere karşı yenecek besinleri sıralayan International Hospital'dan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Bağcivan, "Muz, tuzlu çubuk kraker, leblebi, asidi kaçmış kolalı içecekler, çay, kahve, yoğurt, peynir ve ayran tüketmek basit ishali önler" dedi.
Probiyotik eczaneden alınabildiği gibi doğal olarak bazı besinlerin içerisinde de bulunmaktadır. Bu besinler ayran, yoğurt, turşu, bitter çikolata, peynir ve kefirdir. Hem ishalden korunmak hem de ishali kesmek için tüketilmesi önerilir. İshalken asitli içeceklerden uzak durulması önerilir.
Güzel ama zararlı şeylere veda. Hazır krakerler, bisküviler, cipsler, gıdalar ve meyve suları ishalin şiddetlenmesine neden olabilir.
Ayrıca cipslerde bulunan rafine şekerler cildini kolajenine zarar veriyor ve yaşlanma sürecini hızlandırıyor. Birçok işlenmiş gıda gibi patates cipsi de diyabet, felç ve kardiyovasküler problemlerle bağlantılı olan trans yağlar içerebiliyor.
Cipsin içinde trans yağlarda bulunmaktadır. Trans yağ- lar ise diyabet, koroner kalp hastalı- ğı ve obeziteye neden olabil- mektedir. Ayrıca araştırma- lara göre trans yağlar kısır- lık, karaciğer bozuklukları, kanser, alzheimer ve parkinson gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal (diyare) olarak kabul edilir. Çok ağır ishal vakalarında günde 13-14 litre kadar sıvı kaybedilebilir.
İSHAL KAÇ GÜN SÜREBİLİR? Çocuklarda ve yetişkinlerde ishal 2 ila 3 gün sürebilmektedir. Gerekli tedavi yöntemleri uygulandığında bu süre daha da kısalabilir. Yağlı ve baharatlı olmayan gıdaların tüketimi ve bol bol su içildiği zaman ishal kendiliğinden iyileşir.
İshal Nedenleri
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Bağırsakları temizlediği, zararlı bakterileri önleyerek ishal oluşumunu engellediği için gıda zehirlenmelerine karşı koruyucudur. Kalsiyumun daha fazla emilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlamaktadır.
İshal kesen ilaçlar ağır vakalarda ishalin neden olabileceği riskleri ortadan kaldırmak ve bağırsak hareketlerini düzene sokmak için kullanılabilir. Bu açıdan bizmut, loperamid, subsalisilat gibi ishal ilaçları doktorunuz tarafından önerilebilir.
Tedavi genellikle belirtilere yönelik uygulanmaktadır. Doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde ve doktorun önerdiği şekilde ilaç kullanılmalıdır. İshal kesici ilaçlar kullanılmamalıdır. İshal düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalarla ishal diyeti uygulanmalıdır ve hastanın ağızdan bol sıvı alması sağlanmalıdır.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
Zehirli ishal ise bol miktarda sulu dışkılama, kusma ve ateş ile belirti gösterir. Ayrıca kişide karın ağrısı ve kramplar oluşur. Yoğun miktarda sıvı kaybı olduğu için cilt rengi solar ve kurumaya başlar. Ayrıca kişinin göz çukurları da iyice belirginleşir.
İshale iyi gelen popüler yöntemlerden biri olan Türk kahvesi kısa zamanda sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bunun için; bir tatlı kaşığı Türk kahvesinin içerisine birkaç damla limon damlatarak yemeye çalışın. Bu yöntemin ishalinizi kesmede etkili olduğunu göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri