Borçlunun itirazı, alacaklının takip yaparken yatırdığı avanstan karşılanmak suretiyle üç gün içinde alacaklıya bildirilir (m. 62/II). •Süresinde ve usulüne uygun olarak yapılan geçerli bir itiraz, takibi kendiliğinden durdurur (m.66/I).
İtirazın kabulü halinde takip durur. İtirazın reddi halinde takip işlemlerine devam edilir. İtirazın kabulüne karar verilmesi halinde, alacaklı senedi takibe koymakta kötü niyetli veya ağır kusurlu ise takip konusu alacağın yüzde yirmisinden az olmamak üzere tazminata mahkum edilir.
Borçlu, kendisine gönderilen ödeme emrine itiraz ettiği takdirde, başlatılan icra takibi durur. Takibin devamı, ancak borçlunun takibe itirazının hükümsüz kılınmasıyla mümkündür.
İcra takibine borçlunun süresi içerisinde itiraz etmesi halinde ise; alacaklı 6 ay içerinde İcra Hukuk Mahkemesi'nde ”İtirazın Kaldırılması Davası” ya da 1 yıl içerisinde genel mahkemelerde “İtirazın İptali Davası” açmazsa, icra dosyası işlemden kaldırılır.
Burada da, borçlunun itirazında haklı olup olmadığı araştırılmaz, yalnız itiraz ile icra takibi kendiliğinden durur… Borçlu, ödeme emrine itiraz ederken borca itiraz sebeplerini ayrıca ve açıkça bildirmek zorunda değildir. Borçlunun yalnız 'itiraz ediyorum' demesi, yeterlidir ve böyle bir itiraz 'borca itiraz'dır…
İlgili 38 soru bulundu
İlamsız icra takibine itiraz etmek için, borçlunun 7 gün içinde icra müdürlüğüne bir itiraz dilekçesi sunması gerekir. İtiraz dilekçesinde, borçlunun borcu olmadığı, borcun miktarı veya vadesinin hatalı olduğu gibi iddiaları ileri sürebilir. İtiraz dilekçesinin kabulü halinde, icra takibi durur.
İcra takibinin kapanması için borcun tamamının ödenmesi veya zamanaşımının dolması şarttır. İcra takibi 10 yıldan sonra kapanır. Buna ek olarak 1 yıllık süre geçtikten sonra haciz işlemleri yenilenmezse dosya takipsizlikle kapanır.
Borçlunun itirazı, alacaklının takip yaparken yatırdığı avanstan karşılanmak suretiyle üç gün içinde alacaklıya bildirilir (m. 62/II). •Süresinde ve usulüne uygun olarak yapılan geçerli bir itiraz, takibi kendiliğinden durdurur (m.66/I).
İcra dosyası; icra dairesine bizzat gidilerek borcun ödenmesiyle, bir avukat ile anlaşarak haricen tahsil yoluyla ve UYAP vatandaş portalı üzerinden online ödeme yapmak suretiyle kapatılabilir.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Bir yıl içinde itirazın iptali davası açılması ile derdest olan ve itiraz ile durmuş bulunan icra takibi iptal edilmiş olmaz; bilâkis, takip durmakta devam eder.
Sözlü olarak itiraz edilen hallerde icra dairesi memuru söz konusu itirazı yazıya dökerek işlem yapar. Söz konusu 7 günlük süre kesin süredir. İtiraz gününün son günü tatil gününe veya erteleme gününe denk gelirse itiraz süresi ilgili günü izleyen ilk iş gününün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılır.
Bu süre kesinlikle değişkenlik göstermekle birlikte genelde ilk derece mahkemesinde 1-1,5 sene, istinafta 1 sene ve temyizde 2 sene olmak üzere toplamda 5 seneyi bulabilmektedir. Ancak yine de bu süreyi borcun miktarı, itirazın niteliği, borç ilişkisinin muacceliyet sebebi gibi etkenler belirmektedir.
Başvurunun icranın durdurulması (tehir-i icra) talepli olarak yapılması gerekir. Kural olarak borçlu tarafından teminat gösterilmesi gerekir. Borçlunun icra müdürlüğüne başvurarak icranın durdurulması hakkında bir karar getirilinceye kadar kendisine uygun bir süre verilmesini istemesi gerekir.
Bunun önüne geçilebilmesinin yolu ise icra müdürlüklerine başvurularak mümkündür. Borçlu icra dairesine başvurarak kesinleşmiş olan icra takibinin geçici olarak durdurulmasını veya ötelenmesini talep edebilir. Bu durumda çoğunlukla bir teminat bedeli ödenmesi istenir.
Bunun dışında, imzaya itiraz hüküm verilinceye kadar icra takibini durdurmak için yeterli olmayacaktır. İcra mahkemesi dosya hakkında karar verinceye kadar icrai işlemlere maruz kalmamak için icra takibinin ihtiyati tedbir ile durdurulmasını talep etmek gerekecektir.
Haciz işlemi, borçlunun borcunu tamamen ödemesi veya mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Haciz işleminin kaldırılması için alacaklının talebi üzerine mahkeme kararı gereklidir. Borçlunun alacağını tamamen ödemesi durumunda, alacaklı veya icra dairesi bu durumu mahkemeye bildirerek haczi kaldırabilir.
Eğer tüm alacaklılar için tek bir İbraname düzenlenirse, bu durum icra dosyasının kapanmasını engelleyebilir. İbraname ile dosya kapatma yöntemi borçlu ve alacaklıların anlaşarak, icra takibini sonlandırabileceği hızlı ve etkili bir yöntemdir.
İcra dosyasının kapatılması için borçlunun borcunu tamamen ödemesi gerekmektedir.
Bu tebliğ üzerine borçlu, yedi gün içinde, itiraz sebeplerini 62 nci madde hükümleri dahilinde icra dairesine bildirmeye mecburdur. Borçlu itirazında, kira akdini ve varsa buna ait mukavelenamedeki imzasını açık ve kesin olarak reddetmezse, akdi kabul etmiş sayılır. İtiraz takibi durdurur.
İlamsız icra takibi; genel haciz, kambiyo senetlerine dair haciz, kiralanan taşınmazlara ait icra olmak üzere 3 farklı yolla yapılabilir. İlamsız icrada, borcu kişinin ödeme emrinin tebliğ edilmesiyle birlikte, en geç 7 gün içinde itirazda bulunması durumunda, icra takip işlemi durdurulur.
Tarafımıza tebliğ olmayan (Uyap, e-devlet veya sms aracılığıyla öğrenilen) takipler için itiraz etmemize gerek yoktur. Çünkü itiraz hakkımız bize yapılacak tebliğ ile başlayacaktır. Doktrinde tartışmalı olsa da ortada bir tebliğ bulunmadığından yapacağımız itiraz hüküm ve sonuç doğurmayacaktır.
Süreler geçtikten sonra borçlunun borcu ortadan kalkar ve alacaklı borç ile ilgili ödeme talep edemez. Bu noktada bazı hususlara dikkat çekmekte fayda var. Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer.
Bundan sonra İİK m. 65'te düzenlenen gecikmiş itiraz dışında borçlu borcun takip talebinden önce zamanaşımına uğradığını ileri süremez[4]. Ancak borçlu borca itiraz eder, itirazında takip konusu alacağın zamanaşımına uğradığını bildirirse sorun yoktur.
Alacaklı bir yıl içinde itirazın iptali davası açmazsa, yaptığı ilamsız takip düşer. Fakat bir yıllık süreyi geçiren alacaklının, genel hükümlere göre alacağını dava etmek hakkı saklıdır. Yani alacaklı, alacağı zamanaşımına uğramadığı sürece, genel mahkemelerde bir alacak (tahsil) davası açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri