Vergi borcu da, kamu alacakları kapsamında olduğu için, kamu borçluları ve Kanunda sayılanlar, yurt dışı çıkış yasağı uygulanabilecek kişiler olmaktadır.
Yabancılar Yasasına göre ise bir yabancının devlete mali yükümlülük veya para cezası borcunun bulunduğu hallerde yurtdışına çıkış izni verilmeyebilir. Yükümlü- lüklerin yerine getirileceğine dair taahhütte bulunulması veya teminat gösterilmesi hallerinde çıkış izni verilebilir.
Bu itibarla, alacaklı tahsil dairelerince 5982 sayılı Kanun'un yürürlüğe girdiği 23.09.2010 tarihinden itibaren amme borçluları hakkında 6183 sayılı Kanun'un 36/A maddesi gereğince yurt dışı çıkış tahdidi tatbik edilmeyecektir.
Yurt dışına çıkış yasağı konulmasını gerektiren amme alacağı miktarı, 1 milyar lira ve üzeri olarak belirlenmiştir. Bu miktarın altında borcu bulunan şahıslar hakkında tahsil dairelerince yurt dışına çıkış yasağı uygulanmıyacaktır.
Kanunun 10 uncu maddesine göre borca karşılık teminat alınmışsa, yurt dışı çıkış yasağının teminatsız kalan amme alacağı tutarı dikkate alınarak uygulanması gerekmektedir.) 6183 sayılı Kanun hükümleri uyarınca hakkında ihtiyati haciz kararı alınmış olanlar hakkında da yurtdışı çıkış yasağı uygulanacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Her ülke vatandaşı Avrupa Ödeme Emri yöntemi ile Avrupa'da yaşayan borçluya karşı yurtdışı icra takibi yapabilir. Avrupa ödeme emrinde mahkeme tarafından alacaklıya bir ihtar gönderilir.
Hangi Hallerde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Verilmektedir? Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
Gerçek kişilerde, 6183 sayılı Kanun uyarınca vergi borçlusu durumunda olan şahıslar için yurt dışı çıkış yasağı uygulanmaktadır. Tüzel kişilerde ise, borcun muhatabı tüzel kişiliktir.
Türk hukukunda seyahat kısıtlamasının düzenlendiği Anayasa madde 23'te 2010 yılında yapılan değişikliğe göre vergi borcu yüzünden yurt dışı yasağı düzenlemesi kaldırılmıştır.
Anayasa'nın “Yerleşme ve seyahat hürriyeti” başlıklı 23. maddesinde yapılan değişiklikle, vergi borcu nedeniyle mükelleflerin yurt dışına çıkışını engelleyen yasal düzenlemeye dayanak teşkil eden “vatandaşlık ödevi” ibaresi, yurt dışına çıkma hürriyetini sınırlandıran sebepler arasından çıkartıldı.
Pasaport Alınamayan Durumlar
Pasaport verilmeyen kişiler listesinin başında herhangi bir adli süreç, dava ya da tutuksuz yargılanma nedeniyle yurt dışı yasağı konan kişiler geliyor. Bu kişilerin pasaport almaları imkan dahilinde değil.
Yani adli sicil durumunuz dışında standart borç geçmişinizle direkt olarak ilgilenmezler veya borçlarınız vize için ayrıca bir engel teşkil etmez.
Tasarıya göre, yükümlülüklerini yerine getiren borçlu pasaportunu geri alabilecek. İcra dairelerine, borcunu ödemeyenlerin pasaportların el koyma yetkisi verilebilecek.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Nasıl Öğrenilir? Herhangi bir kişi kendisi hakkında verilmiş olan yurt dışı yasağını öğrenmek istediğinde e-Devlet kapısı üzerinden online şekilde sorgulama yapabilir. Buna ek olarak ilgili kişi bulunduğu ilin Emniyet Müdürlüğüne giderek de konu ile ilgili ayrıntılı bilgi talep edebilir.
Vergi, Trafik Cezası Ve Öğrenim Kredisi Borcu Olan Yurtdışına Çıkamayacak... - Memurlar.Net.
2011 ya da 2012'den sonra bu kural değişti artık kredisi olan araçta çok rahatça yurtdışına çıkıyor ekstra belge almadan.
Hayır, banka borcu vize almaya engel değildir; ancak vize başvurusunda sunulan belgelerle, seyahat harcamalarını karşılayacak finansal kaynağın kanıtlanması gerekmektedir.
CMK m.110'a göre; yurt dışına çıkış yasağı, isnad edilen suçla ilgili dava açılmadan önce soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine Sulh Ceza Hâkiminin verdiği kararla veya dava açıldıktan sonra kovuşturma aşamasında ilgili mahkeme tarafından verilen kararla koyulabilir.
Vergi borcu yoktur yazısı, alındığı tarihten itibaren 15 gün süre ile geçerlidir.
Bunun için E-Devlet sistemi üzerinden direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-yurda-giriscikis-belge-sorgulama linki üzerinden sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
Yurtdışında cebri icra yapabilmenin koşullarından biri, Türkiye'den alacağınız mahkeme kararının tanınması ve tenfizidir. Alacak bir ilama dayanmaktaysa, bu ilamı yetkili yurtdışı mahkemesinde tanıtmak gerekmektedir. Ancak tenfiz ve tanıma işlemlerinden sonra orada icra yoluna başvurabilirsiniz.
Yurt Dışı Çıkış Harcını Ödemezsen Ne Olur? Yurt dışı çıkış pulu almak için gerekli ödemeyi yapmadığın takdirde pasaport ve gümrük işlemlerinde problem yaşanacağı için seyahat edemezsin.
Şu anda yurtdışına çıkmanız yasaklanmamışsa, bu konuda bir adli kontrol tedbiri uygulanmıyorsa, yurtdışına yalnızca sabıkalı olmanız dolayısıyla çıkmanızda sakınca yoktur. Vizeniz ve pasaportunuzda sorun yoksa çıkabilirsiniz.
Davacı hakkında verilen mahkumiyet kararı sonrası Cezaevindeki infaz süreci tamamlanmış , Koşullu Salıverme ile serbest bırakılmıştır. Bu aşamada Yargılama süreci içerisinde konulan Yurt Dışı Çıkış Yasağı da Yargıtay'ın dosyayı onaması ile tüm adli Kontrol tedbirleri ile beraber kalkmıştır.
Aracın Ruhsatı
Aynı zamanda araç sizin adınıza kayıtlı olmalıdır. Fakat başka birinin üzerine kayıtlı bir aracı yurt dışına götürmek istiyorsanız süreç daha farklı işler. Araç sahibi yanınızdaysa sorun yaratmayacaktır. Fakat aracın sahibi yanınızda değilse vekaletname göstermeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri