Cari hesap bakiyesi, temelde alacak ile verecek arasındaki farkı gösterir. Dolayısıyla borç ve alacak bakiyelerini içerir. Borç bakiyesi, şirketinizin ödeyeceği toplam tutarı gösterir. Alacak bakiyesinde ise diğer şirketlerden tahsil edeceğiniz tutar kayıtlıdır.
Bir başka deyişle, borç ve alacak arasındaki farkı gösterir. Cari bakiyesi, borç bakiyesi veya alacak bakiyesini içerir. Borç bakiyesi, cari hesap bakiyesinin tarafımıza borçlu olduğu anlamına gelir. Alacak bakiyesinde ise tersi bir durum söz konusudur; cari hesap alacağı olduğunu gösterir.
İki taraflı bir cetvel olan hesabın sol tarafına BORÇ, sağ tarafına ise ALACAK denir. Burada kullanılan borç ve alacak kavramlarının işletmenin gerçek borç ve alacaklarıyla hiçbir alakası yoktur, sadece cetvelin iki tarafını tanımlamak için kullanılır.
Bir arkadaşınıza para verdiğinizde alacaklanırsınız, arkadaşınızdan para aldığınızda borçlanırsınız. Burada kendinizi bir muhasebe hesabı olarak düşünüp 'alan hesap borçludur veren hesap alacaklıdır' sonucuna varabilirsiniz. Başka bir ifadeyle 'paranın girdiği hesap borçludur, çıktığı hesap alacaklıdır.
Hesabın Kalan (Bakiye) Vermesi: Bir hesabın borç ve alacak tutarları arasındaki farka kalan ya da bakiye denir. Hesabın borç tutarı fazla ise borç kalanı, alacak tutarı fazla ise alacak kalanı verir.
İlgili 36 soru bulundu
Moderator. diver' Alıntı: merhaba arkadaşlar; bildiğimiz gibi 120 hesap borç bakiyesi 320 hesap alacak bakiyesi veren hesaplardır.
İşletmenin temel faaliyet konusuyla ilgili kısa vadeli senetli borçları ”321 Borç Senetleri” ve uzun vadeli senetli borçları “421 Borç Senetleri” hesabında izlenir.
Alacaklı: Borç ilişkisinde, borçludan, kendisi lehine belli bir edimde bulunmayı isteme yetkisine sahip bulunan taraftır. Borçlu: Borçlu, aralarındaki borç ilişkisi nedeniyle alacaklıya karşı belli bir edimde bulunma yükümlülüğü olan kişidir.
Bu nedenle artış ve azalışlar hesap çizelgesinin karşılıklı iki tarafında izlenir [2]. Muhasebede hesabın şekli, iki taraflı bir cetvel veya yaygın adı T cetvelidir. T cetveli benzetmesinde, üst çizginin üstüne hesabın adı ve kodu, çizginin sol tarafına (B) borç ve sağ tarafına (A) alacak yazılır.
Bir tarafta hak sahibi kişi olarak alacaklı, öte yanda yükümlü kişi olarak borçlu.
İşletmenin ana faaliyetleri dışındaki işlemler nedeniyle işletme sahip ve ortaklarından tahsil edilecek olan alacakların izlendiği hesaptır. Ortaklardan alacaklar ortaya çıktığında bu hesabın borcuna, tahsil edildiği zaman bu hesabın alacağına kayıt yapılır.
Bir şirketin müşterilerinin finansal durumunu belirlemek için bir ölçü olarak kullanılır. Alacak hesapları, bir şirketin alacaklarının normalden çok daha yavaş bir şekilde toplandığını gösterirse, bu durum işin yavaşlayabileceğine veya şirketin satış uygulamalarında daha fazla kredi riski aldığına dair bir işarettir .
Bir arkadaşınıza para verdiğinizde alacaklanırsınız, arkadaşınızdan para aldığınızda borçlanırsınız. Burada kendinizi bir muhasebe hesabı olarak düşünüp 'alan hesap borçludur veren hesap alacaklıdır' sonucuna varabilirsiniz. Başka bir ifadeyle 'paranın girdiği hesap borçludur, çıktığı hesap alacaklıdır.
Ekstre borcunun sadece asgari tutarı ödenmesi halinde kalan ve sonraki aya devrolan tutara Önceki Dönem Hesap Özeti Borcu denilmektedir. Döviz kurlarından yapılan harcamalar da sonraki dönemde TL borcu olarak hesaplara yansıtılmaktadır.
Gider ve zarar hesapları alacak kalanı vermezler. Gelir ve Kar Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir.
Ortaklara Borçlar Hesabı, pasif karakterli bir hesaptır. Bu özelliği ile 331. Ortaklara Borçlar Hesabının daima alacak bakiyesi vermesi gerekmektedir. Bu hesapta izlenen borçlar, ticari bir faaliyet neticesinde oluşmamış borçlardır.
Bir hesabın borcuna işlem yapılması hesabın borçlandırılması, alacağına bir işlem yapılması da hesabın alacaklandırılması olarak adlandırılır. Bir hesabın borç ve alacak tarafı toplamları arasındaki farka hesap bakiyesi ya da hesap kalanı denir. Hesabın borç tutarı alacak tutarından büyük ise hesap borç kalanı verir.
Hesapların borç ve alacak kısımlarının toplamlarını almak ve fazla olan taraftan eksik olanı çıkararak kalan bakiyeyi bulmak amaçlanmaktadır. Eğer hesabın, borç tarafı fazla ise hesap borç kalanı, alacak fazla ise hesap alacak kalanı veriyor demektir.
Bir şirketin sahip olduğu tüm varlıkların, çek, senet, nakit para, banka hesapları, stokların, müşterilerin, faturaların, alacak ve borçların, çalışanlarına ait maaş, yemek gibi personel masrafların her türlü verilerinin kayıt altına alınmasına ön muhasebe adı verilir.
Türk Hukuku'na göre alacağını tahsil etmek isteyen bir kişinin başvurabileceği iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki dava açmak, diğeri ise icra takibi başlatmaktır. İfası mümkün olan ve muaccel hale gelmiş her borç için ifa davası açılabilir.
Borç, en basit haliyle bir tarafın diğer bir taraftan para ödünç almasıdır. Alıcı taraf, bu borcu sağlayan tarafa belirli bir zaman aralığında ve anlaşılan faiz oranı üzerinden borcunu ödemek zorundadır. Borç alan taraf bir birey olacağı gibi bir kuruluş da olabilir.
Alacaklı: Borçludan belirli bir alacağı isteme hakkı olan kişidir. Borç ilişkisi: İki veya daha çok kişi arasında kurulan ve bunlardan alacaklı olan kişiye, borçludan belirli bir edimi yerine getirmesini isteme yetkisini veren, borçlu tarafı da böyle bir edimi ifa etme yükümlülüğü altına sokan hukuki bir ilişkidir.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
100 Kasa Hesabı: Bu hesap, işletmelerin elinde bulundurduğu ulusal ve yabancı paraların TL karşılıklarının giriş ve çıkışlarının izlenmesi için kullandıkları hesaptır. Kasa hesabından çıkış olabilmesi için mutlaka kasada para bulunması gerekir. Kasada ne kadar nakit varsa en fazla o kadar nakit çıkışı olabilir.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri