Borçlu itiraz sebepleri ile bağlı değildir. Bu nedenle itirazın iptali davasında itiraz sebeplerinde farklı savunma yapılabilir.
İtirazın iptali davası yargılama usulü bakımından genel hükümlere (HMK) tabidir. Borçlu, davaya vereceği cevapta ödeme emrine itiraz ederken bildirmiş olduğu itiraz sebepleriyle bağlı değildir.
Borçluyu ödeme emrine itiraz eden sebepler çeşitli olabilir : örneğin borçlunun hiç borcu yoktur ,senet sahtedir,borç ödenmiştir,zamanaşımına uğramıştır,vadesi gelmemiştir,icra dairesi yetkili değildir gibi.
Borçlunun süresi içerisinde bulunduğu itiraz ödeme emrine karşı koyar ve icra takibini durdurur. Ödeme emrinin ulaşmasından itibaren 7 günlük süre başlar. Bu süre kesindir ve 7 günlük süre geçtikten sonra artık borca itiraz edilemez. Borçlu borcu olmadığı iddiasında ise bunu ancak ayrıca bir dava ile ileri sürebilir.
Borçlu, davaya ya da takibe konu borcu ifa ettiği takdirde, itirazın iptali davasına konu edilebilecek herhangi bir alacak bulunmayacaktır. Fakat davacı (alacaklı), borç ifa edilse de inkar tazminatı isteminde bulunabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Sözgelimi ödeme emrine haksız olarak itiraz eden borçlu, alacaklının itirazının iptali davası açmasından önce icra dairesine borcunu öderse, icra takibi son bulacaktır. Bu durumda borçlu ödemeyle aynı zamanda itirazından vazgeçmiş sayılmakla itirazının iptali davasına konu bir itirazda kalmaz.
Borçlu, ödeme emrine itiraz ettikten sonra itirazını geri alabilir.10 Türk doktrininde geri alma üzerine bir tanım bulunmamaktadır. Yuka- rıda itirazın takip hukukunda hüküm ve sonuç doğuran bir beyan oldu- ğunu belirtmiştik. Buradan hareketle, itirazı hükümsüz kılan şeyin de bir başka beyan olması gerekir.
Ödeme Emrine İtiraz İcrayı Durdurur Mu? Ödeme emrine itiraz edilmesi halinde takip hemen duracaktır. Ancak ödeme emri ile talep edilen borç hala durmaktadır. Bunun için ise borçtan kurtulma davasının açılması gerekmektedir.
İtirazın Kaldırılması Nedir? İtirazın kaldırılması yolu, elinde İcra ve İflas Kanunu m. 68,68/a'da sayılan belgelerden biri olan alacaklının icra mahkemesine başvurarak itirazın giderilmesini istemesi ve mahkemenin kararı ile sona eren bir süreçtir. İtirazın kaldırılması yolu bir dava yolu değildir.
İcra Takibine İtirazın Sonuçları
Süresi içinde yapılan itiraz, icra takibi durdurur. İtiraz süresinde yapılmamışsa alacaklının talebi üzerine icra memuru takip işlemlerine alacağın tamamı için devam eder. Borçlu, borcun yalnız bir kısmına itirazda bulunmuşsa icra takibi kabul ettiği miktar için devam eder.
Borçlu, borcu olmadığını ileri sürerek yasal süresi içinde icra takibine itiraz edebilir ve takibi durdurabilir. Borçlu icra takibinden önce veya sonra hukuki durumunda tehlike görüyorsa ve borçlu olmadığının tespiti için mahkemeye başvurmak istiyorsa açılacak bu tespit davasına menfi tespit davası denir.
Borçlunun itirazı, alacaklının takip yaparken yatırdığı avanstan karşılanmak suretiyle üç gün içinde alacaklıya bildirilir (m. 62/II). •Süresinde ve usulüne uygun olarak yapılan geçerli bir itiraz, takibi kendiliğinden durdurur (m.66/I).
Borçlu olduğu iddia edilen kimsenin, kendisine tebliğ edilen ödeme emrine karşı borcu olmadığına dair gerçekleştirdiği itiraza, borca itiraz denir. İlamsız icra takiplerinde, alacaklı olduğunu iddia eden kişinin, bu alacağını herhangi bir belgeye dayandırması gerekmemektedir.
Yargıtay Kararı İcra takibine itirazda imzaya etmeyen borçlu, itirazın kaldırılması davasında imzayı inkar edemez.
İtirazın iptali davasında harca esas değer asıl alacak miktarı olarak dikkate alınır. Yani harç takip çıkışı üzerinden hesaplanır. Faiz, icra inkar tazminatı ve giderler hesaba alınmaz.
Alacaklının genel haciz yoluyla ilamsız takip yapması halinde ödeme emrini alan borçlu ödeme emrine itiraz süresi içinde ödeme emrine itiraz edebilir veya menfi tespit davası açabilir veyahutta her iki yola birlikte başvurabilir.
Borcun varlığına, vadesinin gelmediğine veya önceden ödenmiş olduğu gibi konularda itiraz mümkündür. Her durumda uygulanan itiraz süresi ise 7 gün olarak uygulanır. Kimi durumlarda ilamsız icra takibinde ayrıca itiraz süresi belirtilebilir ve bu süreler geçerli olur.
Ödeme emri kendisine tebliğ edilen kişi 7 gün içerisinde icra dairesine giderek ilgili ödeme emrine yazılı veya sözlü olarak itiraz edebilir. Sözlü olarak itiraz edilen hallerde icra dairesi memuru söz konusu itirazı yazıya dökerek işlem yapar. Söz konusu 7 günlük süre kesin süredir.
Ancak, eğer borçlu borcunu kabul etmekle birlikte borcu ödediğini iddia ediyorsa bu iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Dolayısıyla böyle bir durumda ispat yükü borçludadır. İtirazın iptali davasında da tanık dinlenebilir, yemin teklif edilebilir, senet ibraz edilebilir ve diğer ispat vasıtalarından da yararlanılabilir.
Ödeme emrinin hiç tebliğ edilmemiş olması hallerinde borçlunun takibi haricen öğrenerek itirazda bulunması durumunda itirazın geçerli olmadığı kabul edilir.
Görüldüğü gibi takibe itirazdan sonra borçlunun itirazından feragat etmesi mümkündür.
İcra takibinin itiraz üzerine durması halinde, alacaklının kesilen ve yeniden başlayan zamanaşımı süresinin tekrar kesilmesini ve yeni bir sürenin başlamasını teminen yapabileceği tek işlem, itirazın iptalini veya kaldırılmasını dava etmekten ibarettir.
Kişi, icra takibine konu olan borcu tamamen ödediği takdirde, bu ceza düşer." hükmü yer almaktadır. Hükümden de anlaşılacağı üzere bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen borçluya alacaklının talebi üzerine tazyik hapsi verilir.
Kadir beyin mesajına ek olarak ne icra takiplerinde ne de dava dosyalarında sonradan taraf eklenmesi mümkün değildir. Bu konuda yargıtay kararlarıda bulunamaktadır. Yeni bir takip başlatmanız daha doğru olacaktır iyi çalışmalar....
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri